Mange tror fejlagtigt, at det kun er ældre mennesker, der kan blive ramt af nattetisseri. Der er en klar tendens til, at personer over 50 er mere tilbøjelige til at lide af nattetisseri, men yngre personer kan også blive generet af problemet. Læs med og bliv klogere på, hvordan du undgår at skulle tisse om natten og hvad konsekvenserne er ved konstant afbrudt søvn.
Nykturi – hvad er det?
Nykturi er den faglige betegnelse for nattetisseri. Det er en tilstand, hvor man vågner op én til flere gange om natten for at gå på toilettet og efterfølgende lægger sig til at sove igen. Det er især ældre mennesker, der lider af nykturi, da de oplever en øget natlig urinproduktion og en mindsket blærekapacitet. Nykturi kan dog udmærket ramme personer i alle aldre, da der er flere faktorer end blot blærekapacitet og urinproduktion, som spiller ind.
Vær gerne opmærksom på, at der kan være andre årsager end blot nykturi til, at man skal tisse om natten. F.eks. kan det tænkes, at du generelt sover let eller at der er forstyrrende lyde i dit hjem, som resulterer i, at du vågner. Og når du så alligevel er vågen, kan du mærke at du skal tisse. Hvis dette sker regelmæssigt, kan det være en årsag til begyndende nattetisseri, da du kommer ind i en “rutine”.
Hvad kan man gøre mod nattetisseri?
Der er flere måder at komme nattetisseri til livs – eller i hvert fald mindske mængden af toiletbesøg, så det ikke forstyrrer din nattesøvn helt så meget. Du kan bl.a.
- Undgå at indtage for meget væske efter cirka kl. 19
- Hold dig fra koffein og alkohol inden sengetid
- Dyrk motion i løbet af dagen – det kan få dig til at sove bedre om natten. Du skal dog passe på med at dyrke motion for tæt på sengetid, da du ellers ikke kan falde til ro
- Tag dine forbehold, hvis du er stresset i hverdagen, da uro kan påvirke søvnen og resultere i, at du lettere vågner (og dermed opdager, at du skal tisse)
- Sørg for at gå på toilettet lige inden sengetid
Hvis du stadig oplever problemer med nykturi, selvom du følger disse råd, så kan du eventuelt søge læge. Du kan med fordel skabe dig et bedre overblik over nattetisseriet ved at udfylde et væske-og vandladningsskema før du tager til lægen.
Konsekvenser ved afbrudt søvn
Din søvn betyder alverden for din velvære og at du kan fungere optimalt i hverdagen, da det er under søvnen, at din hjerne og krop restituerer. Du har altså brug for ro om natten for at forblive ved godt helbred. Af den grund kan afbrudt søvn have store konsekvenser, heriblandt give:
- Koncentrationsbesvær
- Nedsat livskvalitet grundet træthed, nedtrykthed, intet overskud etc.
- Kan resultere i et dårligere helbred, da manglende søvn over en længere periode kan påvirke immunforsvaret og fremprovokere diverse sygdomme
Vil du gerne blive klogere på, hvor meget søvn du egentlig skal have om natten for at fungere optimalt? I så fald vil vi anbefale dig at læse vores indlæg om søvnbehov. I artiklen kan du læse om både børn og voksnes søvnbehov, samt få en større indsigt i, hvilke konsekvenser der er ved for lidt og for meget søvn.
Du kan også få et indblik i, hvordan søvnen fungerer ved at læse vores artikel om søvnstadier. Her kan du blive klogere på, hvorfor den afbrudte søvn er noget man så vidt muligt skal undgå.