Hjem » Topmadras » Topmadras → Kæmpe test af de 13 bedste topmadrasser (2020)

Topmadras → Kæmpe test af de 13 bedste topmadrasser (2020)

Der er mange forskellige fordele ved at investere i en topmadras. En af de vigtigste er, at du ofte opnår en bedre komfortoplevelse i din seng, hvis du benytter den rette topmadras. Men hvordan finder man så lige ud af, hvilken topmadras, der passer bedst til ens behov? Jo, det er det, som vi er her for.

I denne artikel giver vi vores bud på 13 af de bedste topmadrasser på markedet netop nu, så du som forbruger nemt kan få et overblik over, hvad du kan vælge imellem. Produkterne ligger i forskellige pris- og kvalitetsklasser, så der findes noget til ethvert budget i denne guide. Du kan derfor roligt læne dig tilbage og lade dig blive inspireret af de nedenstående produkter. Hvem ved – måske finder du din nye drømme topmadras på listen?

Men før vi bevæger os videre til det store og lækre udvalg, så får du her nogle fabelagtige fordele ved at investere i en topmadras til din seng:

✅ De fleste topmadrasser hæver komfortniveauet betragteligt og forlænger din sengs levetid
✅ Du kan bl.a. få temperaturregulerende topmadrasser, så du kan opnå en roligere og mere behagelig nattesøvn
✅ Der findes både dyre og billige topmadrasser, så de kan tilpasses ethvert budget
✅Mulighed for at købe splitmadrasser, så du og din partner ikke nødvendigvis behøver at blive enige om, hvilken topmadras I vil investere i

#1 Mayan Topmadras

Kort beskrivelse:

Du får her en latex topmadrasse i særklasse. Den yder god komfort og støtte – og så passer den til mange forskellige vægtklasser grundet høj densitet. Du investerer derudover i en yderst bæredygtig produktionen, da Mayan Topmadras er produceret med miljøet for øje.

✅ Utrolig bæredygtigt mærke: organisk, CO2 neutral, OEKO-TEX og FSC certificeret
✅ 100% naturlig organisk kerne af latex for en sund seng
✅ Passer til mange vægtklasser grundet fasthed og høj densitet
✅Yderst allergivenlig topmadras grundet den naturlige opbygning

Derfor skal du vælge Mayan Topmadras

Ved at købe en Mayan Topmadras får du ikke kun en fabelagtig topmadras med hjem – du tager faktisk også et miljøbevidst valg. Mayan Topmadras er nemlig et 100% naturligt produkt af organisk latexfyld. Og så er betrækket fremstillet af FSC certificerede træfibre. Du får derfor en topmadras, der både er organisk og CO2-neutral. Og så er den desuden også yderst allergivenlig grundet den naturlige opbygning.

Du går dog langt fra ned på komfort, da du får en 6 cm tyk latexkerne med i madrassen, som yder en omfattende støtte og bidrager til komfortniveauet. Elasticiteten i en Mayan Topmadras sørger for, at den kan benyttes af folk i flere vægtklasser.

 • Højde: 8 cm
 • Længde: 200 cm
 • Bredde: 180 cm
 • Vægt: 19 kg
 • Densitet: 85 kg pr. m3
 • Kerne: 6 cm, 100% naturlig latexkerne
 • Betræk: Tencel (består af FSC-certificerede træfibre)
 • Kvalitetsstempler: Økologisk, CO2 neutral, allergivenlig, OEKO-TEX og FSC certificeret

#2 Memory Dreams Topmadras

Kort beskrivelse:

Med en Memory Dreams Topmadras får du både en god komfort og ergonomisk korrekt støtte af din krop. Topmadrassen fungerer trykaflastende på bl.a. din ryg, skuldre og lænd, da memory skummet går ind og tilretter sig din liggeposition og kropsvarme. Den her model er desuden langt fra så varm som andre memory skum madrasser.

✅ Trykaflastende og yder ergonomisk korrekt støtte for optimal komfort
✅ Åndbart betræk – den er ikke lige så varm som andre memory skum madrasser
✅ Vaskbart betræk for et sundere sovemiljø

Derfor skal du vælge Memory Dreams Topmadras

Memory Dreams Topmadras adskiller sig fra andre memory skum topmadrasser, da den har et yderst åndbart betræk. Memory skum er kendt for at varme dig en smule op, da det tilpasser sig din krop og lader dig synke ned i materialet. Med et åndbart betræk undgår du at blive for varm i løbet af natten.

Topmadrassen fungerer desuden trykaflastende og det sikrer dig en bedre og mere ergonomisk korrekt støtte af din krop. Hvis du har problemer med lænden, ryggen e.l., så er denne model altså perfekt for dig, da den tager forbehold for alle dine skavanker og hjælper dig til en bedre nattesøvn på trods af dem.

