Senge med 180x200cm er det, man vil kalde en dobbeltseng og er en god, måske perfekt, størrelse til par – eller bare dig, der ønsker masser af plads. Nummeret større er 200×200, kaldes king size og er en utroligt stor seng. Senge i 180×200 er som regel en god balance for de fleste.
Vi ved godt, at en ny seng måske er det vigtigste møbel, du køber – du bruger mange af døgnets timer i soveværelset, og god søvn er afgørende for dit humør, fokus og velvære.
Derfor er det også utrolig vigtigt, at du vælger den rigtige seng. Og hvad der den rigtige seng er enormt individuelt og noget, der afhænger meget af dine personlige præferencer, din kropsbygning og dine behov.
Derfor har vi gennemgået markedet og anmeldt en række af de bedste senge 180×200 cm, som kan være gode bud på din næste seng. I vores købsguide gennemgår vi nogle tip til sengekøb samt typiske spørgsmål, du som køber kan have. Og i sammenligningstabellen har du mulighed for at sammenligne de forskellige produkters specifikationer.
Snefrid Älv – bedst i test
Pros:
- Udviklet i samarbejde med fysioterapeuter
- 100 dages risikofri prøveperide
- Komfortzoner designet til at give ekstra støtte
Cons:
- Uden elevation
Derfor skal du vælge Snefrid Älv
Dette er den rigtige seng til dit soveværelse, hvis du ønsker ekstra komfort: Snefrid har syv komfortzoner indbygget i springmadrassen, som udgør sengens midterste lag og omkring 70 % af det samlede komfortniveau.
Med de syv komfortzoner får du god trykaflastning på alle de vigtigste områder i kroppen – fra skuldre til hofte.
Sengen fra Nordic Dream har ekstra høje pocket-fjedre – såkaldte Ergonomic+ pocket-fjedre – som producenten kalder en videreudvikling af de traditionelle fjedre. Det giver ekstra støtte og tilpasser sig bedre kroppens forskellige punkter ved at forme sig efter din vægtdistribution.
Sengen har en solid springmadras og også en medfølgende topmadras – sengens øverste lag. Du kan her vælge mellem enten latex eller memory-skum.
Dette er en god kontinentalseng, som dog ikke kommer med justeringsmulighed for ryg og ben. Er det noget, du ønsker, skal du i stedet vælge en seng med elevation.
Jupiter Wood kontinentalseng – bedste billige
Fordele:
- Pocket-fjedre er inddelt i forskellige zoner for øget komfort
- Opbæring til dit soveværelse og montering kan tilkøbes
Ulemper:
- Ikke mulighed for at vælge benhøjde
Derfor skal du vælge Jupiter Wood kontinentalseng
Denne seng kommer med den særlige ‘7 bedre’-teknologi fra Bedre Nætter. Det betyder, at den kommer udstyret med tre forskellige slags fjedre, som er inddelt i unikke zoner og hver især yder forskellige støtte til din nakke, skuldre, lænd og hofte.
Som du kan læse i vores købsguide har kroppens forskellige områder også ofte forskellige behov for støtte – gør det sig gældende for din krop, kan dette være den rigtige seng til dig.
Sengen har en solid boksmadras, som kommer med en træramme i massivt fyrretræ fra Sverige. Det skaber en stabil seng og solidt fundament for din springmadras.
Vil du ikke selv bakse med at få sengen op i dit soveværelse og derefter samle de mange elementer, kan du tilkøbe denne service hos forhandleren.
TEMPUR North – bedste premium
Fordele:
- Kommer med TEMPUR-topmadras
- Premium design
Ulemper:
- Hårdhed på springmadrassen kan ikke tilpasses
Derfor skal du vælge TEMPUR North
En seng med et enkelt og stilrent design, der med garanti vil passe ind i dit soveværelse.
TEMPUR North kommer med den særlige TEMPUR-teknologi, der kan ses som ‘det originale memory-skum’. TEMPUR-teknologien blev oprindeligt udviklet til sæderne i NASAs raketter og skulle sørge for god komfort til astronauterne, når de blev skudt ud i rummet.
Det er altså en veludviklet teknologi, som blødt former sig efter kroppen og giver en optimal støtte til lige præcis din krop.
Materialet, som er lidt hårdere, når det er koldt, bliver varmet op, når du lægger dig og giver støtte alle de steder på kroppen, hvor behovet er størst. Samtidig hjælper skummet med at holde på varmen.
Nordkap Elevation – bedste med elevation
Pros:
- Kraftfuld elevationsmotor – fuld justerbar seng
- Behagelig springmadras med højt antal fjedre
Cons:
- Ben fås kun i 19 cm – kan være for højt til nogens præferencer
Derfor skal du vælge Nordkap Elevation
Når det kommer til elevationssenge, er dette en af de rigtig gode: Bunden har en 10 centimeter høj træramme, som er udarbejdet i massivt fyrretræ. Inde i den ramme findes hele 28 fleksible elevationslameller, hvoraf fem af dem er justerbare.
Du får med andre ord en seng, som kan justeres både i top, bund og midte. Altsammen ved hjælp af en elevationsmotor – en såkaldt OKIN-motor, som er velkendt og rost blandt mange fagfolk – der kan styres med den tilhørende fjernbetjening.
Således er denne seng god til dig, der bruger meget tid i sengen på ting som læse, strikke eller se tv.
Springmadrassen har 220 pocket-fjedre pr. m2, som er inddelt i 7 unikke komfortzoner. Det resulterer i en madras, der tilpasser sig dig og din krops trykpunkter.
Stockholm Kontinental – bedste design
Pros:
- Vendbar springmadras
- Oeko-tex-certificeret betræk
Cons:
- Småt udvalg af topmadrasser til tilkøb
Derfor skal du vælge Stockholm Kontinental
Stockholm Kontinental-sengen fra Sengefabrikken er skabt med et minimalistisk, nordisk design, som skiller sig ud fra mange af konkurrenternes. Med sit slidstærke betræk i den karakteristisk antracit-farve er den stilren, elegant og skabt til at hæve æstetikken i ethvert soveværelse.
Der er også tale om en seng af høj kvalitet takket være en solid boksmadras samt en springmadras med dobbeltfjedring – hele 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter – som yder ekstra komfort og sikrer en god nattesøvn.
Fjedrene er placeret strategisk, således at du for eksempel vil opleve mindre modstand ved skuldrene og mere omkring lænden. Det er for at sikre dig en ergonomisk korrekt støtte, uanset hvordan du måtte ligge.
Dette er én af de rigtig gode kontinentalsenge med en stærk boxmadras.
Sådan vælger du den bedste seng 180×200
Det gode ved en dobbeltseng i størrelsen 180×200 cm er, at disse senge typisk består af to madrasser. Og hvorfor er det så en god ting? Det er fordi, at når det kommer til møbler, er sengen et af de mest individuelle, der findes. Hvad der er den rigtige seng for dig er fuldstændig afgjort af din kropstype samt dine personlige præferencer – vores kroppe har vidt forskellige behov, som en seng skal tage højde for. Og der er ingen, der siger, at to mennesker, der deler en seng, har samme behov.
For eksempel vil en høj og slank person have brug for en blødere madras end én, der er lille og rund. Vil du have bedre nætter, er det vigtigt, at du vælger en seng, der passer til din kropsbygning.
Det er en stor beslutning at købe en seng, netop fordi senge er så vigtige – køber du en dårlig seng, vil du betale for det hver eneste nat. Køber du derimod en seng, der passer dig perfekt, vil din krop takke dig, og du vil få en bedre nattesøvn, som kan forbedre din dagligdag betydeligt.
Derfor kan det være et svært valg – men vi gør det lettere for dig med denne købsguide, som gennemgår nogle af de vigtigste ting, du bør tage højde for, når du køber ny seng. Forhåbentlig kan du, når du har læst denne, finde den helt rigtige seng til dig.
Rygsøjlen
Dette er ifølge fagfolk blandt de vigtigste punkter, når du skal købe ny seng. Du må ikke ligge skævt på madrassen, og du må ikke ende i en situation, hvor du ‘vrider’ i rygsøjlen. Det betyder, at ryggen ikke skal bue opad eller nedad – i stedet skal den være så lige som overhovedet muligt.
Har du brede skuldre betyder det, at din madras skal være fleksibel omkring skuldrene – og har du brede hofter, skal den være fleksibel ved hoftepartiet. Du skal altså gå efter en seng, hvor din rygsøjle er parallel med sengen.
Din bagdel skal synke ned i sengen – men lænden skal have så tilpas meget støtte, at den ikke ‘svæver’ ovenpå madrassen, da dette vil betyde, at din krop bruger kræfter på at holde lænden oppe, hvilket ikke er noget, der nødvendigvis leder til god søvn.
Hånd-testen
Hvis alt dette lyder som meget at holde styr på, findes der heldigvis en super simpel test, der fungerer som en god indikator på, om din seng giver dig tilpas støtte:
Få en ven eller din partner til at føre en hånd ind under din lænd, når du ligger i sengen. Hvis det ikke kan lade sig gøre, betyder det højst sandsynligt, at du har god støtte til lænden. Kan det derimod godt lade sig gøre, er det en indikator på, at din seng er for blød, og du bør overveje at finde en ny seng med bedre støtte.
Hvad skal sengen bruges til?
Det lyder måske som et spørgsmål med et oplagt svar, men sandheden er jo, at det efterhånden er de færreste af os, der kun benytter sengen til at sove.
Flere af os læser, strikker, ser fjernsyn og spiser måske endda morgenmad i sengen.
Hvis du eller I også kan skrive under på det, så kan en elevationsseng gøre livet utroligt meget lettere. Med en elevationsseng kan du hæve og sænke ryggen – og måske også benene – hvilket kan være lige det, du har brug for i visse situationer.
Hvordan sover du?
