Hjem » Senge » Kugledyne → Derfor skal du vælge en kugle + guide til brug

Kugledyne → Derfor skal du vælge en kugle + guide til brug

Bedste kugledyne - find den bedste kugledyne til dig eller dit barn

En kugledyne kan være en uundværlig investering for personer med søvnbesvær eller psykiske lidelser, såsom angst, ADHD, PTSD, autisme o.l., da den hjælper til en roligere nattesøvn. Af den grund vil vi i denne artikel guide dig til de bedste kugledyner på markedet. 

Modellerne er udvalgt på baggrund af deres positive score i kugledyne tests, så du kan være sikker på at få en fremragende model med hjem. Du skal dog ikke være nervøs for prisen, da vi også guider dig til gode kugledyne tilbud, så du kan få en god kugledyne pris.

3 gode grunde til at vælge en kugledyne:

  • Effektivt redskab til at sikre en god nats søvn for personer med psykiske lidelser
  • Hjælper mod sanseintegrationsbesvær, da dynen forhindrer flere sanseindtryk på samme tid
  • Mulighed for nemt at regulere dynens vægt ved at tilføje eller fjerne vægtposer

#1 Mountain Blanket Kugledyne

Kort beskrivelse:

En Mountain Blanket Kugledyne består af mange bittesmå antibakterielle glaskugler, der sørger for at lægge et let tryk på din krop. Kugledynen består desuden af 100% bomuld og med i købet medfølger et allergivenligt betræk.

✅ Modellen er fyldt med antibakterielle glaskugler på størrelse med sandkorn
✅ Der medfølger et allergivenligt og vaskbart betræk for en god hygiejne
✅ Kan benyttes afl både børn og voksne, da den kan købes med en vægt på enten 2, 4, 6, 8 eller 10 kg

Derfor skal du vælge Mountain Blanket Kugledyne

Uanset om du er på jagt efter en kugledyne til en voksen eller et barn, så kan du med fordel se nærmere på denne model. Mountain Blanket Kugledyne er fyldt med små antibakterielle glaskugler på størrelse med sandkorn og er af 100% bomuld. Med i købet medfølger der et silkeblødt og allergivenligt betræk, som desuden er aftageligt og vaskbart, så du kan opretholde en god hygiejne i sengen. En kugledyne skal gerne veje omkring 10% af din kropsvægt og Mountain Blanket Kugledyne tilbyder modeller til alt mellem 10 og 110 kg. Modellen kan altså både købes til børn og til voksne.

#2 Zenkuru Kugledyne

Kort beskrivelse:

En Zenkuru Kugledyne består af glasperler og polyestervat. Yderstoffet er af OEKO-TEX certificeret bomuld og modellen kan tåle en håndvask eller skånsom maskinvask.

✅ Mulighed for at vælge mellem en 7, 9, 11, 13 eller 15 kg tung dyne
✅ Glasperlerne i dynen er både hypoallergene, gift- og lugtfrie
✅ OEKO-TEX certificeret yderstof for en kemikaliefri dyne

Derfor skal du vælge Zenkuru Kugledyne

Hvis du ikke har et særlig stort budget, men stadig gerne vil have mulighed for at se, om en kugledyne kan være svaret på dine bønner, så kan du investere i en Zenkuru Kugledyne. Den er en del billigere end andre modeller og så har du mulighed for at vælge mellem flere forskellige størrelser alt efter din egen personlige vægt. Dynen består af hypoallergene og lugtfrie glasperler og polyestervat med et yderstof af 100% bomuld, der lever op til OEKO-TEX standard 100. Du har desuden mulighed for både at benytte denne model som en dyne eller som et tæppe over knæ, skuldre eller nakken. Det anbefales, at du håndvasker dynen eller benytter et skånsomt maskinvaskprogram. Dynen må ikke tørretumbles.

Hvad gør en kugledyne?

Helt kort forklaret, så kan en kugledyne hjælpe dig til en bedre og roligere søvn, hvis du har søvnbesvær eller lider af psykiske lidelser, der gør det svært for dig at falde til ro. Det kan f.eks. skyldes angst, ADHD, autisme, søvnløshed eller lignende. Hvis du har problemer med at falde til ro om aften, så kan en kugledyne fungere som et alternativ til medicin. Det er derfor værd at investere i en kugledyne, hvis du oplever søvnproblemer af den ene eller anden grund, da du i så fald slipper for at ty til sovepiller hver nat.

Tungere opbygning end normale dyner

En kugledyne består af små vægtposer indeholdende kugler af f.eks. glas eller plastik. Den ekstra vægt får dynen til at omkranse kroppen og på den måde lægger den også et konstant tryk på kroppen. Dynen kan, med sin specielle opbygning af små kugler, hjælpe med eventuel sanseintegrationsbesvær og få dig til at slappe af, da den påvirker berøringssansen og modvirker flere forskellige sanseindtryk på samme tid.