 • Højde: 7 cm
 • Længde: 200 cm
 • Bredde: 160 cm
 • Densitet: 55 kg pr. m3
 • Kerne: 4 cm memory skum
 • Betræk: Ventilerende og åndbart AIR betræk. Vaskbart ved 60 grader

#3 Diamant topmadras

Kort beskrivelse:

En Diamant Topmadras er specielt designet til dig, der ofte får det varmt i løbet af natten. Alle madrassens egenskaber arbejder hen imod at sikre dig en bedre nattesøvn via den perfekte kropstemperatur.

✅ Latexen er behandlet med SonoCore metoden for at være mere åndbar og elastisk
✅ Fabelagtige varmeledende egenskaber grundet grafit behandling
✅ Tencelbetræk med FSC certificerede træfibre for bedre fugtafledning
✅ God støtte til din krop, mens du sover for en roligere søvn

Derfor skal du vælge Diamant Topmadras

En Diamant Topmadras er produceret med Pulse Latex, der er dét bedre end almindeligt latex grundet brugen af produktionsmetoden SonoCore. Pulse Latex har derfor en mere ensartet struktur, som sikrer et materiale, der er stærkere, mere åndbart og elastisk. Det giver bl.a. en god støtte.

Som om dét ikke var nok, så er Diamant Topmadras utroligt varmeledende grundet en behandling med naturligt grafit. Denne topmadras er dermed op til fire gange koldere end en topmadras i almindeligt latex materiale. Og så er der desuden et Tencelbetræk med i købet, som sikrer optimal fugtafledning.

 • Højde: 7 cm
 • Længde: 200 cm
 • Bredde: 140 cm
 • Kerne: 6 cm Pulse Latex
 • Betræk: Tencelbetræk af FSC certificerede træfibre
 • Kvalitetsstempler: FSC certificeret (betrækket)

#4 Latex Prestige Topmadras

Kort beskrivelse:

Det helt fantastiske ved en Latex Prestige Topmadras er, at den kan bruges på tværs af vægtklasser. Den solide opbygning og høje densitet sørger for, at den yder optimal støtte og komfort til den enkelte krop – uanset hvilken vægtklasse du ligger i.

✅ Opbygget af ‘blended latex’ for en fastere model, der kan holde til mere vægt
✅ God støtte og komfort, da latexen tilpasser sig den individuelle krop
✅ Aftageligt og vaskbart betræk for en renere seng

Derfor skal du vælge Latex Prestige Topmadras

En Latex Prestige Topmadras er opbygget af en 6 cm tyk latexkerne – i ‘blended latex’. Det giver en særdeles fast topmadras med en høj densitet, der passer til de fleste vægtklasser. Det betyder dog langt fra, at madrassen er hård at ligge på. Den yder stadig optimal støtte og et højt komfortniveau. Latex er et elastisk materiale og madrassen tilpasser sig derfor din krop og dens liggeposition. Det gør, at du får en fabelagtigt støtte lige netop dér, hvor din krop har brug for det.

 • Højde: 8 cm
 • Længde: 200 cm
 • Bredde: 120 cm
 • Vægt: 1 kg
 • Densitet: 77 kg pr. m3
 • Kerne: 6 cm latex
 • Betræk: Aftageligt og vaskbart

#5 Essence Topmadras

Kort beskrivelse:

En Essence Topmadras er lavet af naturmaterialer og har en yderst god åndbarhed. Denne model har desuden både en sommer- og en vinterside, så du altid har en perfekt topmadras, der passer til det skiftende danske vejr.

✅ Hhv sommer- og vinterside, som du kan vende efter behov
✅ 4 cm tyk latexkerne, der sikrer god åndbarhed i materialet
✅ Fastgjort betræk, så du ikke behøver at bekymre dig om, at det glider rundt

Derfor skal du vælge Essence Topmadras

Denne Essence Topmadras passer perfekt til en enkeltmandsseng og til dig, der har brug for en vis åndbarhed i din topmadras. Modellen er bygget op af en 4 cm tyk latexkerne, der sørger for en god åndbarhed i materialet, så du kan få en rolig (og ikke for varm) nattesøvn. Fugten transporteres nemlig væk fra din krop med en latex model.

Topmadrassen kommer med et trenset betræk, som består af syninger over hele madrassen. Det betyder, at du ikke har mulighed for at tage betrækket af. Du skal dog heller ikke bekymre dig om, at det glider rundt i utide. Der er desuden en sommer- og en vinterside, så du altid kan vende din topmadras afhængigt af sæsonen. Vintersiden består af uld-quiltning og sommersiden af bomulds-quiltning.