Vil du have nogle overordnede råd der passer til din soveposition – på ryggen, maven eller siden – har det amerikanske online-medie Sleepopolis, der leverer anmeldelser og guides til valg af senge og madrasser, skrevet en guide, som kan være behjælpelig.
Selvom vi vender os rundt i forskellige positioner i løbet af natten, har de fleste af os en foretrukken position, som vi sover i det meste af tiden. Ved du ikke, hvad din soveposition er, kan du med fordel holde øje med det, nu hvor tiden er inde til at købe ny seng.
På ryggen
Folk, der sover på ryggen, vil ifølge Sleepopolis have gavn af en madras som har en medium hårdhed – mellem 5.5-7/10 på hårdheds-skalaen, som naturligvis er en arbitrær skala.
Grunden til dette er, at det giver rygsøjlen den korrekte, neutrale position, som gør, at din ryg er i en lige linje med sengen.
På siden
Sover du på siden, kan du have brug for kraftig trykaflastning ved skuldre og hofter. Det betyder, at du kan have gavn af en mere blød madras, som omfavner kroppen. Sleepopolis skriver, at folk, der sover på siden, muligvis kan have gavn af en madras i memory-skum. Det er dog værd at bemærke, at mange senge i dag også kommer med forskellige aflastningszoner, hvilket ifølge producenterne selv kan være tilstrækkeligt. Bemærk også, at memory-skum i højere grad kan holde på varmen, hvilket kan være et minus for mange.
På maven
Sover du på maven, kan det være en meget hård madras, der er bedst til dig. Det er fordi, at folk, der sover på maven, ifølge Sleepopolis ofte vil opleve, at hofterne synker ned i madrassen og skaber ubalance – men med en hård madras, kan du få løftet hofterne op.
Ønsker du at læse flere af Sleeopoplis’ anbefalinger, kan du gøre det her.
Er madrassen så blød eller hård, som du ønsker?
I sidste ende finder du bedste en seng, der passer til dine behov, ved at prøve dig frem. Heldigvis tilbyder flere online-forhandlere i dag, at du kan få lov til lige netop dette – at prøve sengen – i op til 100 dage. Kan du ikke lide den, kan du kvit og frit returnere den og få pengene tilbage, så du kan finde en anden.
Selv hvis du tror, du har godt styr på, hvilken hårdhed du foretrækker, anbefales det at mærke sig frem. ‘Fast’ og ‘blød’ er arbitrære termer, og det er ikke sådan, at de dækker over standardiserede hårdheder – dette kan altså også variere fra producent til producent. Køber du en seng på nettet, kan det derfor anbefales at se efter, om producenten tilbyder en prøveperiode og derudover læse de anmeldelser, som andre skriver.
Topmadrassen
Topmadrassen kan være et rigtig vigtigt element, når du køber ny seng.
Topmadrassen giver det ekstra lag, der kommer mellem den egentlig madras og lagnet, og den kan give lige præcis den ekstra støtte, din seng måske mangler for at være perfekt til dig. En topmadras vil typisk være mellem 5 og 7 centimeter i tykkelsen, og de kommer i forskellige materialer.
Især materialevalget bør du være opmærksom på, hvis du vælger at købe en topmadras. Nogle kommer i naturlatex, hvilket er energivenligt og ofte har en god fasthed. Andre kommer i såkaldt memory-skum eller Tempur, som er materialer, der former sig efter din krop.
Fordelen ved latex udover fastheden og det energivenlige aspekt er, at det typisk også er meget ‘frisk’ forstået på den måde, at det leder varmen væk, således at du undgår at blive varm og svedig om natten. Dette er modsat en topmadras af memory-skum, som ofte i højere grad vil holde på varmen og derfor måske ikke er det bedste valg til dig, der ønsker kølige nætter.
Langt de fleste, der køber ny topmadras, vælger én af latex.
Topmadrassens betræk
Her er vi måske i niche-afdelingen, men det er værd at nævne kort, når vi snakker topmadrasser: Du bør holde øje med, hvilket betræk din topmadras har: Læg mærke til, om det er allergivenligt, og om det egner sig til at blive vasket – hvis det gør, kan du derved undgå at vaske selve topmadrassen lige så ofte, hvilket betyder mindre slid og længere levetid.
Kroppen ændrer sig, som du bliver ældre
Visse fagfolk anbefaler, at du skifter din seng ud hvert 10. år. Det er fordi, at din krop her typisk vil have ændret sig så meget, at den har nye behov og derfor kræver ny støtte.
FAQ
Hvilken seng 180×200 er bedst i test?
Den bedste seng 180×200 i test finder du hos Nordic Dream, helt konkret Snedfrid Älv, som er af høj kvalitet og leverer god støtte takket være de specialdesignede pocket-fjedre.
Hvad skal jeg kigge efter, når jeg vælger senge 180×200?
Du bør være opmærksom på, om du kan justere hårdheden af madrassen, og om sengen yder særegnet support til skuldre og hofter.