Flere forskere mener, at trykket fra en kugledyne er med til at udløse en kemisk reaktion i centralnervesystemet. Den ekstra vægt i forhold til normale dyner får hjernen til at udskille både melatonin og serotonin samtidig med, at mængden af kortisol nedsættes. Det er vægten, der har en stor indflydelse på den kemiske reaktion og derfor er det vigtigt, at man investerer i en kugledyne, der vejer ca. 10% af ens egen kropsvægt, da man i så fald vil opnå det bedste resultat.

Hvad bruges en kugledyne til?

Netop grundet ovenstående opbygning og egenskaber, benyttes kugledyner til at opnå en roligere og dybere søvn. Samtidig kan den hjælpe til, at man falder hurtigere i søvn. Kugledyner kan hjælpe mange mennesker til en bedre nattesøvn, men de mest almindelige brugssituationer er nedenstående:

Kugledyne mod angst

Kugledynen er et særdeles effektivt redskab til at mindske angst. I sådanne tilfælde kan dynen være med til at give en vis ro og få kroppens muskler til at slappe mere af. En kugledyne kan derfor f.eks. være en rigtig god investering for veteraner med PTSD, da den sørger for at lægge et konstant tryk på kroppen. Det er med til at påvirke berørings-, muskel- og ledsanserne og hjælper til en øget kropsbevidsthed.

Kugledyne til børn med ADHD

En kugledyne kan desuden også hjælpe folk i alle aldre, der er diagnosticeret med ADHD, autisme eller asperger. Det kan derfor f.eks. være en god investering for familier, hvoraf et af børnene måske er diagnosticeret med en af ovenstående lidelser. Kugledynen kan i disse tilfælde gå ind og hjælpe barnet til en roligere og dybere søvn, da den er med til at integrere sanserne. Og det kan være en fordel for hele huset, da alle så opnår en bedre nattesøvn.

Kugledyne mod søvnløshed

Selvom flere tænker, at kugledyner primært hjælper folk med mentale problemer, så kan de også sagtens benyttes af folk, der f.eks. lider af søvnløshed. Der kan være mange årsager til søvnløshed, hvoraf en dominerende faktor efterhånden er stress. Når man oplever stress i hverdagen, kan det være svært at falde til ro om natten, hvilket kun forringer ens mentale balance. Af den grund kan det være en fordel for dig at investere i en kugledyne, hvis du oplever søvnproblemer.

Som beskrevet i et tidligere afsnit, så hjælper vægten fra kugledynen din krop med at udskille melatonin og serotonin. Melatonin er med til at fortælle din krop, at den skal sove, mens serotonin er hjernens naturlige lykkestof. Tilsammen får disse to stoffer altså din krop til at slappe af og du vil derfor i de fleste tilfælde opleve, at du vil få lettere ved at falde i søvn.

Kugledyne til baby og børn

Det er muligt at finde kugledyner til både babyer og børn, men vi vil dog anbefale dig at rådføre dig med din læge før du investerer i en kugledyne til junior derhjemme. Det er nemlig ikke alle mennesker, der nyder fordel af en kugledyne – og det kan derfor være en god ide at få et andet input før den endelige beslutning tages. Kugledyner er primært en fordel for børn med f.eks. asperger, autisme eller ADHD, og de burde derfor ikke ubegrundet benyttes af andre børn uden lægelig anvisning.

Hvis dit barn ikke lider af en af ovenstående lidelser, men stadig har svært ved at falde i søvn eller ikke opnår en optimal søvnoplevelse, så kan problemet ligge i valget af dyne. Det er nemlig vigtigt at finde en dyne, der understøtter barnets behov. Du kan med fordel læse mere om udvalget af baby- og juniordyner i vores guide til den bedste babydyne og guiden til de bedste juniordyner her.

Hvor tung skal en kugledyne være?

En kugledyne skal gerne veje ca. 10% af din kropsvægt. På den måde får den lagt et optimalt tryk på kroppen uden at hæmme din bevægelsesmulighed eller give åndedrætsbesvær. I visse tilfælde kan det dog være, at yderligere vægt er nødvendig for at opnå den rette effekt. Heldigvis er det ofte muligt at regulere vægten i kugledynen derhjemme ved at tilføje eller fjerne nogle vægtposer. Du har altså god mulighed for at finde en dyne, der bedst muligt understøtter dine behov, hvad angår trykniveau.

Hvor længe må man ligge med en kugledyne?

Der er ikke umiddelbart sat nogen begrænsning på, hvor længe man må benytte en kugledyne. Så længe den reelt hjælper med at få dig til at falde hurtigere i søvn eller opnå en roligere og dybere søvn, burde du kunne blive ved med at benytte den.

Vær dog gerne opmærksom på, at en kugledyne ikke nødvendigvis hjælper alle mennesker til en bedre nats søvn. Af den grund skal du netop ikke tvinge dig selv til at benytte dynen, hvis det ikke har den ønskede effekt. Du skal desuden heller ikke købe en dyne, der er endnu tungere end anbefalet (ca. 10% af den kropsvægt) uden at rådføre dig med din læge. En for tung dyne kan nemlig hæmme din bevægelsesfrihed eller give åndedrætsbesvær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *