Søvnen har en umådelig stor indvirkning på vores helbred og for, at vi kan fungere som vi skal i hverdagen. Det er nemlig under søvnen at hjernen og vores krop restituerer. Af den grund kan manglende søvn og søvnbesvær resultere i en række bivirkninger og konsekvenser for det enkelte menneske.
I denne artikel kan du blive klogere på søvnmangel og hvad der ligger til grund for søvnbesvær. Forhåbentlig kan det hjælpe dig til, hvordan du selv kan slappe bedre af inden du skal sove, så søvnen bliver mere ubesværet.
Hvad er søvnmangel
Søvnmangel inddeles ofte i to kategorier: akut og kronisk insomni. De fleste personer vil på et tidspunkt i deres liv opleve akut insomni, hvor søvnmanglen gerne opstår i en kortere periode for derefter at forsvinde igen. Ofte er det ydre faktorer, såsom ængstelse, bekymringer, stress o.l., der skaber søvnmanglen.
Det kaldes for kronisk insomni, når man har været plaget af søvnbesvær i mere end 3 måneder. Det kan f.eks. være, at man oplever søvnproblemer blandet med vågenhedsproblemer i mindst tre dage per uge i tre måneder. Kronisk insomni opstår primært ved, at den udløsende faktor for søvnbesvær påvirker i længere tid end én til to uger. Nogle forskere mener nemlig, at patienten i så fald ændrer sin adfærd grundet mangel på søvn i en sådan grad, at det forstærker insomnien. Man kan lide af kronisk insomni i flere år.
Symptomer på søvnmangel
Der er flere forskellige symptomer på søvnmangel, men det er vigtigt at huske på, at flere af dem udmærket kan skyldes andre sygdomme eller årsager end lige netop søvnmangel. De mest hyppige symptomer på søvnmangel er:
- Besvær med at falde i søvn
- En fornemmelse af utilstrækkelig søvn
- Problemer med at sove helt igennem
- Oplevelsen af at vågne for tidligt om morgenen
Der findes dog også disse nedenstående symptomer, som ofte forbindes med søvnmangel, da det er bivirkninger af ikke at få nok søvn:
- Træthed i løbet af dagen
- Koncentrations- og hukommelsesbesvær
- Humørsvingninger, tristhed, depression o.l.
- Muskelømhed
- Hovedpine
Bivirkninger og konsekvenser ved søvnmangel
Søvnmangel kan i bund og grund have en indvirkning på både dit mentale og fysiske helbred. Det afhænger naturligvis af, hvor længe din søvnmangel har stået på, men hvis det fortsætter over en længere periode eller kommer med jævne mellemrum, så kan du risikere nedenstående konsekvenser og bivirkninger.
- Humørsvingninger: Manglende søvn leder til hurtigere irritation og humørsvingninger, da din krop ikke har fået lov til at restituere optimalt.
- Manglende koncentration: Din koncentrationsevne vil helt generelt blive forværret, når du ikke har fået nok søvn. Dette gælder folk i alle aldre. Du vil således ikke kunne udføre et særlig godt stykke arbejde eller være opmærksom på ny indlæring.
- Nedsat reaktionsevne: Det lyder måske ikke af meget, men du er i risiko for en nedsat reaktionsevne, når du ikke sover nok i løbet af natten. Dette kan resultere i ulykker e.l., når du f.eks. befærder dig i trafikken.
- Øget risiko for overvægt: Helt generelt vil du hurtigt komme til at spise mere usundt, når du ikke får nok søvn. Af den grund er du i risikozonen for at blive overvægtig, når du er i søvnunderskud.
- Større risiko for at udvikle sygdomme: Du har større risiko for at udvikle stress, depression, dårlig hukommelse o.l, når du ikke får nok søvn.
- Risiko for at dø tidligere: Søvnmangel over en længere periode kan have en negativ effekt på dit helbred, hvorfor du har en øget risiko for at dø tidligere, hvis du lider af søvnmangel.
Hvad kan skyldes søvnmangel?
- Stress kan give søvnmangel: En af de helt store årsager til søvnmangel, både kronisk og akut insomni er, at man har konstant tankemylder. Dét at stresse over noget i hverdagen eller over ikke at kunne falde i søvn kan altså skade din søvn.
- Manglende fast søvnrytme: En fast søvnrytme kan gøre underværker for din krop, men en manglende søvnrytme gør det svært for dig at falde i søvn. Du skal derfor gerne prøve at gå i seng på samme tid om aftenen og stå op på nogenlunde samme tidspunkt om morgenen.
- Forstyrrende lys og lyde: Larm og lys har en indvirkning på din hjerne, så du ikke kan falde til ro. Dette gælder også det blå lys fra din telefon, tv, iPad o.l. Prøv derfor at læse en bog i stilhed inden du går i seng, hvis du oplever problemer med at falde til ro.
- Indtagelsen af koffein eller sukker lige inden sengetid: Du skal gerne holde dig fra søde sager og alt der indeholder koffein i et godt tidsrum før du går i seng. Både sukker og koffein giver fornyet energi, som din krop ikke kan komme af med lige inden sengetid.
- Du træner lige inden sengetid: På samme måde som med koffein og sukker, så er det en dum ide at træne lige inden sengetid, da kroppen kommer op i et højt gear. Du kan således få svært ved at falde til ro lige efter en tur i træningscenteret, løbetur, cykeltur etc.
- Du sover i løbet af dagen: Hvis du ikke er et barn, der stadig sover til middag, så er en lur i løbet af dagen en rigtig dårlig ide – især hvis det forhindrer dig i at sove om aftenen. Så har du problemer med at sove ved sengetid, så skal du droppe middagsluren.
Tag hensyn til dine egne søvnbehov
Det er vigtigt, at tage hensyn til sine egne søvnbehov, da ingen mennesker er ens. Nogen kan udmærket klare sig med få timers søvn uden problemer, mens andre slet ikke fungerer i hverdagen, hvis ikke de får mindst +8 timers søvn. Alligevel er der nogle generelle søvnbehov, som størstedelen af verdens befolkning med fordel kan følge for at få en optimal søvnrytme.
Det kan derfor være en god ide at sætte sig lidt ind i de almindelige søvnbehov og søvnfaser, så du får en bedre forståelse for, hvad din krop har brug for.Hvis du gerne vil vide mere om søvnbehov, så kan du læse alt, hvad der er værd at vide om emnet i vores artikel om søvnbehov her.