En temperaturregulerende dyne kan være den perfekte løsning til dig, der har det med at få det alt for varmt om natten, og derfor har problemer med at sove godt.
Især her i Skandinavien, hvor nætterne er friske eller decideret kølige størstedelen af året, er mange dyner designet herefter. Det er glimrende til en god søvn i vinterhalvåret, men det bliver problematisk om sommeren – det er ikke os alle, der har en sommerdyne klar i gemmeren, og et lagen er bare ikke det samme.
Her kommer temperaturregulerende dyner ind i billedet. Ved hjælp af særlige materialer skiller den sig af med overskydende varme fra din krop, så du kan få en god nattesøvn, selv når det er rigtig varmt.
Det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvilken der er bedst. Det hjælper vi dig med at finde ud af i denne artikel og i vores købsguide.
Vil du sammenligne de forskellige produkter, kan du gøre det med vores sammenligningstabel.
Temprakon Advance – bedst i test
Fordele:
- Ægte temperaturregulerende materiale
- Stor størrelse
Ulemper:
- Høj pris
Derfor skal du vælge Temprakon Advance
Temprakon er i sin helt egen kategori af temperaturregulerende dyner, idet den er skabt med en særlig teknologi, som oprindeligt var designet til NASAs rumdragter.
Dynen er fyldt med små, særlige kapsler, som absorberer overskydende varme fra din krop, og dermed giver et sundt sovemiljø, som aldrig er for varmt. De samme kapsler kan afgive varme, hvis din krop er kold, og på den måde yder dynen en aktiv temperaturregulering og sørger for, at du altid har en jævn temperatur om natten.
Selve dynen er 200×200 meter og dermed en dobbeltdyne, som uden problemer kan deles af to personer af gennemsnitlig størrelse. Dynen vaskes ved 60 grader og kan komme i tørretumbleren uden problemer.
Søger du en helårsdyne, som kan holde dig køling om sommeren og varm om vinteren, så er dette et rigtig godt bud. Dynen er Oeko-tex-certificeret.
Frigus 140x200 – bedste billige
Fordele:
- Husstøvmideafvisende, allergivenlig dyne
- Gode temperaturregulerende egenskaber
Ulemper:
- Ikke svanemærket
- Ikke dobbeltdyne
Derfor skal du vælge Frigus 140×200
Dette er endnu en af de temperaturregulerende dyner, som bærer på en særlig teknologi, der både kan justere temperaturen op og ned. Som noget ekstra kommer denne dyne også med NOMITE-mærkningen, som betyder, at dynen er udstyret med en polstring, som støvmider ikke kan trænge igennem. Er du allergiker eller astmatiker, som har haft problemer med husstøvmider – noget, som kan opstå ved selv de bedste dyner – så er dette altså en god dyne til dig.
Beskyttelsen mod husstøvmider betyder også, at du kan slippe afsted med at vaske den sjældnere, hvilket sikre en lang levetid. Den er også Oeko-tex-certificeret.
Foruden at afvise husstøvmider, bærer den også Downafresh-mærket, hvilket er garant for, at den lever op til visse økologiske kriterier. Dynen er dog ikke svanemærket. Alt i alt en god helårsdyne til en fornuftig pris.
LIXRA Crystal Moskusdundyne – bedste premium
Fordele:
- Moskusdun er høj kvalitet for pengene
- Oeko-tex-certificering – ingen skadelige materialer
Ulemper:
- Har potentielt lavere bæreevne end gåsedun
Derfor skal du vælge LIXRA Crystal Moskusdundyne
Forhandleren kategoriserer dette som en helårsdyne, der kan bruges både sommer og vinter. Modsat almindelige dundyner, er denne fyldt med moskusdun – et luksuriøst materiale, som ofte er en smule billigere end gåsedun.
Dette kan være svaret på, hvorfor denne dyne, som er af høj kvalitet og både kommer med temperaturregulerende teknologi samt adskillige øko- og antiallergimærkninger alligevel har en utroligt konkurrencedygtig pris. En dyne med gåsedun af samme kaliber havde formentlig kostet relativt meget mere.
Dette er en allergivenlig, behagelig og lun dyne med moskusdun til dig, der vil sove godt om natten, uanset årstid. Dynen er Oeko-tex-certificeret.
Fossflake Nordic Sleep juniordyne- og pudesæt – bedste til børn
Fordele:
- Pude og dyne samlet i ét sæt
- Gør brug af Fossflakes egen kølende fiberblanding
Ulemper:
- Har ikke Temprakon-temperaturregulering
Derfor skal du vælge Fossflake Nordic Sleep
Dette er en god helårsdyne til børnene, som også er allergivenlig. Ved hjælp af Fossflakes egen fiberblanding, sørger denne dyne for at regulere barnets kropstemperatur.
Fiberblandingen består af materialet polytylen samt polyesterkuglefibre – en blanding, der gør dynerne bløde, lader dem bevare deres fylde og samtidig gør dem utroligt holdbare.
Dynens udformning gør, at fyldet fordeler sig jævnt, og du kan derfor altid ryste den tilbage til sin oprindelige form, ligesom den ikke danner klumper, som man kan opleve med andre dyner.
Dette er en behagelig dyne til barnet, som ellers har svært ved at sove om natten på grund af varme.
CLIMA temperaturregulerende dyne – bedste med fiberfyld
Pros:
- Kommer med den særlige Cell Solution, der er varmeabsorberende
- Gode, naturlige materialer
Cons:
- Indeholder ikke dun
Derfor skal du vælge CLIMA temperaturregulerende dyne
Denne helårsdyne fra CLIMA har den patenterede Cell Solution-teknologi, som gør, at dynen hurtigt tilpasser sig hudens optimale behagelige temperatur, der ligger mellem 28-32 grader. Den er fremstillet af naturlig cellulose, som er træfibre.
Dynen kan optage overskydende kropsvarme, som den senere kan afgive, når temperaturen falder igen – således fungerer den meget lig de Temprakon-dyner, som fås i højere prisklasser, idet den regulerer temperaturen aktivt hele natten.
Sådan vælger du den bedste temperaturregulerende dyne
Når det kommer til valg af dyne, så findes der forskellige typer af temperaturregulerende dyner – de temperaturregulerende egenskaber opstår så at sige af forskellige årsager, og der er umiddelbart ikke nogen, der har patent på at kalde deres dyner ‘temperaturregulerende’. Det betyder også, at der kan være en stor forskel på de forskellige produkter, og hvordan de føles.
Der kan både være tale om naturlige tekstiler, som i sig selv er temperaturregulerende og/eller kølende, eller der kan være gjort brug af særlig teknologi til at regulere temperaturen, som det f.eks. ses ved Temprakon-dyner. De bedste dyner lader dig sove behageligt, uanset hvilken temperatur rummet har – og uanset, om det er en varm sommernat eller en kølig vinteraften.
Men hvilken dyne er bedst for dig? Det forsøger vi at give dig svar på i denne købsguide, hvor du kan finde tips til, hvad der er den rette dyne til dig når du skal købe ny dyne med kølende effekt.
De forskellige typer af temperaturregulerende dyner
Som nævnt findes der forskellige måder at gøre en dyne ‘temperaturregulerende’ eller til en kølende dyne, og det er ikke en beskyttet titel, så at sige.
Således findes der dyner, der decideret reagerer på kropstemperaturen og justerer temperaturen herefter, ligesom der findes dyner, som er lavet af let materiale, og som i virkeligheden bedre kan betegnes som en ‘let dyne’ eller en almindelig dyne med god åndbarhed.
Kølende materialer
Af de dynematerialer, der af natur har temperaturregulerende egenskaber, kan nævnes følgende:
Silke
Silke er et luksuriøst materiale og naturligt temperaturregulerende. Silke sørger for, at der ikke ophobes overdrevne mængder varme, og dyner lavet med silke føles typisk lette og luftige. Alligevel kan de stadig holde dig varm, når det er koldt udenfor.
Uld
Nogen vil kalde uld kongen af temperaturregulerende materialer. Det er velkendt blandt mange, at uldtøj både fungerer om sommeren, hvor det føles let og luftigt, og om vinteren, hvor det holder på varmen.
Denne ret enestående egenskab opstår, fordi uld kan absorbere fugt fra luften; uld har små ‘porer’, som gør, at fugt og damp – f.eks. fra kroppen – kan blive optaget i kernen af dets fibre, hvorefter der dannes et lag af tør luft mod huden. På den måde skaber det et mere tørt miljø i varmt, fugtigt vejr og hjælper dig med at køle af, og på samme tid holder det på kroppens varme, når det er koldt.
Sådan er det med uldtøj og det samme gør sig gældende med ulddyner, som derfor er et fantastisk alternativ til en almindelig dundyne. Det er desuden også et godt materiale til folk, der døjer med allergi.
Bomuld
Mange dyner her i skandinavien er fyldt med dun, og det er først og fremmest fordi, dun varmer utrolig godt. Men hvis du leder efter noget, som er mere kølende, kan bomuldsdyner være et godt – og i øvrigt ofte billigere – alternativ, da de simpelthen er væsentligt mindre isolerende og dermed køligere.
Fiberfyld
Fiberfyld er det, nogen herhjemme kategoriserer som en dyne fyldt med polyesterfibre, der er fremstillet på en måde, hvor de imiterer de isoleringsegenskaber, man ser i dyner med naturligt materiale. De kommer dertil med evnen til at transportere fugt væk fra kroppen, ligesom de kommer med en højere vægt, der skal til, for at opnå en tilstrækkelig isoleringsevne. Denne type dyne vil både være tungere og billigere end f.eks. en traditionel dundyne.
Temprakon – en kølende teknologi
I den mere avancerede afdeling har vi Temprakon-dynen – en dyne udviklet med teknologi fra NASA, som oprindeligt var tiltænkt astronauternes rumdragter.
Denne dyne kan ikke bare regulere temperaturen ned – den kan også give ekstra varme, hvis det bliver koldt.
Det gør dynen ved hjælp af små mikrokapsler, som reagerer på din krops temperatur. Hvis det er varmt, absorberer de varmen og giver dig dermed en køligere fornemmelse. Hvis det derimod er koldt, afgiver de varme.
På den måde kan man altså tale om aktiv temperaturregulering.
En dyne fyldt med kapsler lyder måske ikke som den mest luksuriøse oplevelse, men faktisk er mange af de temprakon-dyner, du kan få herhjemme – hvis ikke alle – fyldt med almindelige dun – et af de lækreste dynematerialer, du kan få, og også et, vi danskere er utroligt glade for.
En Temprakon-dyne kan være en god helårsdyne, da den tilpasser miljøet.
Allergi
Hvad end, det handler om madrasser, lagner eller dyner, er allergi et stort emne for rigtig mange mennesker. Det er fordi, at de af os, der døjer med allergi, især mærker til det i sengen, hvor vi hele natten er omgivet af materialer, der potentielt kan udløse ubehagelige symptomer som kløe, nysen og hosten.
Udover det selvfølgelig er irriterende, står det også i vejen for den gode nattesøvn, og derfor har mange producenter heldigvis også fået større fokus på produkter, som er allergivenlige.
Visse mennesker – omend der ikke er tale om meget mere end 2-3 % af den danske befolkning – er allergiske overfor dun og fjer, som er at finde i rigtig mange af de dyner, du kan købe herhjemme. Hvis du er helt sikker på, at du er allergisk overfor dun og fjer – og det ikke er husstøvmider eller noget andet, der giver dig symptomer – kan du med fordel vælge en dyne med fiberfyld.
Husstøvmider og allergivenlige produkter
I rigtig mange tilfælde er det dog ikke dun og fjer, der er den rigtige fjende, men i stedet husstøvmider.
Disse irriterer mange mennesker, og de kan være svære fuldstændig at undgå i hjemmet. Du kan dog begrænse mængden af dem – og deres evne til at formere sig – ved at gøre grundigt rent i dit soveværelse og vaske både dyner, hovedpuder og måske endda topmadras og dertilhørende betræk fem til seks gange om året. Det eneste problem her er dog, at det vil slide på dine dyner og puder, som over en længere periode ikke vil holde til så hyppig vask.
Allergivenlige dyner
Et alternativ her er at kigge efter allergivenlige dyner. Disse kommer ofte med en særlig overfladebehandling, der gør, at det er sværere for husstøvmiderne at trænge ind i dynen. Sådanne dyner kan du nøjes med at vaske væsentligt sjældnere – måske to gange om året – og dermed forlænge deres levetid betydeligt.
Moskusdun, andedun eller gåsedun?
Ikke nok med at der findes flere typer af dynefyld som dun, fiber og silke, så findes der også flere duntyper. Det kan være forvirrende og svært at finde ud af, hvilken type man skal vælge. Heldigvis er det i virkeligheden relativt simpelt. Vi giver her en lille indføring i de forskellige materialer:
Moskusdyner
Disse dyner er fyldt med dun fra en moskusand, og de er populære hos mange producenter, fordi man kan bruge de fleste dun på anden. Moskusdyner er ifølge fagfolk altid bæreevne 11, hvilket er relativt højt. Bæreevnen dækker over dynens evne til at isolere effektivt. Sammenligner med moskusdyner med gåsedunsdyner af samme bærerevne, er moskusdynerne ofte billigere.
Gåsedunsdyner
Det er kun gåsedun, der kan nå den højeste bæreevne på 12 og 13, og derfor er de mest eksklusive og isolerende dyner altid lavet med gåsedun.
Andedun
Disse er bedst til hovedpuder, da de ikke typisk kan fås med samme høje bæreevne som gåse- og moskusdun – der er dog undtagelser. De fineste andedunssorteringer, der har fået den rigtige behandling, kan bruges til at lave relativt gode dundyner til en lavere pris.
FAQ
Hvilken temperaturregulerende dyne er bedst i test?
Den bedste temperaturregulerende dyne i test er Temprakon Advance. Den effektive Temprakon-teknologi bruger små kapsler til at absorbere eller afgive varme alt efter kroppens temperatur.
Hvorfor vælge en temperaturregulerende dyne?
En temperaturregulerende dyne kan være løsningen på varme, søvnløse sommernætter, da den er skabt til at sørge for, at du aldrig har det for varmt – selv under en tyk dundyne.