 • Højde: 6 cm
 • Længde: 200 cm
 • Bredde: 90
 • Kerne: 4 cm latex
 • Betræk: Trenset betræk med vinter- og sommerside. Vintersiden består af uld-quiltning og sommersiden af bomulds-quiltning

#6 Temprakon Advance Topmadras

Kort beskrivelse:

En Temprakon Advance Topmadras er bygget op en en 4 cm tyk latexkerne og et åndbar 3D betræk. Det sørger tilsammen for en komfortabel oplevelse i en aktivt kølende og temperaturregulerende madras.

✅ NOMITE og OEKO-TEX certificeret for en sundere og friskere seng
✅ Aktivt kølende, temperaturregulerende og åndbar for et bedre sovemiljø
✅ Latexen former sig efter den individuelle krop og sikrer optimal støtte

Derfor skal du vælge Temprakon Advance Topmadras

Med en topmadras fra Temprakon Advance er du sikker på at få en dejlig model med hjem. Denne variant er særligt god til dig, der ofte får det varmt i løbet af natten og gerne vil have lidt hjælp af din topmadras til at holde den rette sovetemperatur.

Topmadrassen her går nemlig ind og virker både temperaturregulerende, åndbar og aktivt kølende. Det sikrer dig et behageligt sovemiljø, hvor du kan opnå en dybere søvn, da både fugt og varme nemt bliver afledt fra din krop og fra sengen. Topmadrassens betræk er desuden aftageligt og vaskbart.

 • Højde: 4 cm
 • Længde: 200 cm
 • Bredde: 180 cm
 • Kerne: 4 cm latex
 • Betræk: Aftageligt og vaskbart. Må ikke tørretumbles, da det skal lufttørre. Skal strækkes ud efter vask for at opnå den korrekte facon igen
 • Kvalitetsstempler: NOMITE og OEKO-TEX certificeret

#7 Tempur Topmadras Topper 7 Cloud

Kort beskrivelse:

En Tempur Topmadras Topper 7 Cloud sikrer dig en blødere følelse end med andre Tempur topmadrasser. Der er dog på ingen måde gået på kompromis med hverken støtte niveauet eller den gode komfort i denne model. Du kan få din Tempur Topmadras Topper 7 Cloud i mange forskellige størrelser

✅ Højt komfortniveau og fast støtte, men i en blødere model
✅ Fås i alle standardstørrelser, så topmadrassen kan passe til de fleste senge
✅ Aftageligt og vaskbart betræk for en sundere og mere hygiejnisk seng

Derfor skal du vælge Tempur Topmadras Topper 7 Cloud

Det perfekte ved en Tempur Topmadras Topper 7 Cloud er, at den kan bruges til de fleste senge. Og så fås den jo også i de fleste standard størrelser, hvilket gør den endnu mere brugbar. Du får en godt komfortniveau og en fast støtte af din krop med denne model, selvom memory skummet får den til at føles blødere end andre modeller.

Du får desuden et blødt jerseybetræk med til din topmadras, som du nemt kan tage af og vaske ved 60 grader, når du end føler for det. Det er med til at sikre en mere hygiejnisk og ren seng i længden.

 • Højde: 7 cm
 • Længde: 200 eller 210 cm
 • Bredde: 70, 80, 90, 160 eller 180 cm
 • Kerne: Memory skum
 • Betræk: Blødt Jerseybetræk, aftageligt og vaskbart ved 60 grader

#8 Float Gel Latex Topmadras

Kort beskrivelse:

Denne topmadras virker helt absurd afkølende og er det bedste valg til dig, der altid bliver for varm om natten. De indskudte gel-perler sørger ikke kun for afkøling, men også for, at varmen ikke kan blive i madrassen. Og dét er med til at sikre dig en dejlig kølig madras.

✅ Indskudte gel-perler der afviser varme og konstant virker afkølende
✅ God støtte og komfortniveau grundet latex opbygningen
✅ Aftageligt og vaskbart betræk for et mere hygiejnisk sovemiljø

Derfor skal du vælge Float Gel Latex Topmadras

En Float Gel Latex topmadras er til dig, der har brug for endnu mere afkøling om natten end normalt. Hvis ikke en almindelig latex (eller Latex Pulse) model er god nok, så kan du se nærmere på denne Float Gel Latex Topmadras. Det specifikke ved denne model er, at den har fået skudt kølende gel-perler direkte ind i latexen. Det gør det praktisk talt umuligt for varmen at opholde sig i madrassen. Du får altså et helt igennem fabelagtig varmeafledning.

Derudover sikrer en Float Gel Latex Topmadras også optimal støtte af din krop, da den tilpasser sig dine individuelle trykpunkter og aflaster dem. Du undgår derfor en for tung belastning af din krop, mens du sover. Og så kan du jo altid fjerne betrækket af og vaske det, hvornår end du føler for det for et sundere sovemiljø.

