Indretning‌ ‌af‌ ‌soveværelse‌

Interior ‌of ‌of ‌bedroom‌

I denne artikel guider vi dig til den bedste indretning af dit soveværelse. Vi giver dig 15 gode råd til indretningen, som du med fordel kan følge, hvis du vil opnå en bedre nattesøvn i længden. Hvis du har brug for vejledning til at sove bedre, kan du også læse vores indlæg om dette emne her.

Oprethold et godt sovemiljø

Først og fremmest er det vigtigt, at du opretholder et optimalt sovemiljø i soveværelset. Der må hverken være for varmt, koldt, fugtigt, indelukket e.l. i rummet. Det er en rigtig god ide at lufte ud hver dag i soveværelset og holde termostaten på en fast indstilling, der passer til årstiden. Derudover skal der gerne være mørkt i soveværelset, når du skal sove, samt så lidt forstyrrende lyde som muligt.

Vælg farver som du bliver glad af

Det kan anbefales at vælge én indretningsstil og bestemte farvekombinationer, som generelt gør dig glad i låget, når du skal indrette dit soveværelset. Og så holde dig til dem! På den måde er du sikker på, at du bliver afslappet og glad, når du træder ind i rummet, og at der ikke er for mange farver i spil på samme tid, som kan virke forstyrrende og irriterende i længden.

Find en god seng

Sengen er den vigtigste genstand i dit soveværelse, og derfor skal du også finde en god en af slagsen. Det er vigtigt, at din seng understøtter og aflaster din krop, så du kan få den bedste nattesøvn hver eneste nat. 

Er du i tvivl om, hvordan du finder den bedste seng til dig? I så fald kan du med fordel finde inspiration i vores test af de bedste senge. Og står du helt på bar bund i forhold til valg af seng, så kan du prøve vores sengeværktøj, der guider dig til den bedste seng for dig. Det eneste du skal gøre er at svare på nogle enkle spørgsmål om dine ønsker til sengen.

Undgå at placere sengen ved en ydervæg og vindue

Du skal gerne undgå at placere sengen op ad en ydervæg eller helt op ad et vindue, da det kan skabe træk og unødvendigt kulde, når du sover. Derudover kan møbler, der står tæt op ad en kold ydervæg resultere i dannelsen af skimmelsvamp, hvilket du på ingen måde vil have i dit hjem, da det kan være sundhedsskadeligt.

Indret soveværelset så sparsomt som muligt

For at bibeholde et godt miljø i soveværelset, vil vi anbefale dig at holde antallet af nipsting og genstande i rummet på et absolut minimum. Du skal gerne finde ro i soveværelset frem for at blive forstyrret. Flere nipsting og genstande gør det desuden også svært at holde rummet ryddeligt og tilpas rent. Det kan dog være en fordel at have en mindre blomst / plante stående i soveværelset, da nogle af disse kan være med til at sikre en bedre luft i rummet og generelt et bedre miljø, som sikrer en optimal velvære. En anden måde at få lidt liv i soveværelset som ikke tager plads er ved at investere i en flot sengeramme.

Køb et flot sengetæppe og et par pyntepuder

En måde at spice soveværelset lidt op på og give det et pænere udseende er ved at investere i et sengetæppe og nogle gavlpuder. Det vil også i en vis grad tvinge dig til at redde sengen hver dag, hvilket er med til at skabe et bedre miljø i rummet. Du kan med fordel vælge sengetæppe og / eller puder i din yndlingsfarve.

Pynt vægge med tapet eller billeder

Selvom du skal holde nipsting og genstande i rummet på et minimum, så kan du dog godt pynte væggene lidt, så rummet ikke bliver helt kedeligt at se på. Det kan f.eks. være ved brugen af tapet med et flot mønster eller ved at hænge billeder af dine yndlingsmotiver op på væggene. Husk dog ikke at overdrive, så der er for meget at kigge på og rummet pludselig virker for småt.

Placér spejlet bag en dør eller inde i skabet

Ifølge Feng shui er det ikke optimalt at have et spejl placeret i soveværelset, da det afspejler energi, når du forsøger at sove. Du kan dog komme lidt uden om dette “problem” ved at placere spejlet et sted i rummet, så det ikke afspejler dig, når du ligger i sengen. Du kan f.eks. placere spejlet bag en dør eller have det hængende på indersiden af dit skab, hvis du har plads til det.

Sørg for at opsætte god belysning

Det er en fordel at opsætte både blød og hård belysning i soveværelset. Det betyder, at du får gavn af både at have et overordnet lys hængende (altså en loftlampe e.l.) og et mindre lys, f.eks. placeret på natbordet i form af en natlampe. På den måde kan du bruge det store lys, når du er vågen og frisk, hvorimod natlampen kan benyttes om aftenen lige inden du skal sove, så din krop får indtrykket af, at det er ved at være sengetid.

Investér i et lille sengebord

Et sengebord kan i den grad være med til at give et ekstra pift til soveværelset. Det er helt op til dig selv, om du ønsker et stort eller lille sengebord, om det skal have en eller flere skuffer, hvilken farve og form sengebordet skal have etc. Det vigtigste er blot, at du er glad for at have det stående og kan bruge det til dit ønskede formål.

Køb et pænt gulvtæppe

Det kan være en kold fornøjelse at sætte fødderne på gulvet om vinteren efter en god nats søvn. I disse tilfælde kan et blødt gulvtæppe være en god løsning. Det forhindrer dig i hvert fald fra at placere fødderne på et iskoldt gulv, lige idet du står op. Derudover kan tæppet også have en positiv indflydelse på det generelle miljø og udtryk i soveværelset, hvis du vælger et tæppe i nogle farver, der gør dig glad og afslappet (læs evt. råd nr. 2 for en uddybning).

Opsæt gardiner i soveværelset

Som nævnt i råd nr. 1 er et mørkt soveværelse med til at skabe et bedre sovemiljø. Af den grund skal du gerne opsætte gardiner i soveværelset, så du ikke forstyrres af lyset udenfor. Dette gør sig især gældende i sommerperioden, hvorimod det kan være en fordel at vågne af det begyndende lys om vinteren (i denne periode bliver det trods alt heller ikke lys kl. 3-4 om natten). Du bestemmer selv, om gardinerne skal være almindelige eller mørklægningsgardiner. Dette afhænger af, hvor meget lyset forstyrrer din søvn.

Placér seng og TV direkte over for hinanden

Det anbefales ikke at have et TV stående i soveværelset, da rummet er ment som et afslapningssted – ikke et sted man skal se på en skærm eller opholde sig uden for sengetid. Dog foretrækker mange at have TV’et stående i soveværelset. Og hvis det er tilfældet for dig, så vil vi anbefale dig, at du placerer seng og TV direkte over for hinanden, når du indretter soveværelset. I så fald skal du ikke vende hovedet i unaturlige positioner for at kunne se hen på skærmen.

Benyt dig af en skillevæg, hvis du kun har ét rum

Soveværelset skal gerne være et separat rum, der indikerer afslapning og ro. Af den grund skal du gerne adskille stedet, hvor sengen er placeret fra resten af hjemmet – især hvis du kun har ét rum. Dette kan let gøres med en skillevæg. Og hvis du er rigtig smart, så investerer du i en skillevæg med plads til opbevaring, så du udnytter pladsen optimalt. 

Hold soveværelset pænt og ryddeligt

Sørg for, at rydde op regelmæssigt i soveværelset, så din nattesøvn ikke forstyrres af tanker om rod. Du skal gerne slappe af, når du befinder dig i dit soveværelset frem for at blive irriteret over, at der ligger tøj på gulvet e.l. 

Det er desuden lettere at bibeholde et pænt soveværelset, hvis det er indrettet optimalt.