Dét at udvælge, og efterfølgende købe, sin nye seng kan både være en tidskrævende og angstprovokerende process for mange. Det tager tid at sætte sig ind i de mange muligheder og kan virke uoverskueligt at udvælge den rigtige model for dig.
Af den grund har vi skrevet denne guide. Artiklen er tænkt som en guide, der (forhåbentlig) kan hjælpe dig til at tage det rigtige valg og undgå de klassiske faldgruber. Det er trods alt vigtigt for din fremtidige søvn, at du får bestilt den helt rette model, som passer til lige netop dine behov og ønsker.
5 gode råd til valg af seng
- Sæt dig grundigt ind i udvalget, så du har et godt overblik over dine muligheder
- Prisen betyder ikke alt, så lad være med at gå for meget på kompromis
- Lad være med kun at gå efter de dyreste modeller – vælg en model, der passer til dig
- Tag dine daglige sengerutiner, såsom liggeposition, varmeniveau o.l. med i overvejelserne
- Hold et vågent øje med tilbud hos online forhandlerne – der kan være mange penge at spare
Hvilke sengetyper findes der?
Helt grundlæggende skal du først tage stilling til, hvilken type seng, du gerne vil være på udkig efter. Du kan vælge mellem en boksmadras, en kontinentalseng eller en elevationsseng. Du har naturligvis også mulighed for at få en større indflydelse på sengens opbygning, hvis du går efter en sengeramme og selv udvælger den madrastype, der passer til dig. I dette afsnit giver vi dig information om de forskellige varianter og deres individuelle fordele.
Boxmadras
Hvis du gerne vil have en relativt enkel seng uden for meget hurlumhej, så skal du se nærmere på de forskellige boksmadras modeller. De er nemlig bygget helt simpelt op med kun en sengeramme og en madras, der sidder sammen. På den måde kan du nemt flytte rundt på sengen, da der ikke er flere dele at tage hensyn til.
Med købet af en boksmadras bestemmer du desuden også selv, i hvert fald i de fleste tilfælde, om du vil have en topmadras med eller ej. Du behøver derfor ikke at ofre penge på en topmadras, hvis ikke du har specifikt behov for en.
En god og ofte billigere løsning
En anden fordel ved boksmadrassen er, at de i flere tilfælde er billigere end f.eks. en kontinental- eller elevationsseng. Det er langt fra umuligt at finde en god og komfortabel boksmadras til billige penge. Af den grund er forskellige varianter af boksmadrasser også særdeles populære til teenage- eller gæsteværelset.
Her kan du se en af de bedste boxmadrasser på markedet netop nu
Kontinentalseng
En kontinentalseng er normalt bygget op af tre individuelle lag. Det nederste lag består af en ramme, der oftest er produceret i massivt træ, som er med til at sikre en god stabilitet i sengen. Det midterste lag består af en madras, der i de fleste tilfælde er en springmadras. Det er dog også muligt at få andre typer af madrasser, hvis du ikke er så meget til springmadrassernes opbygning. Der er dog mange forskellige springmadras modeller og du kan derfor altid finde en med anderledes, fjedreantal, skumlag o.l. afhængigt af, hvad du selv hælder mest til.
Kontinentalsengens sidste lag består af en topmadras og her har du ofte selv noget at indvende i forhold til fasthed, åndbarhed o.l. De fleste forhandlere giver dig mulighed for at vælge mellem to eller flere topmadrasser, så du kan få en, der passer til lige netop dine behov. Hvis du investerer i en kontinentalseng er det derfor vigtigt, at du på forhånd overvejer, hvilken type kerne og opbygning, der passer bedst til dig. Du kan læse mere de forskellige typer af madrasser i et senere afsnit.
Elevationsseng
Elevationssengen er til dig, der gerne vil have en seng med lidt flere faciliteter end du får med en boksmadras eller en kontinentalseng. Elevationssenges opbygning er meget lig en kontinentalsengs opbygning, men her får du samtidig en seng med hæve og sænke funktioner – normalt som minimum i hoved- eller fodenden. Du har naturligvis altid mulighed for at investere i en model, der har flere elevationskomponenter end kun i hoved- og fodende af sengen.
