Sove meditation

Sleep meditation

Selvom allere du har fundet drømmesengen kan det godt være svært at finde ro om aftenen. I denne artikel giver vi dig et indblik i sove meditation og hvordan denne form for ro kan være med til at sikre en bedre nattesøvn uden brug af sovepiller. Vi kommer både ind på fordele og ulemper ved søvnmeditation. Du kan også få en smule indsigt i andre metoder til at sove bedre end blot med sove meditation. Derudover giver vi dig lidt viden om, hvorfor søvnen er så vigtig, så du ved, hvorfor du skal sætte tid af til den hver nat og prioritere den! 

3 fordele ved at bruge sove meditation

  • Du forbedrer din søvnkvalitet, hvilket resulterer i en bedre restitution, hukommelse, koncentration m.fl.
  • Du reducerer stress og angst, samt lignende tilstande og sygdomme, da du helt generelt formår at hvile bedre
  • Du balancerer dine følelser og stopper tankemylder i hovedet, så du ikke bekymrer dig inden sengetid

Alt i alt hjælper sove meditation dig altså til en bedre søvn, og dermed vil du opleve en bedre hverdag. Kort sagt bliver du gladere i hverdagen med sovemeditation, hvilket flere studier har bevist!

Hvad gør sove meditation?

Sove meditation giver dig en mulighed for at falde lettere til ro om aftenen ved at få din krop til at slappe af. Sove meditation kan i en vis grad både være lyde, musik, historier eller reelle øvelser, som du foretager dig. Uanset hvad du vælger, så er formålet, at du skal slappe tilstrækkeligt af i kroppen til at glide let ind i drømmeland.

Ved søvn meditationsøvelser sker der nogenlunde det samme som ved almindelig meditation. Du vil opleve, at dit nervesystem falder til ro, hvilket resulterer i, at både åndedrættet, hjertefrekvensen og blodtrykket bliver roligere. Det er altså en god måde at få sat kroppen ned i gear på, især hvis du har haft en hektisk dag. Derudover vil du generelt opnå en indre ro ved regelmæssig meditation, også selvom du benytter det i forbindelse med søvn, hvilket skaber bedre betingelser for en optimal søvn og hverdag.

Hvilke ulemper kan der være ved sovemeditation?

Meditation og mindfullness fungerer generelt bedre for nogle personer end andre – og derfor er det ikke sikkert, at søvn meditation vil have en stor indvirkning på din søvnrytme. Flere personer skal desuden også vænne sig til metoden, før de slapper optimalt af. Af den grund skal du ikke blive alt for frustreret, hvis du har problemer med at nyde denne form for meditation.

En af ulemperne ved søvn meditation er netop, at vi ikke alle påvirkes af processen på samme måde. For de fleste gælder det, at meditationen hjælper en med at slappe af og dermed opnå en bedre søvn. Men nogle mennesker føler i stedet, at meditationen er et irriterende element, da de ikke kan slappe af undervejs eller nærmest bliver mere vågne af at meditere. Hvis dette er tilfældet, så burde du ikke benytte sove meditation som en løsning for at opnå en bedre søvn.

Derudover skal du gerne sørge for at kunne sætte gang i søvn meditationsprogrammet relativt hurtigt og ikke skulle se det på en skærm, da det blå lys fra digitale skærme kan få kroppen til at tro, at det er dag og derved producerer den ikke den rette mængde søvnhormoner. Meditationsprogrammet skal altså gerne afspilles uden lys, så du har de bedste betingelser for at finde ro og falde i søvn.

Hvorfor er nattesøvn så vigtig?

Nattesøvnen er yderst vigtig, da kroppen og hjernen restituerer under søvn. En god nattesøvn er altså afgørende for, at din krop og hjerne fungerer optimalt og er klar til en ny dag. Det er også derfor, at en dårlig nattesøvn kan resultere i en dårlig dag, hvor alt går skævt, da både dit humør, koncentration og generelle velvære vil være påvirket af manglende søvn.

Hvis du konstant er i søvnunderskud, fordi du har svært ved at falde til ro om aftenen, kan det have en negativ indvirkning på din hverdag. Det kan bl.a. resultere i udviklingen af diverse sygdomme, nedsat reaktionsevne, manglende koncentration, humørsvingninger, en øget risiko for overvægt m.fl. Du kan læse mere om søvnmangel, hvad der er de typiske symptomer og bivirkninger, samt hvordan du kommer søvnmangel til livs i vores indlæg om søvnmangel.

Er du lidt i tvivl om, hvor meget søvn et voksent menneske eller et barn egentlig har brug for for at fungere optimalt i hverdagen? I så fald kan du blive klogere på både voksne og børn i alle aldres søvnbehov ved at læse vores artikel om emnet.

Hvad kan du ellers gøre for at sove bedre?

Meditation i forbindelse med sengetid er ikke den eneste løsning til at opnå en bedre nattesøvn. Du kan også forbedre dit sovemiljø, så du generelt slapper mere af, når du først lægger dig i sengen. Derudover kan du også undgå visse madvarer, nydelsesmidler, aktiviteter o.l. inden sengetid for at mindske påvirkningen på kroppen, så den har lettere ved at falde til ro. Du kan læse mere om, hvilket elementer du burde holde dig fra inden sengetid og hvordan du forbedrer dit sovemiljø i vores artikel om at sove bedre.