Palleseng – Byg din egen palleseng

pallet bed

Der er mange penge at spare ved at bygge sin egen palleseng frem for at købe en fuldendt model hos sengeforhandlere. Derudover giver en sådan opbygning også mulighed for at tilpasse sengen til dine egne behov. Men hvordan bygger du egentlig din egen palleseng? Det gør vi dig klogere på i denne artikel.

Hvordan bygger man en palleseng?

Det er heldigvis nemt at bygge sig en palleseng. Det eneste du skal benytte er blot en række paller. Antallet af paller skifter fra projekt til projekt, da det kommer an på, hvor stor du ønsker, at din seng skal være – og om du foretrækker, at den kun er i ét lag eller flere. Du kan læse mere om pallesengens størrelse i næste afsnit.

Det er vigtigt, at du benytter nye paller, da du aldrig med sikkerheds kan vide, hvad brugte paller har været benyttet til at fragte. Det kan således godt have været giftstoffer eller skadelige kemikalier, der kan være trængt ind i træet – og sådanne paller vil du ikke lave en seng af! Vi vil anbefale dig at investere i træpaller mærket med EUR eller DS på siden, da disse varianter udelukkende er varmebehandlede og ikke trykimprægneret.

Palleseng 140×200 & palleseng 180×200

Du bestemmer i en vis grad selv opbygningen af din palleseng, men der kan være visse udfordringer i forhold til at få en seng med samme størrelse som dem, der kan købes i butikkerne. Paller kan nemlig købes i standardmålene:

  • Helpalle: 80 x 120 cm
  • Halvpalle: 60 x 80 cm
  • Kvartpalle: 40 x 60 cm

Du skal altså være lidt kreativ med, hvordan du lægger dine paller, hvis du vil have sengen i en bestemt længde eller bredde. Det er dog også muligt at benytte den ekstra plads til et indbygget sengebord, skohylde e.l., hvis pallerne er længere end selve madrassen. Hvis du er i pladsmangel, kan du altid skære dele af pallen af.

Palleseng DIY

En af de helt store fordele ved at vælge en palleseng frem for en boxmadras, kontinentalseng, elevationsseng eller en sengeramme er, at du har fuld kontrol over, hvordan din seng skal se ud. Du har altså mulighed for at designe en seng, der passer til lige præcis dine behov og ønsker. Det vil aldrig være nødvendigt at gå på kompromis med en palleseng. Og så kan du altid ændre udseendet på sengen, hvis du pludselig bliver træt af designet eller får andre præferencer.

Palleseng step-by-step guide 

Men hvordan bygger og designer du så egentlig din nye palleseng? Jo, det vil vi gøre dig klogere på i dette afsnit med en step-by-step guide til en DIY palleseng.

  • Beslut dig for størrelse: Først og fremmest skal du gøre dig nogle overvejelser om sengens størrelse og opbygning. Ønsker du en seng i flere lag, så den kommer højere op? Hvor bred og lang må sengen være, så den stadig passer til rummet? Dette har en indflydelse på, hvor mange paller du skal have fingrene i.
  • Tænk over designet: Du kan med fordel beslutte dig for designet på forhånd, så du ved, hvilke materialer der skal købes til sengen. Skal der være plads til opbevaring? Foretrækker du træet i en bestemt farve / variant – eller skal det måske males? Ønsker du at sætte hjul eller lys på sengen?
  • Find de rigtige paller og materialer: Det næste skridt er at købe pallerne og de forskellige materialer, der skal benyttes. Heldigvis kan en stor del af dette købes online, så du ikke skal fare fra butik til butik.
  • Vask, slib og behandl træpallerne: Vi vil anbefale dig at ordne træpallerne før du sætter dem op. Det kan godt betale sig at vaske pallerne før brug og slibe overfladen, så du undgår splinter og ujævnheder i træet. Dette vil også garanterer et pænere resultat, når du olierer / farver pallerne. Du kan udmærket vaske pallerne i grundrens, da det giver mulighed for at efterbehandle træet i enten olie eller maling. Husk dog at skylle midlet af med vand og lad pallerne tørre inden du fortsætter. Valg af farve / olie / lak er helt op til dig selv og hvilket udtryk du ønsker, at din nye seng skal have.
  • Tid til at samle sengen: Når du har behandlet træoverfladen på pallerne og alle midler har haft tid til at tørre, så kan du samle sengen. Du vælger selv, om du vil benytte beslag eller blot sætte pallerne mod hinanden, men beslag giver en ekstra grad af sikkerhed og stabilitet – især hvis pallerne skal stables.
  • På med madrassen: Det sidste punkt på listen er at lægge madrassen ovenpå pallerne. Og så er din seng reelt klar til brug.

Sådan finder du den bedste madras til din palleseng

For at få det optimale ud af din palleseng, er det vigtigt, at du investerer i en god madras og en god topmadras. Det er nemlig madrassen, der sikrer komfort og en god nattesøvn. Hvis du allerede har en god madras i din nuværende seng, så kan du højst sandsynligt sagtens genbruge den. 

Hvis du er på jagt efter en ny madras, vil vi anbefale dig at læse vores guide til de bedste madrasser på markedet. På den måde kan du hurtigt og nemt finde frem til en madras, der bedst muligt understøtter dine behov. Du finder artiklen her.