Sove nøgen – Derfor er det en fordel at sove nøgen

Sleeping naked

Det kan virke en smule vanskeligt at tro på, men dét at sove nøgen kan faktisk have en positiv indvirkning på dit helbred. Kroppen vil nemlig helt generelt opnå en bedre temperatur om natten, hvilket bl.a. resulterer i en dybere søvn og en bedre kalorieforbrænding (ja, du læste rigtigt!).

I denne artikel kan du læse om fordelene ved at sove nøgen, hvis du har brug for yderligere overtalelse. Og hvis du allerede er interesseret i ideen om at sove nøgen, så kan vi kun sige: PRØV DET!

7 gode grunde til at sove nøgen

  • Kvaliteten af din søvn forbedres
  • Du falder lettere til ro om aften
  • Du vil opleve en forbedring af din blodcirkulation
  • Dit helbred bliver bedre
  • Mulighed for at forbrænde flere kalorier under søvnen
  • Minimérer risikoen for svamp i underlivet
  • Opnå en bedre kontakt til din partner og øget sexlyst

Kvaliteten af din søvn forbedres

En af de vigtigste grunde til at sove nøgen er, at din søvn helt generelt vil blive forbedret. Det skyldes, at din krop har lettere ved at falde i temperatur, når den skal hvile, hvis der ikke er udefrakommende faktorer som tøj at medregne. Hvis du sover med nattøj på, så kan kroppen ikke køle sig selv ordentligt ned eller regulere varmen optimalt.

Med den rette kropstemperatur vil du slappe mere af og dermed også lettere gennemgå flere søvncyklusser uden forstyrrelser. På den måde bliver kvaliteten af din søvn forbedret betragteligt.

Er du nysgerrig på, hvilke søvnfaser du gennemgår i løbet af din nattesøvn? Så kan du med fordel læse vores indlæg om søvnfaser og blive klogere på emnet.

Du falder lettere til ro om aften

Når din krop selv kan regulere varmen efter behov, så vil du også have lettere ved at falde i søvn. Du skal nemlig ikke ligge og kæmpe med varme, kulde e.l.

Du vil opleve en forbedring af din blodcirkulation

Hvis du virkelig hader at sove nøgen, så kan du udmærket slippe afsted med at sove i løse t-shirts eller kjoler. Det kan dog være en fordel at vænne kroppen til at sove nøgen, da du i så fald vil opleve en forbedring af din blodcirkulation. Uden noget tøj på kroppen, der sidder og spænder, vil blodet jo trods alt kunne løbe mere frit rundt i kroppen.

Dit helbred bliver bedre

Først og fremmest vil du generelt opnå et bedre helbred, når du får en fuldendt søvnoplevelse hver nat. Det er nemlig under søvnen, at vores krop restituerer. Af den grund er det vigtigt at prioritere søvnen, da vi ellers ikke kan fungere optimalt.

Dét at sove uden tøj på om natten hjælper dog også med at styrke muskler og knogler, samt giver mulighed for en optimal frigivelse af melatonin og væksthormon. Kroppen vil vokse sig stærkere i løbet af natten, når den restituere optimalt. Med udskillelsen af melatonin og væksthormon vil kroppen også holdes ung. Den korrekte kropstemperatur og varmeregulering nedsætter også produktionen af stresshormoner.

Når kroppen naturligt bliver varmereguleret og nedkølet i løbet af natten, så er der også en sandsynlighed for at reducere risikoen for diabetes. Dette skyldes, at kroppen udvikler en højere andel af brunt fedt, hvis man sover i et køligere miljø – og at det brune fedt, i modsætning til det almindelige hvide fedt, har en bedre insulin sensitivitet. På bare én måned kan man se en forskel, hvilket bl.a. er blevet undersøgt hos National Institutes of Health.

Mulighed for at forbrænde flere kalorier under søvnen

Kroppen kan generelt forbrænde en del flere kalorier i løbet af natten, når den har det køligere. Det skyldes, at kroppen tærer på fedtdepoterne for at bibeholde den korrekte kropstemperatur, når det er lidt køligt. Af den grund kan dét at sove nøgen altså have en positiv indvirkning på din vægt (men det træder naturligvis stadig ikke i stedet for en varieret kost og regelmæssig motion).

Minimérer risikoen for svamp i underlivet

Når vi taler om, at man skal smide tøjet og sove nøgen, så mener vi faktisk også HELT NØGNE. Det er derfor ikke nok at smide t-shirten eller pyjamassen – du skal også smide undertøjet. 

Ved at smide undertøjet, giver du kroppen mulighed for at opnå den rette kropstemperatur og sikrer en bedre blodcirkulation, som beskrevet i de tidligere afsnit. En anden fordel er dog også, at du mindsker risikoen for svamp i underlivet. Svamp trives nemlig ved varme og fugtige temperaturer og områder – og når hele din krop køles ned under søvnen, vil det naturligvis også gælde for dine private dele. Og så er området ikke et attraktivt sted for svamp.

Opnå en bedre kontakt til din partner og øget sexlyst

Dét er ligge hud mod hud øger helt generelt sexlysten mellem dig og din partner. Det skyldes, at den nøgne kontakt udløser kærlighedshormonet oxytocin. Det vil altså således både forbedre jeres fysiske og psykiske intimitet. At sove nøgen kan altså være med til at forbedre dit parforhold.