Det kan være en rigtig god ide at overveje en elevationsseng, hvis du lider af nogen former for skavanker, hvor det er vigtigt, at du kan sidde ordentligt i sengen. En elevationsseng giver nemlig en bedre støtte end f.eks. brugen af en gavlpude. Der er desuden rig mulighed for at tilpasse elevationssengen til hver af jeres behov, hvis I er to.
Hvis elevationssengen lokker en smule, så skal du se nærmere på nedenstående model. Med den vil du helt sikkert opnå en god nats søvn!
Sengeramme
Den helt afgørende fordel ved at investere i en sengeramme frem for f.eks. en boksmadras, en kontinentalseng eller en elevationsseng er, at du får muligheden for selv at have noget at skulle have sagt i forhold til alle parametre af din seng med købet af en sengeramme. På den måde vil du aldrig føle, at du skal gå på kompromis i designet af din nye drømmeseng. Hvor en kontinentalseng og elevationsseng ofte kommer som en samlet pakke, med kun enkelte valgmuligheder, så kan du selv vælge fra og til på din seng, hvis du bygger den op af en sengeramme.
En anden særdeles god ting ved at købe en sengeramme er, at du altid har mulighed for at udskifte dele af sengen, såsom rammen eller madrassen, uden at skulle ud og investere i en helt ny seng. Du behøver derfor ikke at udskifte alle dele af sengen på samme tid, hvis ikke du føler for det eller har plads til det i budgettet. Og så kan du jo altid vælge at se på modeller med opbevaringsplads, hvis du gerne vil udnytte pladsen i soveværelset til fulde.
Her får du et eksempel på en ekstremt flot og holdbar sengeramme:
Lad dig ikke slå ud af prisen
Det kan godt virke lidt overvældende, når man ser priserne på de forskellige sengemodeller. Du skal dog endelig ikke lade dig slå ud af prisen på forhånd. Det er nemlig muligt at finde en god seng i alle fire varianter uden at blive finansielt ruineret. Økonomien må altså endelig ikke stoppe dig fra at tjekke de forskellige modeller ud og vælge den der passer bedst til dine behov. Når du ved, hvilken variant du leder efter, så kan du undersøge priserne nærmere.
Valg af madras
Valget af madras kommer rigtig meget an på din kropstype og din liggeposition. Den bedste model for dig afhænger nemlig meget af, hvordan du lægger trykket på din krop. Nogen mennesker har brug for ekstra aflastning for at vågne op veludhvilede, mens andre ikke har brug for lige så meget hjælp til en rolig søvn. I det her afsnit kan du læse lidt om fordelene ved de forskellige madras varianter.
Springmadras
- Yder ofte en bedre støtte og aflastning af din krop end andre madrastyper grundet opbygningen med fjedre
- Du kan altid tilpasse din sengen til dine behov med en kombination af en springmadras og en topmadras
- Mange springmadrasser indeholder komfortzoner for en bedre søvn
Springmadrassen er en af de mest populære madras varianter – og det er med god grund. Springmadrassens opbygning af henholdsvis fjedre og polstring sikrer dig nemlig en optimal støtte og aflastning af hele din krop og dens trykpunkter. Du kan ofte få glæde af en springmadras uanset hvilken liggeposition du ynder at falde til ro i. Samtidig kan en springmadras tilpasses til forskellige vægtklasser, hvilket er med til at sikre støtte og aflastning, der er specielt tilpasset dine individuelle behov.
Springmadrasser passer til de fleste sengemodeller og der er derfor et bredt udvalg. Du kan endda sagtens finde en god springmadras, der både fungerer til en elevationsseng eller en helt simpel sengeramme.