 • Højde: 7 cm
 • Længde: 190, 200, 210 eller 240 cm
 • Bredde: 70, 80, 85, 90, 100, 105, 120, 140, 150, 160, 170, 180 eller 200 cm
 • Densitet: 65 kg pr. m3
 • Kerne: 4 cm latex med kølende Gel-perler skudt direkte ind i latexkernen
 • Betræk: Aftageligt og vaskbart, 50 % viscose og 50 % polyester. Tåler ikke tørretumbler

#9 Norland Luksus Latex Topmadras

Kort beskrivelse:

Hvis du gerne vil være sikker på at få en dejlig blød og komfortabel topmadras, der samtidig sikrer optimal ventilation, så skal du gå efter denne Norland Luksus Latex Topmadras. Stoffet fungerer desuden antibakterielt og så får du et betræk vævet i bambus med i købet.

✅ OEKO-TEX certificeret, så der er ikke benyttet nogen skadelige kemikalier
✅ Organisk og naturligt betræk vævet i bambus, som desuden er vaskbart
✅ Fungerer antibakterielt for en sundere madras

Derfor skal du vælge Norland Luksus Latex Topmadras

En Norland Luksus Latex Topmadras har en totalhøjde på 10 cm og er derfor en smule tykkere end andre topmadrasser. Latexen sørger for, at madrassen er ventilerende og så giver den naturligvis også en god komfortoplevelse.

Topmadrassen fungerer antibakterielt idet, at den mindsker mængden af bakterier i materialet. Og så består den desuden også af et naturligt og organisk betræk, som er vævet i bambus. Betrækket er desuden vaskbart. Topmadrassen er OEKO-TEX certificeret, så du ved, at der ikke er benyttet unødige kemikalier i produktionen.

 • Højde: 10 cm
 • Længde: 200 cm
 • Bredde: 180 cm
 • Kerne: Latex
 • Betræk: Naturligt betræk vævet i bambus. Aftageligt og vaskbart
 • Kvalitetsstempler: OEKO-TEX certificeret

#10 MB Top H Split Topmadras

Kort beskrivelse:

Denne MB Top H Split Topmadras er bygget op af memory skum med trykaflastende egenskaber, så du får en optimal komfortoplevelse. Skummet former sig efter din krop og holder dermed også en smule på varmen. Topmadrassen er desuden allergivenlig.

✅ Gode trykaflastende egenskaber i skummet for optimal støtte og komfort
✅ Åben struktur i siderne, der sikrer ventilation i madrassen
✅ Allergivenlig, da husstøvmider ikke kan leve i stoffet

Derfor skal du vælge MB Top H Split Topmadras

Hvis du er typen, der godt kan gå hen og blive relativt kold om natten, så er det bedre for dig at investere i en topmadras af memory skum (også kaldet viscoelastisk skum). En sådan topmadras former sig nemlig bedre efter din individuelle krop og din personlige kropstemperatur. Den virker derfor trykaflastende og hjælper dermed med at støtte din krop, mens du sover – samtidig med at den hjælper dig med at holde på varmen. Madrassen virker dog stadig ventilerende grundet en åben struktur i siderne.

Lige netop denne model er desuden allergivenlig, da det ikke er muligt for f.eks. husstøvmider at leve i stoffet. Og så har den et betræk af elastisk 3D vævet bambusfibre, der er aftageligt og vaskbart.

 • Højde: 6 cm
 • Længde: 200 eller 210 cm
 • Bredde: 160 eller 180 cm
 • Kerne: Memory skum
 • Betræk: Elastisk 3D-vævning med bambusfibre, antibakteriel og lufthæmmende men stadig ventilerende og absorberende. Aftageligt og vaskbart ved 60 grader

#11 Svane Topmadras Pure ZipTop

Kort beskrivelse:

Svane Topmadras Pure ZipTop er til dig, der gerne vil have en dejlig topmadras til en dobbelt elevationsseng. Skummet i madrassen sikrer god ventilation, så f.eks. fugt og varme ledes væk. Du kan nemt overholde en god hygiejne i sengen med det aftagelige og vaskbare betræk.

✅ Topmadrassen kan deles helt eller delvist via en lynlås
✅ Elastec skum for fin spændstighed og ventilering i sengen
✅ Passer perfekt til elevationssenge grundet skummets opbygning

Derfor skal du vælge Svane Topmadras Pure ZipTop

Denne topmadras passer helt perfekt til en dobbelt elevationsseng, da den består af to halvdele. I kan altså nemt justere elevationssengen på hver jeres side uden at genere den anden. Topmadrassen består af Elastec skum, der har en bedre spændstighed og ventilering end normalt polyskum. 

Den virker desuden varmeledende, så f.eks. fugt ikke sætter sig i materialerne og gør sengen våd og ubehagelig. Det er med til at sikre et bedre sovemiljø. Du kan nemt holde hygiejnen i sengen ved lige ved at vaske det åndbare og bløde stretch tekstil betræk ved 60 grader.

