Den bedste topmadras 160×200 i 2022

topmadras 160x200

En god topmadras 160×200 kan ikke transformere en dårlig seng til en god seng – men næsten.

Har du lige nu en madras, som af den en eller den anden grund bare ikke er god for dig – måske er den for fast, ikke fast nok eller på andre måder ikke optimal til din krop og holdning – så kan en ny topmadras være svaret, der giver dig en god nattesøvn og et behageligt sovemiljø. 

En topmadras – ej at forveksle med rullemadrassen – er relativt tyk og fungerer som det sidste lag mellem dig og din madras, der forlænger levetiden af din seng. 

Vi hjælper dig i denne artikel med at finde den helt rigtige topmadras i 160×200 cm til dig. I vores købs-guide giver vi generel vejledning i topmadrasser, og i sammenligningstabellen kan du sammenligne de forskellige produkter.

Nordic Dream Fjäll – bedst i test

Fordele:

 • Fås i både memory-skum og latex-kerne – ingen grund til kompromis
 • Blødt betræk i åndbar bomuld med bambusfiber
 • Vaskbart betræk kan komme i vaskemaskine og tørretumbler

Ulemper:

 • Ikke svanemærket

Derfor skal du vælge Fjäll topmadras

Fjäll fra danske Nordic Dream er en topmadras på 160×200 cm, der har komfort i førersædet. Således er den udstyret med Nordic Dreams såkaldte komfortzoner, der er tilpasset til at aflaste alle kroppens trykpunkter – det betyder, at din nakke, lænd hofter er ‘i gode hænder’ med denne madras. Topmadrassen er udviklet i samarbejde med ergonomiske eksperter.

Denne topmadras er 7 centimeter, hvilket er lidt over gennemsnittet, men samtidig ikke så højt, at det føles helt usædvanligt. Den øgede tykkelse vil give dig en følelse af ekstra støtte fra det faste naturlatex, som er væsentligt hårdere end skum og derfor også er perfekt til dig, der ønsker lidt mere modstand fra topmadrasser.

Sengefabrikken Memory Tencell – bedste billige topmadras

Fordele:

 • Former sig efter kroppen
 • 5 års garanti

Ulemper:

 • Memoryskum kan blive meget varmt, når du sover 

Derfor skal du vælge Memory Tencell

Dette er et godt bud på en ny topmadras til dig, der ønsker et dejligt og blødt underlag, når du sover. 

Memory-skummet i denne topmadras 160×200 cm former sig nænsomt efter kroppen og beskytter lænd, ryg, hofter og skuldre med en blød, omfavnende støtte. 

Det bløde betræk er lavet af tencell, som er et naturmateriale bestående af kvaste træfibre, og det kan produceres, uden man behøver at fælde træerne, hvilket betyder, at produktet er mere miljøvenligt og bæredygtigt. Samtidig skaber det en åndbar overflade om madrassen af memory-skum – et materiale, der ellers har det med at ophobe varme. Betrækket beskytter samtidig madrassen .

Mayan Pulse – bedste premium topmadras

Fordele:

 • Topmadras i naturlatex af høj kvalitet
 • Naturligt allergivenlig
 • Fast støtte

Ulemper:

 • Ikke OEKO-tex-certificeret

Derfor skal du vælge Mayan Pulse

Dette er en latex-topmadras ud over det sædvanlige. Den er produceret med naturlatex, som er 100 % naturligt udvundet fra gummitræet. Derudover er den produceret med den såkaldte SonoCore-metode, der giver latexen en mere ensartet overflade og gør topmadrassen stærkere, mere smidig og endnu mere åndbar end normalt.

Det medfølgende betræk er vaskbart ved 60 grader og er dermed et effektivt værn, der beskytter din topmadras mod slid og ophobning af bakterier og lugte.

Vælg denne topmadras på 6 centimeter, hvis du ønsker en smidig og fast støtte i din seng.

Auping Prestige Natural – bedste faste topmadras 160x200 cm

Fordele:

 • Tykkelse på hele 10 centimeter
 • Topmadrassen er meget fast og giver en høj mængde støtte uanset din vægt

Ulemper:

 • Kan kun vælges i latex

Derfor skal du vælge Auping Prestige Natural

Dette er topmadrassen til dig, der ønsker en latex-overflade med så høj støtte som muligt. Den er på hele 10 centimeter, hvilket er cirka den dobbelte tykkelse af den gennemsnitlige topmadras. Det betyder også, at du her får en topmadras, der kan transformere din seng ret betydeligt. Selv hvis du nu har en meget blød madras, kan denne altså gøre underværker for at skabe et mere fast underlag.

Naturlatex er i sig selv et ret ventilerende materiale,  men her har man taget det skridtet videre ved at lave både siderne og undersiden af madrassen i et åndbart materiale, der giver øget ventilation. Det betyder, at varmen fra din krop effektivt bliver ført væk, så du kan sove dejlig køligt, også selvom det er en varm nat.

Emma Diamond – bedste temperaturregulerende topmadras

Fordele:

 • Temperaturregulerende skum afleder effektivt varmen
 • Fordelene fra memoryskum uden ulemperne

Ulemper:

 • Fås ikke i latex

Derfor skal du vælge Emma Diamond

Denne topmadras er lavet med ikke bare én, men to typer skum, der tjener hver deres funktion og tilsammen danner en topmadras, der ifølge producenten selv giver hotelkomfort.

Det første lag af skum på topmadrassen kaldes Diamond Degree-skum, og rummer en teknologi, der ved hjælp af grafitpartikler sørger for, at din krop opnår en optimal temperatur – og holde denne – mens du sover. Det er med andre ord temperaturregulerende skum.

Det næste lag er HRX-skum, der er et støttende skum. Det sikrer optimal trykaflastning i alle sovestillinger og giver en topmadras med optimal støtte – uanset om du sover på ryggen, siderne eller maven. Samtidig har det en åben cellestruktur, der giver god ventilation – noget, der kan mangle med nogle typer af topmadrasser i memory-skum.

For at understøtte den temperaturregulerende effekt kommer med topmadrassen med et betræk af høj kvalitet, som er specialdesignet til den. Det er et særdeles åndbart betræk, som kan vaskes, således at din topmadras altid holdes frisk.

Sådan vælger du den bedste topmadras 160×200

En topmadras er sidste lag mellem dig og din seng, og du – og måske din partner – kommer til at bruge den hver eneste dag i mange år. Derfor er det vigtigt, at du ikke går på kompromis, men vælger en model af god kvalitet, som giver dig god støtte og en sund søvn.

Der er i dag mange kvalitets-topmadrasser på markedet, og det kan være svært at vide, hvilken du skal vælge. Der er flere ting, du bør overveje: Har du f.eks. behov for særlig støtte i ryg eller nakke? Foretrækker du en blød model, eller en der er lidt hårdere? Har du allergi overfor husstøvmider er det også en god idé at vælge en allergivenlig topmadras. Dette er blot eksempler på, hvad du bør være opmærksom på, når du er på udkig efter en ny topmadras. 

Denne guide gør dig klogere på det hele.

Memoryskum eller latex-kerne? 

Kvalitets-topmadrasser kommer i mange materialer – de to mest almindelige typer kommer med en kerne i enten memoryskum og latex. Begge holder mange år, men begge har også hver deres fordele og ulemper – hvad du i sidste ende skal vælge, kommer an på, hvordan du foretrækker at sove, og hvilken støtte du ønsker i din seng.

Memoryskum giver en blødere  støtte til din ryg og nakke og består af en særlig type skum, der former sig efter kroppen i din seng. Nøgleordet er her blød – ønsker du en mere hård overflade med mere modstand, er en topmadras i memory-skum ikke nødvendigvis det bedste valg. Det er også værd at være opmærksom på, at memory-skum ikke altid er lige så godt til at lede varmen væk fra kroppen – i stedet kan den hobe sig op. Dette er godt, hvis du har det med at blive kold om natten, men åbenlyst ikke optimalt til de varme sommernætter, hvor mange har det modsat.

Topmadrasser med en kerne af latex er typisk meget mere faste og ‘skubber imod’ din vægt. Til dig, der ønsker en hårdere, mere stabil madras, som du ikke på samme måde synker ned i, er latex formentlig det helt rigtige valg. Det er værd at bemærke, at latex generelt set er det langt mest populære valg hos madras- og senge-forhandlere, der tilbyder begge muligheder.

Madrasser med en kerne af latex er typisk mere åndbare, og de er gode til at lede varmen væk fra dig – det betyder en mere frisk og kølig søvn.

Betrækket

Dette kan måske komme som en overraskelse for mange, da vi jo som regel kommer et lagen over vores topmadras – men betrækket er også en væsentlig overvejelse, når du køber ny topmadras. Et vaskbart betræk forlænger levetiden af din madras, fordi du hermed undgår at skulle vaske selve madrassen, hvilket de typisk ikke tåler særligt godt. Det er vigtigt, at det lag, du ligger på hver nat, kan vaskes, da det kan suge lugte og bakterier til sig og selvfølgelig også få pletter. 

Materialet er værd at overveje, fordi nogle materialer er mere åndbare og bedre til at transportere varme væk fra kroppen – betræk i bambusfiber kan f.eks. være et godt valg til dette. Kig også efter, om betrækket er allergivenligt – f.eks. ved at se, om det bærer Svanemærket eller en OEKO-tex-certificering.

Det kan også være en god idé at have et betræk med en skridsikker belægning på bunden, som hjælper med at sørge for, at madrassen ligger fast på din seng og ikke glider rundt.

Tykkelsen

En tyk topmadras 160×200 giver typisk mere støtte. De fleste topmadrasser har en tykkelse på mellem 3 og 7 centimeter. Det kan være værd at overveje, hvordan det passer med den nuværende højde på din seng – en tyk madras kan hurtigt gøre den så høj, at det f.eks. kan blive besværligt at sidde på kanten og tage sokker på eller lignende. 

Din sovestil

Den støtte, du har behov for fra din topmadras, afhænger af den måde, du sover på. Folk, der har tendens til at sove på ryggen, finder i nogle tilfælde, at en blød topmadras – f.eks. en model i memory-skum – giver den bedste støtte til dem og deres nakke, hofter og lænd. Folk, der derimod sover på siden, kan ofte have gavn af en hårdere overflade. Dette råd kan du i øvrigt tage med videre til alle madrasser – ikke kun topmadrasser.

Forskel på en rullemadras og en topmadras

Der findes så mange former for madrasser, og det kan være svært at finde rundt i, hvilke formål de hver især tjener. To typer af madrasser, der ofte forveksles , er rullemadrassen og topmadrassen. En rullemadras kaldes af og til ofte et skånelagen og er en tynd madras, der lægges oven på sengen og eventuelt fæstnes med elastiske stropper. Den tjener oftest et hygiejnisk formål med at beskytte din madras. En rullemadras kan tages af og vaskes. En rullemadras yder ikke nær så meget støtte som en topmadras.

FAQ

Hvilken topmadras er bedste i test? 

Den bedste topmadras i test er Nordic Dream Fjäll, som er lavet i fast, åndbar naturlatex og ved hjælp af Nordic Dreams komfortzoner giver optimal støtte til ryg, lænd og skuldre. Læs resten af testen for flere detaljer om testvinderen og de andre anmeldte modeller.

Hvad er forskellen på topmadrasser og rullemadrasser? 

Topmadrasser er tykkere lag, som er skabt til at give en øget og bedre støtte til din nuværende madras. Rullemadrasser er tyndere og tjener primært et hygiejneformål.

Hypersomni

Hypersomni

Det kan både være skadeligt for kroppen at sove for meget og for lidt. Nogle gange kan man dog ikke gøre for det, da en

Læs mere »
Lack of sleep

Søvnmangel

Søvnen har en umådelig stor indvirkning på vores helbred og for, at vi kan fungere som vi skal i hverdagen. Det er nemlig under søvnen

Læs mere »
sleep more

Sover meget

Søvnen er umådelig vigtig for alle mennesker, men ligesom man kan sove for lidt, så kan man faktisk også sove for meget. Dette kan være

Læs mere »