Topmadras efter eget valg
Nogle personer vil sige, at man altid skal investere i en topmadras til sin seng. Det er dog ikke en nødvendighed, hvis du har god nok støtte i din madras og ikke vågner op med ømhed hver morgen. Du kan udmærket benytte de fleste springmadrasser uden en topmadras, men det kan være en fordel i længden at investere i en god topmadras, der yderligere understøtter dine behov. Det skyldes, at topmadrasser kan være med til at gøre sengen blødere, hårdere, mere varmeregulerende e.l., hvis du har behov for det.
Her er der et eksempel på en fremragende springmadras:
Boxmadras
- En pakkeløsning, hvor du både får madras og sengeramme i en
- Nem at samle og sætte op derhjemme, da der ofte kun skal ben på
En boksmadras tilbyder dig en mellemting mellem en springmadras og en skummadras.
Boksmadrasser har nemlig ikke en lige så god opbygning af fjedre som de fleste springmadrasser, men samtidig er de heller ikke helt lige så bløde som skummadrasser. Desuden kommer boksmadrassen som en samlet løsning, hvor du får en hel seng med i købet, da der allerede er bygget en sengeramme om madrassen. Det er der ikke på hverken springmadrasser eller skummadrasser.
En af de største fordele ved at investere i en boksmadras er desuden, at de kan tages i brug næsten med det samme. Ofte skal der udelukkende sættes ben på og så er modellen klar til brug. De er altså ekstremt nemme at samle og sætte op, så de fleste kan klare den helt uden professionel hjælp.
Hvis du er interesseret i en boksmadras, så kan du se lidt nærmere på denne lækre model:
Skummadras
- Flere skummadrasser er allergivenlig
- Du kan finde en opbygning, der hjælper dig til en mere optimal sovetemperatur
- God mulighed for at finde fine skummadrasser til lave priser
Skummadrasser er helt generelt en del billigere end både box- og springmadrasser (afhængigt af hvilken model du køber, naturligvis), hvortil de kan være en god investering for dig, der står og mangler en hurtig sengeløsning uden at det koster dig en halv bondegård. På trods af den ofte billigere pris, så kan du udmærket finde en god skummadras model, der yder fin støtte af din krop. Investeringen i en skummadrassen har desuden den fantastiske fordel, at du kan få mange forskellige skum varianter. Du kan f.eks. vælge mellem en madras af memory-, latex- eller naturlatex-, purskum e.l. alt efter dine personlige behov for støtte og en hensyntagen til din natlige kropstemperatur.
Allergivenlig madras
Du skal også se lidt nærmere på de forskellige skummadras varianter, hvis du vil være sikker på at få en allergivenlig madras med hjem. F.eks. kan en madras med naturlatex sikre dig en rolig nat, da madrasser med den opbygning er 100% fri for kunststoffer og syntetisk materiale.
Her får du vores bud på en af de bedste skummadrasser på markedet netop nu:
Tempurmadras
- Materialets solide og komfortable opbygning sikrer dig en fabelagtig nattesøvn
- De forskellige komfortlag kan være med til at mindske ryg-, nakke- og ledproblemer
- Vælg altid mellem forskellige fastheder og opbygninger for en individuel tilpasset madras
Tempur materialet blev oprindeligt udviklet af NASA for at beskytte astronauter under raketopsendelserne. Senere hen er materialet så blevet videreudviklet, hvilket i dag hjælper mange mennesker til en langt bedre søvnoplevelse. Tempur lever op til strenge kvalitetskrav, der bl.a. går på en minimering af skadelige stoffer, allergener o.l. Madrasserne produceres med viskoelastiske celler, der aktivt former sig efter kroppen og dens individuelle former. Det sikrer en ultimativ komfortoplevelse og optimal støtte af kroppen. Materialet i Tempurmadrasser kan være med til at mindske ryg-, nakke- og ledproblemer, så modellerne er ekstra gode til folk med skavanker.
Tempurs madrasser varierer desuden i fasthed og fleksibilitet, så du har mulighed for at vælge den model, der passer bedst til dine behov.
