Søvnbehov – så meget søvn har du brug for

need more sleep

Søvnforskere har over længere tid undersøgt personer i forskellige aldres søvnbehov og -mønstre. Og selvom det sagtens kan føles som om, at vi har hver vores søvnbehov, så er der faktisk nogle helt generelle retningslinjer for, hvor meget henholdsvis voksne og børn skal sove for at give kroppen mulighed for at restituere optimalt.

I denne artikel kan du læse om aldersbestemte søvnbehov, samt få information om, hvad konsekvenserne er, hvis man enten sover for meget eller lider af søvnmangel i en længere periode.

Voksnes søvnbehov –  så mange timer skal en voksen sove om natten

En voksens søvnbehov kan skifte meget fra person til person. Nogen fungerer udmærket med kun få timers søvn, mens andre gerne skal have minimum 8 timers søvn for at kunne være oplagte om morgenen. Af den grund skal du gerne lytte til din krop og dens behov, når det kommer til dit eget søvnbehov.

Søvnforskere har dog undersøgt, hvad de mest gængse søvnbehov er hos voksne personer – og dem kan du med fordel følge, hvis du er i tvivl om, hvor meget søvn du har brug for. En voksen mellem cirka 18 og 64 år skal gerne have et sted mellem 7 og 9 timers søvn. Er du derimod over 65 år, så er det ideelle timetal på mellem 7 og 8 timer i døgnet.

Det er desuden vigtigt, at voksne personer får timerne i direkte forlængelse af hinanden. Man skal derfor undgå at sove et par timer om natten for så at tage en lur midt på dagen, da kroppen i så fald ikke får gennemgået søvncyklussen nok gange i træk.

Børns søvnbehov – så mange timer skal et barn sove om natten

Børn i forskellige aldre har nogle andre søvnbehov end voksne. Det kan være en god ide at sætte sig ind i børns søvnbehov, så du som forælder ved, hvor mange timer der skal sættes af om dagen til hvile.

Babyer har et højt søvnbehov

Babyer op til 2 år har et umådelig højt søvnbehov. Faktisk skal de gerne sove over halvdelen af dagen. Antallet af timer reduceres dog jo ældre barnet bliver. En baby på under 3 måneder skal således have 14 til 17 timers søvn i døgnet, hvorimod et barn i alderen 4 til 11 måneder kan nøjes med 12 til 15 timers søvn i døgnet. Når barnet runder 1 år og frem til 2-års alderen skal han / hun gerne sove i 11 til 14 timer i døgnet.

Børn over 2 års søvnbehov

Et barn på +2 år skal stadig sove en del. Normalt råder man til, at barnet skal sove 10 til 13 timer i døgnet. Timerne spredes normalt ud, så de fleste foretages om natten, men et par af dem indhentes ved middagsluren.

Det er lidt forskelligt, hvornår et barn stopper med at sove til middag. Du som forældre skal dog bare være opmærksom på, at dit barn får det rette antal timer om natten, når de stopper med at sove til middag. I alderen 6 til 13 år falder barnets søvnbehov til et sted mellem 9 og 11 timer i døgnet.

Teenageres søvnbehov

De fleste teenagere kan godt lide at blunde lidt i sengen, men det er der faktisk ikke behov for. Den anbefalede søvnmængde for personer i alderen 14 til 17 er nemlig kun 8 til 10 timer. 

Konsekvenser ved for lidt søvn

Symptomerne på søvnmangel er bl.a. at du har svært ved at falde til ro om aftenen eller har problemer med at sove helt igennem. Normalt opstår søvnmangel fordi man er stresset, bliver forstyrret af lys og lyde, har indtaget koffein eller sukker inden sengetid eller ikke er inde i en fast søvnrytme, så kroppen ikke virker træt, når du skal til at sove.

Konsekvenserne ved for lidt søvn er bl.a. humørsvingninger, manglende koncentrationsevne, nedsat reaktionsevne og en øget risiko for overvægt. Derudover kan manglende søvn også have en indvirkning på dit helbred, hvis det foregår over en længere periode. F.eks. vil en der lider af søvnmangel have en større risiko for at udvikle sygdomme og studier viser, at folk med søvnmangel også er i større risiko for at dø tidligere.[1] Dette skyldes, at kroppen ikke får restitueret godt nok, når den ikke får nok søvn.

Vil du vide mere om årsager og bivirkninger ved søvnmangel? Så kan du med fordel læse vores indlæg om emnet. 

Konsekvenser ved for meget søvn 

For meget søvn kan også have en negativ effekt på kroppen. Dét at sove for meget kan både skyldes en sygdom eller at man ikke sover godt nok om natten, hvorfor kroppen ikke får restitueret. Det er langt fra et problem, at du nogen gange sover længe eller snoozer i sengen, men hvis det er et decideret problem at komme op, selvom du går tidligt i seng, så kan det have en negativ indvirkning på dit helbred.

Præcis som med søvnmangel vil du med for meget søvn have en tendens til at udvikle overvægt og diverse sygdomme. Du vil også opleve en nedsat reaktionsevne, hvilket kan være farligt, når du f.eks. befinder dig i trafikken. Derudover har du også større risiko for at få et slagtilfælde, hvis du sover mere end 8 timer hver nat i forhold til folk, der sover i lidt kortere tid.

Vil du vide mere om, hvorfor man sover for længe og hvordan man kommer det til livs? Så kan du læse mere i vores indlæg om dét at sove for meget.