 • Højde: 6 cm
 • Længde: 200 eller 210 cm
 • Bredde: 160, 180 eller 200 cm
 • Kerne: Elastec skum (polyskum)
 • Betræk: Stretch tekstil, aftageligt og vaskbart ved 60 grader

#12 Karma Classic Visko Topmadras

Kort beskrivelse:

En Karma Classic Visko Topmadras består af en 4 cm tyk memory skum kerne, der former sig efter din individuelle krop, når du lægger dig i sengen. Du får derfor en madras, der støtter og aflaster din krop på bedste vis.

✅ Memory skummet former sig efter din krop og sikrer optimal støtte
✅ Aftageligt og vaskbart quiltet betræk for en sundere seng og bedre hygiejne
✅ Du kan få modellen med split, så den kan passe til en dobbelt elevationsseng

Derfor skal du vælge Karma Classic Visko Topmadras

Hvis du er på jagt efter en memory skum topmadras, der ikke er overdrevet billig, men heller ikke ligger i den helt dyre ende, så er denne Karma Classic Visko Topmadras muligvis noget for dig. Den består af et 4 cm tykt lag memory skum (også kaldet viskoelastisk skum), der fungerer yderst trykaflastende. Lige netop denne type skum er desuden særligt temperaturfølsomt og det former sig derfor efter lige netop din krop og liggeposition. Du kan være sikker på, at en madras med memory skum yder rigtig god komfort. Der medfølger desuden et quiltet betræk med stretch, som du sagtens kan tage af og vaske, når du føler for det.

 • Højde: 6 cm
 • Længde: 200 eller 210 cm
 • Bredde: 80, 90, 120, 140, 160 eller 180 cm
 • Kerne: 4 cm memory skum (viscoelastisk skum)
 • Betræk: Quiltet betræk, aftageligt og vaskbart ved 60 grader

#13 Lapur 5 Topmadras

Kort beskrivelse:

Det helt særlige ved en Lapur 5 Topmadras er, at den er zoneinddelt i skumfjedre. Det sørger for en let affjedring i topmadrassen, der bl.a. støtter din hofte og skuldre. Topmadrassen er åndbar og ventilerende. Og så føres den i fem hårdhedsgrader.

✅ Du kan få modellen med split, så den kan passe til en dobbelt elevationsseng
✅ Den føres i fem hårdhedsgrader, så du kan få en der passer perfekt til dig
✅ Zoneinddelte skumfjedre for optimal støtte og komfort

Derfor skal du vælge Lapur 5 Topmadras

Lapur 5 Topmadras er god for dig, der gerne vil gøre lidt ekstra ud af komfortniveauet i din seng. Du får en 8 cm tyk topmadras med en 5 cm tyk Lapur tube skumkerne. Lige netop denne skumtype gør det muligt at fremstille zoneinddelte skumfjedre (såkaldte tuber), der sørger for en let affjedring i topmadrassen. Zonerne sørger for optimal støtte og komfort ved bl.a. skulder og hofte. Og så er madrassen desuden også både åndbar og ventilerende for et bedre sovemiljø.Topmadrassen føres i fem hårdhedsgrader, så du kan sagtens finde en, der passer til lige netop dine behov og vægtklasse.

 • Højde: cm
 • Længde: 190, 200, 210 eller 220 cm
 • Bredde: 70, 80, 90, 120, 140, 160, 180 eller 200 cm
 • Kerne: Lapur tube skum
 • Betræk: Quiltet i 100% naturtræfibre
 • Kvalitetsstempler: Der Blaue Engel (svarer til Svanemærket i DK

Hvorfor er topmadrassen vigtig?

En topmadras kan være en rigtig god investering – uanset om du allerede har købt drømmesengen eller bare gerne vil gøre lidt mere ud af den ældre model, som du har derhjemme. Det er dog ingen nødvendighed at købe en topmadras. Du kan sagtens få forskellige senge varianter, hvor en topmadras ikke er nødvendig for at du ligger godt. Når det så er sagt, så kan det dog alligevel være en god ide at investere i en topmadras, da det med tiden vil give dig en bedre komfortoplevelse og dermed en bedre nattesøvn.

Et ekstra komfortlag

Helt grundlæggende fungerer de fleste topmadrasser som et ekstra komfortlag, der i kombination med den underliggende madras sikrer dig en bedre nats søvn. Netop af den grund får du også ofte en topmadras med i købet, når du køber en seng samlet, såsom en kontinentalseng eller elevationsseng. Her er topmadrassen i mange tilfælde inkluderet i købet, da forhandleren har taget et valg om, hvilken topmadras, der specifikt vil passe godt til den udvalgte model. På den måde er du sikret, at sengens andre komponenter og topmadrassen fungerer godt sammen og giver et optimalt og godt helhedsindtryk. Det er dog naturligvis altid muligt for dig at udskifte din topmadras, hvis du ikke er tilfreds med den, der kommer med fra forhandleren.

