Powernap

Powernap

En powernap kan i den grad være med til at kvikke en op i løbet af dagen, men hvor længe må man egentlig sove og hvordan opnår man den bedste powernap? Disse spørgsmål giver vi dig svarene på i dette indlæg om powernaps.

3 gode grund til, at du skal tage en powernap

 • Du bliver friskere i løbet af dagen, da din hjerne og krop får en kort pause
 • Din koncentration bliver generelt bedre af at tage en powernap
 • Det kan hjælpe dig til at sove bedre om natten

Hvor lang er den perfekte powernap?

Den perfekte powernap varer reelt kun 15 til 20 minutter. I dette tidsrum kan du nå igennem søvnfase 1 og 2: døs og let søvn. På den måde får kroppen hvilet optimalt, uden at du kommer så langt ind i søvnen, at du får svært ved at stå op igen. 

I den lette søvn vil både din krop og hjerne slappe af, så der er mere energi til resten af dagen. Hvis du har sovet godt nok om natten, vil du derfor hurtigt føle, at du bliver friskere af at tage en powernap i løbet af dagen. 

Vil du vide mere om søvnfaserne og hvad de hver især gør godt for? Så kan du læse mere om emnet i vores indlæg om søvnfaser her.

Derfor må du ikke sove for længe, når du tager en powernap

Mange personer kommer til at sove i alt for lang tid, når de tager en powernap. Faktisk sover flere i omkring en time, når de tager en powernap / middagslur. Du skal dog gerne undgå at sove længere end de anbefalede 20 minutter, da du ellers risikerer at falde ind i søvnfase 3 – den dybe søvn. Dét skal du for alt i verden undgå, da du ellers ikke vil føle dig udhvilet, når du vågner. I stedet vil du føle dig uoplagt og groggy, hvilket jo ødelægger pointen med en powernap.

Derudover vil en for lang powernap også kunne have en negativ effekt på din almindelige søvn. Du vil altså kunne opleve problemer med at falde til ro om aftenen, hvis du har sovet for længe eller taget powernap’en for sent på eftermiddagen.

I hvilket tidsrum er det bedst at tage en powernap

De fleste forskere anbefaler, at man tager en powernap i tidsrummet 13 til 15 om eftermiddagen. For folk der står op omkring kl. fem eller seks om morgenen, så kan det være bedst at tage en lur tæt på kl. 13. Personer der først vågner ved en otte eller ni-tiden kan dog sagtens vente med at tage en powernap til omkring kl. 15. Luren skal gerne tages efter man har spist frokost.

Du skal ikke tage en powernap senere end kl. 15 om eftermiddagen, da det ellers kan have en negativ indvirkning på din søvn. Dette gælder naturligvis ikke, hvis du har skæve arbejdstider og generelt en anderledes søvnrytme.

6 gode råd til, hvordan du opnår den perfekte powernap

 • Sæt tid af til din powernap: Du har et bedre udgangspunkt for at falde til ro, hvis du har sat tid af til en powernap i dit skema. Det kan naturligvis også være en impulsiv beslutning, men det er bare vigtigt, at du har tid til at komme ind og ud af mindsettet før og efter din powernap.
 • Tøm så vidt muligt dit hoved for tanker: Der er ingen grund til at du ligger og bekymrer dig om dagens gøremål eller den ordre du netop har sendt af sted. Clear dit hoved før du lægger det på puden, så du kan få det optimale ud af din powernap.
  Du kan med fordel benytte forskellige vejrtrækningsøvelser e.l. for at falde til ro.
 • Sov aldrig mere end 20 minutter: De fleste forskere anbefaler, at en powernap varer mellem 15 og 20 minutter. Dette antal minutter tæller fra det øjeblik, du har lagt dig i sengen. 
 • Sæt et ur: Du kan med fordel sætte en alarm til 20 minutter, så du ved, at du bliver vækket, når du har sovet det du skal. Det er nemlig langt fra sikkert, at du selv kan vågne igen, når tiden er gået.
 • Placér alarmen lidt væk fra sengen / sofaen: Mange mennesker kommer til at snooze, når de ligger godt til rette i sengen. Det er nemt at komme til at snooze, og derfor burde du placere din alarm lidt væk fra sengen. På den måde skal du rejse dig op fra din komfortable liggeposition for at slukke for alarmen, hvilket mindsker risikoen for, at du sover videre. (Og lad nu være med at lægge dig til rette igen, når du har slukket for alarmen).
 • Luk alle former for lys og lyde ude: Der skal helst være så få forstyrrelser som muligt, når du skal tage en powernap – netop for at få det meste ud af den korte tid. Du kan derfor med fordel trække dig væk til et roligt sted eller benytte sovemaske og ørepropper.