Du kan se herunder, hvilken fasthed de hver især repræsenterer:
- Original: Relativt fast
- Sensation: Fjedrende
- Cloud: Relativt blød
- Hybrid: Reagerer hurtigt på den individuelle krop
Tempur har mange dejlige og komfortable madrasser, men du går helt sikkert ikke galt i byen med denne her:
Latexmadras
- Åndbart materiale, der sikrer et optimalt soveklima og kropstemperatur
- Giver god støtte og aflastning af kroppens trykpunkter og holder rygsøjlen lige
- Naturligt materiale, der ofte er allergivenligt
Som nævnt i skummadras-afsnittet, så er der flere fordele ved at investere i en madras med latex skum. Det skyldes, at latex er yderst åndbart materiale, der fungerer temperaturregulerende og fugtledende, hvilket kan være med til at sikre dig en bedre og roligere nattesøvn. Samtidig er latex’ naturlige opbygning med til at sikre dig en allergivenlig madras. Du kan altså ikke gå galt i byen med en god latexmadras!
Der er naturligvis forskel på latex madrassers opbygning, men herunder kan du se et eksempel på en af de ekstra gode af slagsen:
Den kølende madras
- De kølende egenskaber egner sig godt til personer, der får det varmt om natten
- Tilpasser sig efter din kropstemperatur, så den bliver mere stabil for en roligere søvn
Der er flere af ovenstående modeller, der også tæller som kølende madrasser. Det drejer sig bl.a. om madrasser med en opbygning af latex eller tempur materiale. Udtrykket ‘en kølende madras’ kommer af, at materialet fungerer varmeledende og temperaturregulerende, hvilket sikrer dig en vis kølighed i sengen, hvis du er typen, der bliver meget varm, mens du sover. Det er altså ikke nødvendigvis sådan, at en kølende madras altid føles kold at ligge på.
Er du solgt på en kølende madras? Så skal du se nærmere på denne model:
Hvilken betydning har madrassens komfortzoner?
I modsætning til hvad mange forhandlere vil have dig til at tro, så er komfortzoner ikke lig med god kvalitet eller et højt komfortniveau. Det er nemlig langt fra alle mennesker, der reagerer ens på komfortzoner og det kan derfor sagtens være, at komfortzoner ikke er med til at sikre dig en bedre søvnoplevelse. For nogen personer kan en madras med tre komfortzoner også fungere bedre end en med syv, hvis de tre bedre understøtter kroppen.
Komfortzonerne gør dog en stor forskel for mange mennesker og når de så gør, så er det klart, at syv komfortzoner kan virke bedre end kun tre. Den vigtigste funktion med komfortzonerne er nemlig at understøtte og aflaste din krop. De individuelle zoner går ind og aflaster din krops trykpunkter, såsom nakken, skuldrene, hofte / lænd og benene. For mange mennesker giver det et bedre komfortniveau og dermed en dybere og roligere søvn. Hvis komfortzonerne fungerer for dig, så burde du heller ikke vågne op helt så øm i leddene.
Din vægt er vigtig i forhold til valg af madras
Din vægt har ikke den helt store betydning i forhold til, hvilken madras variant du skal gå efter, så du må endelig ikke lade dét stoppe dig fra at vælge den madras variant, som du bedst kan lide. Vægten har dog en indflydelse på, hvilken madras fasthed, som du skal gå efter.
Optimalt set burde du altid gå efter de enkelte forhandleres guides i forhold til valg af madras fasthed før du trykker på ‘bestil’ online. Der kan nemlig udmærket være forskellige retningslinjer afhængigt af, hvilken model du vælger. Det er derfor en fordel altid at tjekke op med madrassens densitet og vægtforhold før du falder 100% for den pågældende model.
De generelle retningslinjer plejer dog at lyde som følger:
- Under 75 kg = en madras med medium fasthed
- Mellem 75 kg og 100 kg = en madras med fast / hård fasthed
- Over 100 kg = en madras, der er ekstra fast / hård i fastheden
Hvad skal du være opmærksom på, hvis du vejer mere end gennemsnittet?
