Det kan både være skadeligt for kroppen at sove for meget og for lidt. Nogle gange kan man dog ikke gøre for det, da en sygdom er den primære årsag til, at man oplever søvnproblemer. I denne artikel kan du blive klogere på hypersomni, sygdommen hvor du sover størstedelen af dagen, uden at du føler dig friskere.
Hvad er hypersomni?
Hypersomni, også kaldet idiopatisk hypersomni, er en tilstand / sygdom, hvor man hele tiden føler sig træt – også selvom man sover tilstrækkeligt om natten. Det kan have enorme konsekvenser for både dit sociale- og arbejdsliv, da du vil have svært ved at stå op, altid er træt og kan have svært ved at fokusere optimalt i løbet af dagen.
Sygdommen kan reelt opstå gennem hele livet, men man ser de fleste tilfælde opstå i teenageårene eller hos unge voksne. Det er dog muligt at se tendenser hos enkelte allerede når de er børn.
Hvilke symptomer har hypersomni?
Folk der lider af hypersomni vil ofte sove meget og længe. Der er dog flere andre sygdomme, hvor træthed og længerevarende søvn også er symptomer, så du behøver ikke nødvendigvis at lide af hypersomni, blot fordi du nyder at sove. Lægen vil oftest stille diagnosen ved at udelukke andre sygdomme.
De gængse tegn og symptomer på hypersomni er:
- Du har en normal søvncyklus, når du sover – i modsætning til f.eks. narkoleptikere, som forstyrres i søvnen
- Du kan snildt sove mere end 10 timer om natten og tager gerne også lure i løbet af dagen. Faktisk er det ikke unormalt, hvis du sover de fleste timer i døgnet (for nogle over 14 timer i træk)
- Du bliver ikke mere vågen eller føler dig friskere ved at tage lure i løbet af dagen
- Du har svært ved at vågne – uanset om andre forsøger at vække dig eller du benytter dig af en alarm
- Du føler dig omtåget, når du vågner op / har svært ved at vågne helt (kaldes normalt brainfog eller sleep drunkenness)
Hvis du har mistanke om, at du lider af hypersomni, vil vi anbefale dig at søge læge. Det er vigtigt at få diagnosticeret sygdommen, da det netop kan have en negativ indvirkning på dit liv.
Behandling af hypersomni
Det kan være behjælpeligt at få stillet diagnosen om, at man har hypersomni, så der er en forklaring på ens adfærd. Desværre er der ikke én bestemt behandling af sygdommen. For nogle kan medicin som metalfenidat og modafinil hjælpe, mens det ikke har en virkning på andre.
Hvis hypersomni er opstået i forbindelse med anden sygdom, såsom blodmangel, hjerte- og lungesygdomme eller en psykisk sygdom, så kan det hjælpe at få behandlet dette. I de fleste tilfælde vil hypersomni dog være en kronisk tilstand. For nogle (godt 1 ud af 6) vil sygdommen med tiden forsvinde af sig selv.
Hvad skyldes søvnproblemer?
Der kan være mange årsager til, at man oplever søvnproblemer. Det kan være alt fra indtag af sukker og koffein, træning eller for meget brug af skærm inden sengetid til at være forbundet med en anden sygdom – f.eks. lunge- eller hjertesygdomme, psykiske lidelser e.l. Du kan også få søvnproblemer, fordi du selv er kommet til at skabe en ond spiral med enten for meget eller for lidt søvn i din hverdag.
For at opnå en ideel søvn og søvnrytme, skal du gerne opfylde nogle basale søvnbehov. Disse kan du læse meget mere om i vores guide til emnet, hvor vi også gør dig klogere på, hvad konsekvenserne er ved for lidt og for meget søvn.
Hvis du allerede nu ved, at du generelt sover for meget uden at lide af hypersomni, så kan du få hjælp til at blive klogere på tilstanden i vores artikel om dét at sove for meget. I artiklen giver vi dig også vejledning til, hvordan du kan få et bedre overblik over din søvn.