Temperatur i soveværelse – Opnå en bedre søvn ved den rette temperatur

Bedroom temperature

Vi har alle hver vores præferencer til temperaturen i soveværelset. Der er dog foretaget flere studier, som peger på, at vi får bedre betingelser for en god søvn, hvis vi sover i en bestemt rumtemperatur. Denne skal desuden gerne implementeres i hele huset, så fugtniveauet holdes i bund. Læs mere om den rette temperatur i soveværelset og bliv klogere på, hvorfor et for varmt eller køligt soveværelse er en dårlig ide i denne artikel.

Hvad er den bedste temperatur i soveværelse

Du kan med fordel gå efter en temperatur på mellem 15 og 24 grader i dit soveværelse, hvis du ønsker at opnå de bedste betingelser for en god søvn. Er temperaturen højere end 22 grader, vil kroppen nemlig bruge energi på at danne sved for at komme af med varmen, mens kroppen vil bruge energi på at varme sig selv op og holde på den eksisterende varme, hvis temperaturen kommer under 15 grader.

Din optimale temperatur i soveværelset

Der er dog forskel på mennesker, og derfor vil nogle personer generelt sove bedre ved lavere temperaturer, mens andre falder lettere til ro i et lidt varmere rum. Det er er derfor helt op til dig, om du vil gå efter et soveværelse med en temperatur på omkring de 20 grader eller om du hellere vil prioritere et lidt koldere soveværelse.

Det er ofte i beslutningen om den faste temperatur i soveværelset, at mange par er uenige. For hvis man først har vænnet sig til én ting, så kan det tage lidt tid at sove optimalt i et rum, der enten er “for varmt” eller “for koldt” i forhold til ens præference. Det kan derfor være en fordel at finde en middelvej, som begge parter langsomt kan vænne sig til.

Pas på med et for varmt eller køligt soveværelse

Du skal for alt i verden passe på med at sove i et for varmt eller for køligt rum. Der er nemlig en risiko for, at der danner sig fugt i rummet ved begge situationer, hvilket kan føre til dannelsen af skimmelsvamp. Skimmelsvamp er en særdeles ubuden og sundhedsskadelig gæst, som kan være svær at slippe af med, hvis den først har fået grobund i hjemmet.

Fugten kan desuden især stige i soveværelset, hvis du har en helt anderledes temperatur i soveværelset i forhold til andre rum i huset. Dette gælder uanset om rummet er varmt eller koldt. For hvis dit soveværelse er koldt, vil den varme luft fra de andre rum sprede sig til dit soveværelset gennem sprækker (også selvom døren er lukket) – og på samme måde med et varmt soveværelse og koldt hjem. Når varme og kulde mødes, vil kondens dannes på både vinduer, vægge og lofter, hvilket skaber et fugtigt miljø de pågældende steder. Man oplever især dannelsen af kondens, hvis temperaturen mellem rummene svinger mere end 5 grader.

Har du det ofte varmt om natten?

Hvis du ofte oplever at få det varmt om natten, også selvom du sover i et lidt køligt rum, vil vi anbefale dig at søge råd i vores artikel om dét at svede om natten. I artiklen kan du blive klogere på, hvorfor du sveder, selvom temperaturen i rummet er ideel og hvad du selv kan gøre for at mindske problemet. Det kan nemlig have en negativ effekt på din generelle søvnoplevelse, hvis du hele tiden vågner. Det er et tegn på, at du ikke slapper nok af eller er i en dyb nok søvn, hvis du hele tiden vågner.