Den bedste topmadras 120×200 i 2022

topmadras 120x200

En topmadras 120×200 kan være den perfekte tilføjelse til din seng, hvis du i øjeblikket oplever, at den er for blød, for hård eller på andre måder suboptimal for dig og din krop.

Topmadrasser er et ekstra lag mellem dig og sengen, der kan give en behagelig støtte og komfort, som du måske mangler fra din seng lige nu.

Men ligesom med senge kan være svært at vide, hvilken topmadras du skal vælge. De kommer i forskellige materialer, tykkelser og niveauer af hårdhed. Især materialet af din topmadras har meget at sige i forhold til din nattesøvn.

I denne artikel undersøger vi forskellige produkter samt deres fordele og ulemper. Du kan gå til vores købsguide for at få besvaret nogle af de vigtigste spørgsmål, der er at overveje, når du skal købe ny topmadras. Særligt hvis du skal investere i en dyrere topmadras, er det værd at undersøge de forskellige specifikationer, og hvad de betyder. Og vil du sammenligne de produkter, vi gennemgår i artiklen, skal du blot gå til vores sammenligningstabel.

Nordic Dream Fjäll – bedst i test

Fordele:

 • Madrassen fås i både memory-skum og naturlatex
 • Bambusbetrækket er ventilerende svedtransporterende
 • OEKO-tex-certificeret

Ulemper:

 • Ikke svanemærket

Derfor skal du vælge Nordic Dream Fjäll

Detter er en god topmadras på 120×200 cm, som sikrer en enorm mængde støtte til din krop hele natten. Den kommer nemlig med det, Nordic Dream kalder komfortzoner – et begreb, der dækker over, at din madras yder varieret aflastning til kroppens forskellige punkter, f.eks.dine ben og dine skuldre. Det er nemlig ikke alle steder på kroppen, som har samme behov.

Samtidig kommer topmadrassen som noget særligt med et ventilerende betræk designet i bambus og med små huller, således at det skiller sig af med fugten, varmen og virker kølende. Denne effekt er forstærket af, at der langs siderne af betrækket er anvendt ekstra åndbart materiale.

Topmadrassen er lavet i latex udvundet fra gummitræet, og den har en tyk kerne med et højt tryk, der giver optimal støtte og fordrer god søvn hele natten.

Dette er en god kandidat til din nye topmadras, hvis du foretrækker fasthed, god støtte og en kølig nattesøvn.

Zen Sleep Advance memoryskum – bedste billige

Fordele:

 • Memoryskum former sig efter kroppen
 • Ergonomisk og trykaflastende

Ulemper:

 • Madrassen kan ikke vælges i latex

Derfor skal du vælge Zen Sleep Advance

Denne trykaflastende topmadras på 120×200 cm sikrer god komfort og søvn hele natten takket være den tykke kerne på fem centimeter og memoryskum-materialet, som former sig efter din krop og giver din krop den perfekte mængde af støtte alle de rigtige steder. 

En topmadras i memoryskum er blød og omfavner kroppen, ligesom den ‘absorberer’ bevægelser og giver en rolig hvile. Herudover er undersiden af denne madras beklædt med et skridsikkert underlag, der gør, at den ikke skrider rundt i sengen. 

Den kommer i et allergivenligt og antibakterielt materiale, og så har den en ‘3D-ventileret sidekant’. Dette betyder, at materialet i kanterne er mere åndbart og derfor hjælper dig med at slippe af med varmen; en vigtig faktor for en topmadras af memoryskum, der ofte – modsat en dyrere topmadras i f.eks. latex – kan være lidt for god til at holde på varmen og stå i vejen for en kølig nat. Dette har Zen Sleep altså forsøgt at imødekomme her med Zen Sleep-topmadrassen, som i øvrigt er OEKO-tex-certificeret. 

Bedre Nætter Prestige – bedste premium

Fordele:

 • Svanemærket topmadras
 • Madrassen har en hård kerne i latex med stærk støtte

Ulemper:

 • Madrassen Kan ikke vælges i memoryskum
 • Madrassen er ikke OEKO-tex-certificeret

 

Emma Flip – bedste vendbare topmadras

Fordele:

 • En topmadras, der kan vendes, så du har en både hård og blød topmadras
 • Kommer med to lag af skum for ekstra støtte

Ulemper:

 • Topmadras fås ikke i latex

Derfor skal du vælge Emma Flip topmadras

Denne topmadras på 120×200 cm er den rette til din seng, hvis du har skiftende præferencer i forhold til, om din madras skal være hård eller blød. 

Denne revolutionerende topmadras fra Emma lader dig nemlig vende madrassen og på den måde justere hårdheden – den ene side er blødere, mens den anden er hård.

Således har madrassen en side udstyret med HRX-skum, som giver en solid og stærk støtte uanset din vægt, mens den anden har det såkaldte Airgocell-skum, som giver en blødere, nærmest fjerlignende fornemmelse, når du går i seng. 

Madrassen er OEKO-tex-certificeret.

Nordic Dream Nordlys – bedste med aktiv køling

Fordele:

 • Topmadras har adskillige komfortzoner for optimal støtte
 • Betræk med naturlig aktiv køling

Ulemper:

 • Memory skum-udgaven kan have svært ved at slippe af med ekstra varme

Derfor skal du vælge Nordic Dream Nordlys

Denne madras har et helt særligt betræk, som sikrer, at madrassen holder en temperatur på omkring 35 til 36 grader hele natten, og din krop derfor forbliver dejlig kølig – noget, som kan være yderst vigtigt for søvnkvaliteten. Funktionen aktiveres af sig selv, når din kropstemperatur stiger – herfra vil den sikre en optimal temperatur for dyb søvn.

Sengen kommer med Nordic Dreams komfortzoner, der sikrer god støtte til hele kroppen.

Udover at være OEKO-tex-certificeret er betrækket også aftageligt vaskbart ved 40 grader, så du kan holde det rent og frit af sved, støvmider og andre ting, som kan være forstyrrende for din søvn og sundhed.

Sådan vælger du den bedste topmadras 120×200

En topmadras har i bund og grund til formål at øge komfort i din seng, hvis den lige nu ikke giver dig den optimale støtte, du har brug for.

Når det kommer til komforten i madrasser og senge, spiller personlige præferencer naturligvis en kæmpe rolle. Men ligesom med senge, der er også flere parametre at være opmærksom på, som man ikke altid lige kan mærke med det samme, når man køber sin nye topmadras. Det vedrører blandt andet materialet, der er brugt til at lave det færdige produkt – både topmadrassen, men også dens betræk. Er det naturlatex eller skum – og hvad er fordelene og ulemperne ved disse? Kan betrækket effektivt transporterer varme og sved – og kan det vaskes?

Det er blot nogle af de ting, du bør have med i dine overvejelser, når du køber ny topmadras. Læs med i denne købsguide for at blive klogere på madrasser.

Topmadras 120×200 i memory-skum eller latex? 

Disse er de to mest almindelige materialer at bruge til topmadrasser – i hvert fald blandt danske producenter af madrasser og senge. Begge er meget komfortable på hver deres måde, og begge har også deres fordele og ulemper. Nogle mennesker sværger til den bløde memory-skum som f.eks. materialet TEMPUR, der former sig efter kroppen, mens andre oplever, at søvnkvaliteten er bedre med en mere solid overflade. 

Topmadrasser i latex

Naturlatex er typisk den mest faste af de to typer af topmadrasser. En latex-topmadras er en madrastype, der som regel har en naturlatex-kerne på 5 til 7 centimeter, som giver en mellem til høj hårdhed, der er god for dig, der har brug for lidt mere ‘modstand’, når du sover. Folk, der overvejende sover på ryggen, vil især have gavn af den hårde latex-topmadras, da en latexkerne generelt vil sørge for, at al vægt er distribueret ligeligt, frem for at nogle punkter støtter mere end andre. 

En anden fordel ved topmadrasser i latex er, at de er utroligt åndbare og derfor gode til at skille sig af med den varme, som din krop genererer, når du sover. Det betyder, at du kan opleve en friskere, mere kølig søvn. Som resultat af dette kan du samtidig opleve, at du sveder mindre – det betyder mindre sved og affaldsstoffer, som kan hobe sig op i din madras og derfor mindre hyppigt behov for at vaske topmadrassen. 

Sidst men ikke mindst er latex et naturligt allergivenligt produkt – noget, alle der døjer med allergi vil sætte pris på, da det ofte kan være i din seng, at generne er rigtig store på grund af forskellige tekstiler og de vaskemidler, der bruges til at holde dem rene.

Topmadrasser i memoryskum 

Hvor latex giver en hård, solid støtte til din ryg, hofter, nakke, skuldre og lænd, vil du opleve, at en topmadras i memoryskum former sig former sig efter kroppen og derved giver et blødere underlag. Skummet er typisk fremstillet af syntetisk materiale, som er designet til at give maksimal støtte. Det kan fordre en meget neutral soveposition, som aflaster nakke og ryg – områder på kroppen, hvor mange døjer med ømhed, træthed eller decideret smerte.

En anden fordel ved memory-skum er, at skummet, der omfavner din krop, også på en anden måde absorberer dine kropsbevægelser, når du sover. Hvis du har tendens til at være vende og dreje dig, enten når du sover eller skal til at sove, kan dette være behageligt – for dig, men ikke mindst for den partner, du måske deler din seng med, fordi vedkommende ikke vil blive forstyrret af dine bevægelser.

Ligesom topmadrasser i latex er memoryskum-madrasserne som regel også gode til allergikere, da materialet polyurethan, som memoryskum-madrasserne ofte er lavet af, afviser mug og også er modstandsdygtigt overfor blandt andet støvmider, som kan være kilde til store gener hos allergikere, når de går i seng.

Vælg en madras i memoryskum, hvis du foretrækker en blødere oplevelse om natten. En populær variant af skummet er det såkaldte TEMPUR, som oprindeligt blev udviklet hos NASA til astronauternes sæder.

Betrækket på din topmadras

De færreste topmadrasser lavet i latex eller memory-skum tåler at blive vasket – det vil sige, at eventuelle pletter skal behandles individuelt. 

Det betyder også, at det kan være en rigtig god idé at vælge en topmadras, hvor betrækket kan tages af og vaskes. Et betræk af et materiale, som f.eks. er svedafvisende, kan også være en god idé.

Topmadrassen er laget mellem dig og din seng, og den kan blive udsat for ting som pletter og sved. Et vaskbart betræk beskytter selve din madras og kan komme i vaskemaskinen på op til 60 grader, så du undgår en ophobning af bakterier og sved. Betrækket kan også fungere som en barriere for støvmider og andre allergener. 

Et godt betræk vil samtidig være kølende og sørge for, at din kropsvarme ikke hober sig op, men i stedet ledes væk fra dig, så du får en frisk og kølig søvn.

Et betræk med non-slip materiale kan være en god idé, da du herved kan undgå, at din madras glider frem og tilbage, hvilket kan være irriterende og ske over tid, uden du oplever det. Alternativt kan det være en god idé, hvis muligt, at vælge en topmadras med elastikker, som kan fæstnes til sengen. 

Bemærk også, at ikke alle betræk er allergivenlige – dette skal du selv sørge for at kigge efter.

Betræk fås i for eksempel bomuld eller polyester

FAQ

Hvilken topmadras 120×200 er bedst i test?

Den bedste topmadras i test er Nordic Dream Fjäll, fordi den fås i flere materialer, yder god støtte og er særligt ventilerende for en kølig nattesøvn.

Skal jeg vælge en topmadras 120×200 i skum eller latex?

Det kommer an på din krop og præferencer – latex er meget populært og giver en mere fast, solid støtte, mens skum er blødere og former sig efter kroppen.