Det kan dog i visse tilfælde være nødvendigt at tænke på vægtforholdet, når det drejer sig om fjedermadrasser. Her kan du med fordel overveje en model med multipocketfjedre, hvis du vejer over 100 kg. Multipocketfjedrene er nemlig bedre til at understøtte den ekstra vægt end normale pocket- eller bonell fjedre – og så er du sikker på at få en madras med hjem, der er ekstra robust og slidstærk.
Hvilken sengebredde skal du vælge?
Som med alt andet i valg af seng, så kommer det meget an på dine egne behov, hvilken sengebredde du skal vælge. Det kan naturligvis også sagtens tænkes, at du lider af pladsmangel og så kan det være svært at få plads til en dobbeltseng á 180×200 cm i soveværelset. Heldigvis findes der flere alternativer til dig, der vil justere lidt på din sengs bredde. De gængse sengebredder lyder således:
- Enkeltmandsseng: 80, 90 eller 120 cm i bredden
- Dobbeltseng: 160, 180 eller 200 cm i bredden
- Halvandenmandsseng / trekvart seng: 140 cm i bredden
Seng til en person?
Hvis det kun er dig, der skal nyde godt af din nye seng, så kan du med fordel gå efter en enkeltmandsseng. Enkeltsengmodeller er ofte knap så dyre som dobbeltsenge og så fylder de heller ikke lige så meget i soveværelset. Du spilder derfor ikke unødvendig plads, hvis du investerer i en enkeltseng.
Ulempen ved at investere i en enkeltmandsseng er dog, at du ikke har mulighed for at have overnattende gæster i sengen. Der er ofte ikke særlig meget plads og I vil derfor komme til at ligge utroligt klemt, hvis I er to der skal nyde godt af pladsen. Det kan derfor være en god ide, at tænke på at tilkøbe en gæsteseng, der nemt kan hives frem, når du får overnattende gæster.
Seng til 2 voksne?
Vi vil anbefale jer at købe en dobbeltseng, hvis der på fast basis skal sove to i sengen. På den måde har i begge den plads i skal bruge. Det vil også give en bedre søvnoplevelse, da I ikke på samme måde vil ligge og forstyrre hinanden hver gang den ene vender sig rundt. Standardstørrelsen for en seng til to voksne hedder 180 cm, men du har rig mulighed for både at investere i større eller mindre modeller.
Hvis I begge nyder at fylde ekstremt meget i sengen, så kan det godt være, at I skal overveje en model á 200 eller 220 cm i bredden. Er i derimod typerne, der godt kan lide at sove lidt tættere (eller ikke har plads til en seng med en bredde på 180 cm i soveværelset), så kan en seng á 160 cm i bredden også fungere fint. Faktisk kan man udmærket sove to voksne i en halvandenmands- / trekvart seng, hvis ikke man har noget mod at sove lidt tæt. Der er altså umådelig mange muligheder, når man er på jagt efter en seng til to voksne.
Seng til 1 voksen og et barn?
En halvandenmandsseng kan være det optimale valg, hvis sengen skal bruges på fast basis til en voksen og et barn. Det kan naturligvis også være en god løsning, hvis dit barn i perioder har brug for at sove i sengen med dig, men ikke er der hver nat. Halvandenmands- eller ¾ sengen er en middelvej mellem en dobbeltseng og en enkeltmandsseng, og både du og dit barn vil altså have udmærket plads at sove på.
Seng til et barn
Der er naturligvis også flere valgmuligheder, når det kommer til en seng til et barn. Først og fremmest må vi hellere pointere, at valget kommer an på dit barns størrelse. Når tremmesengen skal opgraderes, kan det nemlig være en fordel at investere i en reel seng frem for en juniorseng, når dit barn bliver større, så han / hun ikke føler, at pladsen er for trang i sengen. Det kan nemlig være med til at give en dårlige nattesøvn.
De gængse juniorseng mål hedder 70×160 cm eller 70×140. Bredden er derfor oftest 70 cm, når det kommer til juniorsenge. Det er netop også af den grund, at man skal overveje en anden senge variant, når barnet bliver større, så der bliver bedre plads at ligge på.