 

Det kan altså godt betale sig at investere i en topmadras, hvis du føler, at din nuværende seng føles en smule for hård eller blød at ligge på. De forskellige varianter af topmadrasser har nemlig hver deres opbygning og formål, og du kan derfor sagtens finde en, der hæver dit komfortniveau – uanset hvad du synes der mangler eller er ‘galt’. Hvis du er i tvivl om en topmadras virkelig kan hjælpe med dit problem, så kan du altid chatte med en forhandler online. De står til rådighed for spørgsmål og kan være med til at guide dig til den helt rigtige model.

Bedre støtte og aflastning af din krop

Der findes naturligvis et hav af forskellige varianter, når det kommer til topmadrasser. Nogen er billige og gør ikke helt den store forskel og andre hæver komfortniveauet i din seng så betragteligt, at du ikke behøver at udskifte din seng i de næste +10 år. Det afhænger dog alt sammen af, hvilken variant du vælger. En billig topmadras kan sagtens være løsningen til dig, der ikke har brug for en topmadras med særlig mange egenskaber, hvorimod det godt kan betale sig at investere i en lidt dyrere model, hvis du har nogle skavanker, som der skal tages hensyn til. 

I det forrige afsnit skrev vi, at topmadrassen samarbejder med den underliggende madras for at sikre dig en god liggekomfort. På samme måde kan topmadrassen være med til at sikre dig en bedre understøttelse og aflastning af din krop end du ville få med madrassen alene. Uanset hvor god en madras din seng allerede har, så kan en topmadras være med til at gøre dens egenskaber endnu bedre. I samspil med hinanden kan madrassen og topmadrassen nemlig yde en 100% optimal komfort, støtte, aflastning og beskyttelse af din krop og dens trykpunkter. Det kræver dog, at du har købt to gode modeller, der kan fuldende hinanden på en optimal måde. Og så kræver det naturligvis også, at du har taget forbehold for, hvad lige netop du og din krop har brug for. 

Hvis du f.eks. har særligt brug for støtte af lænden eller ryggen, så er det vigtigt, at du undersøger markedet for topmadrasser, der kan hjælpe på lige netop de områder. I de følgende afsnit i denne artikel vil du finde udførlige beskrivelser af de forskellige topmadras modeller, så du kan muligvis finde lidt inspiration til din kommende model her.

Du kan altid skifte din topmadras ud

En anden meget rar fordel ved at investere i en topmadras er, at du altid har mulighed for at skifte den ud, når du ikke føler, at den lever op til dine forventninger. Det er nemlig en hel del lettere (og billigere) at udskifte en topmadras end at udskifte hele sengen. Og netop fordi en topmadras bidrager så meget til komforten, så kan det være en fin løsning frem for at betale dyre domme for en helt ny seng.

Det kan f.eks. sagtens tænkes, at du med tiden får brug for en anden topmadras variant, der støtter og aflaster på en anden måde end du allerede har. Eller måske du har brug for en der fungerer varmeledende fordi du er begyndt at få det utroligt varmt i løbet af natten. Så kan du jo med fordel se om det ikke hjælper at skifte topmadrassen ud til en, der bedre understøtter dine nye behov.

Hvilke egenskaber har en topmadras?

En topmadras’ fornemmeste funktion er at pleje din krop og gøre din komfortoplevelse endnu bedre. Den skal understøtte og supplere komponenterne i resten af sengen, så du får den bedste og roligste nattesøvn som muligt. Topmadrasser bliver efterhånden produceret med alverdens egenskaber, der strækker sig længere end bare blødhed, hårdhed eller kølende egenskaber. Men for at topmadrassen kan pleje din krop ordentligt er du nødt til vælge den rigtige model til dig. Du skal derfor finde ud af om du er mest til en blød topmadras eller en hård topmadras, en varmeledende eller en omsluttende og varm topmadras – og så selvfølgelig, hvilken størrelse, der passer til dig. Topmadrassen og dens egenskaber afhænger altså i høj grad af dine personlige behov. 

Af den grund vil vi i de nedenstående afsnit gennemgå nogle af de vigtigste egenskaber for en topmadras, så du kan få et bedre indblik i, hvilken du gerne vil investere i. Der bliver bl.a. sat fokus på forskellige materialer og egenskaber i form af trykaflastning og kølende effekter.

Hvilket materiale skal din topmadras være i?

Det er naturligvis muligt at få sin topmadras i mange forskellige materialer – og derfor er det vigtigt, at du på forhånd har sat dig lidt ind i, hvad de forskellige materialer kan gøre for dig. Det afhænger nemlig rigtig meget af din kropstype og -temperatur om natten, hvilken model, der vil passe bedst til dig. Netop nu findes der to ekstremt populære materialer: Latex og Memory skum. De to varianter har nemlig nogle særdeles gode egenskaber, der passer til mange mennesker. Grundet deres popularitet kan du derfor sagtens finde en billig topmadras model med en af de to materialer, der passer perfekt ind i dit budget. Herunder får du en forklaring af de forskellige materialer, så du kan finde frem til den, der passer bedst til dig.

En topmadras med Latex kerne

Reelt set findes der flere forskellige varianter af latex topmadrasser. Nogle er af almindeligt latex, andre blandings latex og så er der endda også naturlatex. Her har vi dog samlet de helt generelle fordele ved at købe en topmadras med en latex kerne – uanset hvilken type latex du så end vælger.

Latex er først og fremmest det bedste valg til dig, der ofte får det varmt i løbet af natten. Selvom valg af dyne og pude kan betyde meget for din velvære, så kan topmadrassen være med til at forbedre det betragteligt. En latex topmadras er nemlig særdeles åndbar og ventilerende, hvilket sikrer dig et bedre soveklima. Latex virker varmeledende og du opnår derfor en bedre og mere behagelig kropstemperatur, når du benytter en topmadras med en latex kerne. Det er med til at sikre en dybere og roligere nats søvn, da du ikke ligger og kaster dynen af og på hele natten.

En topmadras med memory skum kerne

En topmadras med en memory skum kerne fungerer nærmest som modstykke til en med latex kerne. Memory skummet sørger nemlig for at tilpasse sig din individuelle krop og liggeposition via din kropsvarme. Skummet former sig om din krop og sørger for, at din krop bedre kan holde på varmen. En topmadras med memory skum kerne fungerer altså bedst for dig, der ofte får det køligt i løbet af natten og har svært ved at holde på varmen uanset hvor varm en dyne du ligger med. Af den grund kan personer, der bliver varme i løbet af natten godt føle, at memory skummet føles ubehageligt at ligge i.

Uanset om du vælger en topmadras med latex eller memory skum kerne, så får du dog optimal støtte og aflastning af din krop med disse to modeller. Begge materialer sørger for at tilpasse sig din krop og aflaster dermed dine individuelle trykpunkter. Det sikrer dig en roligere nats søvn, hvor du ikke vågner op øm dagen efter.

Hvad med andre modeller?

Du kan sagtens finde topmadrasser i andre materialer end memory skum eller latex. På listen ovenover har vi f.eks. en Temprakon topmadras, en med polyskum og Lapur tube skum. De kan sagtens fungere til dig, der ikke har de helt store forventninger til din topmadras og dens egenskaber. Der er dog en grund til, at memory skum og latex er blevet så populært og det skyldes deres gode holdbarhed, åndbare egenskaber og optimale støtte og aflastning af kroppen. 

Vi vil derfor anbefale dig at gå efter en topmadras med latex eller memory skum kerne, hvis du gerne vil være sikker på at få en brugbar topmadras med hjem. Her har du jo nemlig muligheden for at vælge den model, der passer godt til dig og dine behov. Der findes alverdens forskellige varianter og du har derfor mulighed for at finde en topmadras, der virker ekstremt kølende eller kun en smule varmende – alt efter, hvad du har brug for. Og med de fleste latex og memory skum modeller ved du, at du får en topmadras af godt materiale med hjem.

Hvilken type topmadras er bedst til dig?

Valget af din topmadras skal 100% afhænge af dine behov. Flere modeller kommer med enten trykaflastende, kølende, varmende e.l. egenskaber og der er derfor ingen undskyldning for ikke at tænke din egen personlige komfort ind i billedet, når du bestiller din topmadras. Der er endda mulighed for at få topmadrasser, der passer specifikt til elevationssenge – uanset om du skal bruge den til en enkelt- eller dobbeltseng. Hvis du står og leder efter en topmadras til en elevationsseng, så skal du holde ekstra øje med split topmadrasser, da de lader dig og din partner justere elevationskomponenterne uafhængigt af hinanden.

Varmende eller kølende egenskaber i din topmadras?

Som beskrevet i det forrige afsnit, så findes der faktisk både topmadrasser, der virker afkølende eller varmende på din personlige kropstemperatur. Du kan med fordel se på modeller med en latex eller memory skum kerne, hvis du er typen, der enten bliver meget varm i løbet af natten eller har svært ved at holde på varmen, og derved ligger og fryser hver gang du går i seng. Topmadrasser med varmende eller kølende egenskaber yder i de fleste tilfælde stadig optimal støtte og aflastning af din krop, så du behøver ikke være bange for, at du går ned på komfortniveauet ved at gå efter en af disse modeller. Det kan faktisk i stedet hjælpe dig til en bedre nattesøvn, da du ikke vågner konstant i løbet af natten grundet din svingene kropstemperatur.