Hvilken længde skal sengen have?
Din kommende sengs længde kommer helt an på dig – og eventuelt din partner. Standard størrelsen hedder normalt 200 cm i længden, men det er helt op til dig om du helst vil have din model i 180, 200 eller 220 cm. En tommelfingerregel hedder, at sengen gerne skal være 10-15 cm længere end dig. Hvis I er to, der skal dele sengen, så skal I naturligvis altid gå efter den højeste person. Det er intet problem at finde længere sengetyper, da der efterhånden bliver tilbudt det meste hos online forhandlerne. Vær dog gerne opmærksom på, at sengen kan blive dyrere, hvis du vælger en længere model – eller billigere, hvis du vælger en kortere model.
Har du brug for en ekstra lang seng?
Hvis du nu har brug for en ekstra lang seng grundet din egen højde (eller at du gerne vil være sikker på, at dine fødder ikke ‘stikker ud’ over sengen), så kan du med fordel sortere alle ‘almindelig størrelses modeller’ fra. Der er efterhånden et bredt udvalg af senge med ekstra længde, så du kan sagtens finde en model, der passer til dig – uanset dine behov.
Herunder kan du se et eksempel på en god og ekstra lang seng:
Seng til dit barn
Som beskrevet i forrige afsnit om sengebredder, så er de mest almindelige juniorseng mål 70×160 cm eller 70×140. Du har dog også mulighed for at investere i en længere model á 200 cm i længden, hvis dit barn har brug for ekstra længde i sengen. Det kan være en fin middelvej, hvis dit barn hurtigt skyder i vejret, men der ikke er mulighed for at opgradere til en boksmadras e.l.
Hvilken seng skal jeg vælge?
Det er kun dig selv, der kan tage stilling til, hvilken model du skal vælge. I dine overvejelser skal du gerne have de fem gode råd til valg af seng, som vi skrev i begyndelsen af denne artikel. De kan nemlig være med til at indsnævre feltet en smule, så processen ikke bliver for uoverskuelig. Samtidig får du en viden om, hvilken type du er, når du sover – f.eks. liggeposition og varmeniveau, samt hvilke skavanker, der måske skal tages ekstra hensyn til.
Sengen til dig, der sveder om natten
Hvis du ofte får det ekstremt varmt i løbet af natten og det forstyrrer din søvn, så kan du heldigvis tage nogle forbehold, når du er på jagt efter din nye seng. Du kan nemlig med fordel lede efter madrasser med kølende egenskaber, såsom latex eller Tempur. Sådanne madrasser er ekstra åndbare og det hjælper dig til at opnå en bedre nattesøvn, da du ikke vil opleve at blive helt så varm under søvnen.
Hvis du allerede har en god madras, som du ikke har lyst til at udskifte på nuværende tidspunkt, men gerne vil have den kølende effekt, så er der heldigvis en anden mulighed. Du kan nemlig altid nøjes med at investere i en kølende topmadras og se om dens egenskaber er nok til at holde din kropstemperatur jævn i løbet af natten. Læs også vores artikel om det at svede meget om natten her.
Sengen til den kuldskære
Der er naturligvis også folk i den helt anden grøft – dem der har svært ved at falde til ro om natten grunde kulde. Det kan næsten være lige meget, hvor højt radiatoren står eller om man sover med sokker på, så vil kulden altid komme snigende for de kuldskære personer. Her kan en madras eller topmadras af memory skum være en nødvendighed for at opnå en god og uforstyrret nats søvn.
Memory skum er kendt for at omkranse kroppen og dermed også holde på varmen fra din krop. Det hjælper dig til at opnå en bedre kropstemperatur i løbet af natten – uden at du bliver for varm, naturligvis.
Den perfekte seng til ondt i ryggen
Hvis du er typen, der har problemer med ryggen eller lænden, så er det ekstremt vigtigt, at du investerer i en model, der understøtter disse områder. Det kan f.eks. sagtens være en springmadras med tre, fem eller syv komfortzoner, hvis de virker for dig. Her får du nemlig en god aflastning af dine trykpunkter, hvilket burde være med til at forhindre eventuel ømhed i dine muskler og led.
En Tempurmadras kan også være den bedste løsning, hvis du har plads i budgettet til sådan en madras. Det særlige Tempurmateriale arbejder nemlig aktivt for at mindske f.eks rygproblemer, og der bliver derfor taget godt hånd om dine skavanker. Du må endelig ikke købe en helt billig model uden nogen form for støtte eller aflastning, hvis du allerede oplever problemer med ryggen. Det kan nemlig være med til at forværre dine smerter, da du så kommer til at lægge tryk på de forkerte områder under søvnen.
Tænk over sengens opbygning
Sengens opbygning betyder alverden for den rigtige form for støtte og aflastning. Det kan derfor være en god ide at kigge nærmere på elevationssenge, hvis du har nogle skavanker, såsom ryg-, nakke-, lændeproblemer e.l.. De særlige hæve og sænke funktioner kan nemlig hjælpe dig til den bedste stilling i sengen, som du ikke nødvendigvis opnår med en kontinentalseng. Samtidig kan du altid overveje, hvilken type topmadras, der bedst afhjælper dig. En latex madras sørger f.eks. for at holde din rygsøjle lige, hvilket kan være en fordel for folk med nakke- og rygsmerter.
Sådan køber du en ny seng
Det er efterhånden blevet særdeles enkelt at købe seng. Du behøver nemlig ikke længere at begive dig ud i flere forskellige butikker for at prøve modellerne fysisk, mens du lytter til en indøvet salgstale af personalet. Du kan i stedet sætte dig grundigt ind i valgmulighederne online og derfra vælge lige netop den model, der passer bedst til dig og dine behov. De fleste forhandlere tilbyder endda også at levere modellen hjem til dig, og i visse tilfælde også at samle den og sætte den op derhjemme, så du ikke behøver at bekymre dig i løbet af processen. Du slipper altså for en del besvær, hvis du i stedet bestiller sengen online. Samtidig får du ofte en bedre pris online end hos de fysiske butikker – og hvem vil ikke gerne spare lidt penge?
Benyt dig af prøveperioder
Vi vil anbefale dig udelukkende at købe senge fra forhandlere, der tilbyder X antal dages prøvetid. Det kan nemlig godt tage lidt tid at vænne sig til sin nye seng, og du har derfor brug for nogle uger til at bestemme dig for, om modellen er noget for dig. Du må desuden endelig ikke tøve med at benytte dig af at kunne aflevere sengen tilbage, hvis den ikke lever op til dine krav. Der er ingen grund til at gå på kompromis, når det kommer til din nye drømmeseng.
Hvor ofte skal man købe ny seng?
Det kan i visse tilfælde være svært at vurdere, hvornår din seng skal udskiftes. For nogle personer handler det om, at man gerne vil opgradere den eksisterende model, for andre er det et spørgsmål om pladsmangel, men det kan naturligvis også bare være grundet en dalende komfortoplevelse.
Nogle særligt eksklusive og dyre modeller reklamerer med at have livslang garanti, men de fleste senge kan normalt holde i 10-15 år, hvis man passer godt på dem. Du behøver ikke nødvendigvis vente med at udskifte din seng til den har 15 år på bagen, men der er heller ingen grund til at udskifte sengen hvert andet år.
Benyt dig af en topmadras og en rullemadras
Hvis du gerne vil forlænge din sengs levetid, så kan det være en fordel at investere i både en topmadras og en rullemadras. Begge lag er nemlig med til at beskytte de underliggende lag af sengen, så f.eks. madrassen kan holde i flere år. Samtidig er begge dele med til at opretholde en god hygiejne i sengen, så du ikke føler, at du skal skifte seng grundet dårlig hygiejne.
Det er desuden vigtigt at have in mente, at du altid har mulighed for at udskifte f.eks. topmadrassen i din seng, hvis du føler, at den ikke passer til dine behov. På den måde kan din sengs levetid også forlænges en smule, da det vil føles som en ny og forbedret komfortoplevelse ved udskiftningen af topmadrassen.
Skal du købe ny seng eller ny topmadras?
Som beskrevet i ovenstående afsnit, så kan du i flere tilfælde med fordel investere i en ny topmadras frem for at udskifte hele sengen. Varianter som boksmadrasser, kontinental– og elevationssenge har en robust og solid opbygning, der sikrer en lang levetid. Af den grund kan en ny topmadras være med til at give en følelse af en ny og forbedret seng uden, at du behøver at udskifte hele sengen. Det kan give dig en mulighed for at spare op til den model du rigtig gerne vil have fingrene i.
Hvis du er typen, der godt kan lide at fornye soveværelset med jævne mellemrum, så vil vi anbefale dig at investere i en sengeramme frem for et samlet sengekøb. Her har du nemlig mulighed for altid at udskifte enten madras eller sengeramme uafhængigt af hinanden, hvilket kan være med til at give et indtryk af en ny seng. Det vil i længden også være en billigere løsning for dig frem for at du investerer titusinde kroner på forskellige kontinentalsenge med et par års mellemrum.
Hvor lang tid tager det at vænne sig til ny seng?
Det er meget forskelligt fra person til person, hvor længe det tager at vænne sig til en ny seng. Det er faktisk præcis ligesom med hovedpuder – for nogen tager det et par uger og for andre er der ingen tilvænningsperiode. Du skal derfor væbne dig med lidt tålmodighed i de første par uger med din nye seng, da det godt kan tage lidt længere tid at falde i søvn end normalt. Der er altså ingen grund til at skille sig af med sengen bare fordi du har svært ved at falde til ro efter den første nat.
Netop grundet en afvigende tilvænningsperiode, er det utroligt vigtigt, at du altid køber din seng fra en forhandler, der tilbyder refundering efter X antal måneder. På den måde har du nemlig et stykke tid til at finde ud af om sengen understøtter dine behov godt nok. Og hvis den ikke gør det, så skal du ikke tøve med at returnere modellen og vælge en anden. Sengen er en stor del af din nattesøvn og det er derfor ikke et sted, hvor du har lyst til at gå på kompromis.
Hvad koster en ny seng?
Puh, ja det er et svært spørgsmål at svare på. Priserne kan jo svinge helt absurd meget afhængigt af, hvilken model du gerne vil investere i. Du kan sagtens slippe afsted med en fin seng til under 5.000 kr, hvis du holder øjnene åbne og slår til, når forhandlerne kører med gode online tilbud. De fleste gode modeller ligger dog et sted mellem 5.000 og 20.000 kroner i normalprisen, men prislejet kommer naturligvis helt an på sengens egenskaber, opbygning og hvilken variant, du går efter (om det er en boksmadras, kontinental- eller elevationsseng).
Hvis du er villig til at bruge mange penge for at få en luksuriøs seng med hjem, så er der næsten intet loft i den anden ende. Du kan reelt set gå ud og bruge +200.000 kr på en seng, hvis du føler for det. Vi vil dog gerne lige pointere, at du sagtens kan finde en fabelagtig model med alle de rette egenskaber til en pris, der er langt billigere end flere hundrede tusinde kroner.
Sæt et budget fra starten
Vi vil klart anbefale dig at sætte et budget fra starten. Det behøver ikke været et præcist tal, da du så bliver låst meget fast, men f.eks. at sengen maksimum må koste mellem 15.000 og 17.000 kr. På den måde kan du nemlig krydse det felt af, når du kigger på senge varianter, og så kommer du ikke til at falde for en ekstremt dyr model. Det er så ærgerligt at blive vild med en model, der ikke passer ind i budgettet. Du kan desuden også bedre se om dit budget passer til dine krav, når du så begynder at undersøge markedet. Og hvis de to ting ikke går op, så må du jo overveje om det er kravene eller budgettet, der skal justeres på.