Trykaflastende topmadras

Hvis du ofte vågner op med ømme led om morgenen, så kan det være, at du skal på jagt efter en trykaflastende madras. En trykaflastende madras sørger for at yde ekstra støtte til din krops trykpunkter og den bærer således mere af din vægt, så din egen krop kan slappe bedre af. En trykaflastende model er nok også den bedste topmadras til dårlig ryg, da den sørger for, at din rygsøjle ligger mere jævn og lige i sengen. Det gør den ved at yde ekstra støtte omkring f.eks. nakke, skuldre, ryg og lænd, så du enten synker dybere eller mindre ned i madrassen end du normalt ville. Din krop har bedst af at ligge i en rolig stilling, mens du sover, og med en trykaflastende topmadras vil du få en madras, der følger konturerne i din krop og understøtter dem bedst muligt. Du kan derfor sige pænt farvel til ømhed og ubehag, hvis du investerer i en god topmadras!

 

Behøver man at være enig om valget af en topmadras?

Hvis I skal sove to i en enkeltmandsseng på fast basis, så vil vi nok anbefale, at I tager lidt hensyn til hinandens krav. Det nytter jo ikke noget, at I køber en memory skum madras fordi den ene ofte bliver kølig i løbet af natten og den anden så ligger og kampsveder. Men hvis I har en dobbeltseng, så er der intet der stopper jer fra at vælge hver jeres ‘side’ i topmadrassen. Mange forhandlerede tilbyder nemlig, at man kan vælge to forskellige topmadrasser, der så omsluttes af det samme betræk, så de bliver sammen. På den måde kan I hver især vælge den topmadras, der passer til jeres behov – uden at skulle tage den andens behov med ind i overvejelserne. Dét sikrer jer begge en god nattesøvn, da ingen af jer har skulle gå på kompromis i valget af drømme topmadrassen. Dét er da smart!

Hvad kan du gøre for at beskytte din topmadras?

Hvis du endelig har fundet den helt rigtige model for dig, så vil man naturligvis gerne have, at den holder i mange år fremover. Topmadrassen er ofte det øverste lag i sengen og det er derfor den del af sengen, der hurtigst bliver slidt. Uanset hvor slidstærk en variant du har fået med hjem, så vil den med tiden blive påvirket og få brugsspor. Du kan dog forlænge din topmadras’ levetid ved også at investere i en rullemadras til sengen. 

Og nej, nu må du ikke gå i panik og tænke, at du skal betale en halv bondegård for en rullemadras for at kunne beholde din seng i mange år. Du kan udmærket investere i en model, der ikke koster alverden og som stadig vil beskytte din seng på en god måde. Rullemadrassens fornemmeste formål er nemlig, at fungere som det øverste lag i en seng, lige under lagenet, og tage mod det meste af slitagen.

Undgå snavs, husstøvmider, fugt o.l. med en rullemadras

Når en rullemadras fungerer som det øverste lag i en seng, så opnår du en mere hygiejnisk og ren seng. Det gør du, da de fleste rullemadrassen absorberer fugt, såsom overskydende sved fra din krop, snavs, døde hudceller, støv, husstøvmider o.l. På den måde ender alle disse ting ikke nede i topmadrassen (eller madrassen) og så har du lettere ved at rengøre din seng med jævne mellemrum. De fleste rullemadrasser kan nemlig komme i vaskemaskinen og så slipper du for at leje en damprenser for at rengøre din topmadras. 

Der findes naturligvis mange forskellige varianter af rullemadrasser og nogle fungerer bedre end andre. F.eks. kan du sagtens finde nogle, der er ekstra allergivenlige ved at være komplet afvisende over for husstøvmider, så de slet ikke kan sætte sig i stoffet. Det er dog vigtigt, at du aldrig tager en så billig model, at den ikke ikke kan absorbere fugten fra din krop. Dét er nemlig en af rullemadrassens vigtigste formål, da du helst vil undgå, at fugt suger sig videre ned i topmadrassen. Og hvis du stadig mangler lige dét ekstra til din seng for, at den bliver helt perfekt, så kan du altid se efter en rullemadras med temperaturregulerende egenskaber. Det kan være med til at sikre dig en bedre nats søvn i længden, hvis den arbejder i samspil med topmadrassens egenskaber.

Vil du gerne investere i en rullemadras?

Er du blevet solgt på en rullemadras? Eller måske du gerne vil vide lidt mere om de forskellige varianter før du tager den endelige beslutning? Så kan du med fordel læse vores guide til den bedste rullemadras. I artiklen har vi samlet nogle af de bedste rullemadrasser i forskellige prisklasser og med forskellige egenskaber. Dét burde meget gerne hjælpe dig til at tage den helt rigtige beslutning. Du kan læse guiden her: Rullemadras guide

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *