Hvorfor gaber man

Yawning

Har du også undret dig over, hvorfor vi gaber i løbet af dagen? Er det et tegn på træthed, er det for at give hjernen ilt eller er der en helt tredje grund? Læs med her og bliv klogere på gaberi og hvorfor du ikke kan lade være med at gabe, når andre gaber. 

Hvilke forklaringer er der på at gabe?

Det er faktisk lidt svært at give en decideret forklaring på, hvorfor vi gaber. Forskerne er nemlig meget uenige i, hvad der ligger til grund for gabet. I lang tid var tesen, at vi gabte for at give ekstra ilt til hjernen. Denne hypotese er dog efterhånden blevet malet til jorden igen. Men hvorfor gaber vi så? Jo, der kan være flere årsager til det.

Helt generelt gaber vi, når vi er søvnige eller døsige. Dét betyder dog ikke, at gaberiet har noget med søvnen at gøre, da vi gaber i mange forskellige situationer. F.eks. kan gab ses som en refleks, der er med til at strække ansigtsmusklerne, hvis de ikke er blevet benyttet i en periode. Dette oplever vi også med andre dele af kroppen, hvor vi strækker f.eks. arme, ben, ryg o.l., hvis vi har siddet stille for længe. 

Gabet kan også være med til at udløse dopamin, som giver en følelse af velvære. Dette sikrer også en form for fornyet energi og glæde, hvorfor man godt kan opleve, at gaberi opstår, når man netop er blevet færdig med en opgave, har spist et lækkert måltid mad o.l. Flere forskere har desuden undersøgt gabets virkning på hjernen, hvor konklusionen ofte har været, at gab er med til at øge blodgennemstrømningen i hjernestammen, samt køler dele af hjernen ned. Det kan du bl.a. læse mere om i dette studie.

Hvorfor gaber man, når andre gaber?

Forskere har også svært ved at komme med en konkret forklaring på, hvorfor man selv begynder at gabe, når andre gaber foran én. Der er nemlig meget delte meninger i forskermiljøet om, hvad der ligger til grund for gabets påvirkning. 

Nogle mener, at det har at gøre med menneskets som værende et flokdyr, mens andre mener, at det er et tegn på empati – og at du derfor er mere tilbøjelig til at gabe sammen med personer, som du har følelser for / kender godt. Der er faktisk blevet foretaget flere undersøgelser angående empati i forbindelse med gab, heriblandt en undersøgelse af gab blandt chimpanser.

6 overraskende facts om dét at gabe

  • Du er mere tilbøjelig til at gabe, når andre gaber (uanset om du ser eller hører det) eller hvis du læser ordet “gab”
  • Selv fostre gaber inde i livmoderen
  • Man gaber mindre med alderen
  • Du gaber ikke, mens du sover
  • Personer med autisme, Parkinsons og lignende sygdomme er mindre tilbøjelige til at gabe – og bliver heller ikke lige så påvirket af, når andre gaber
  • Dét at gabe er med til at give følelsen af velvære, da et gab udleder dopamin til hjernen

Forsøg dig med en powernap

Gaben er oftest et tegn på træthed eller døsighed, hvorfor du godt tage tage gentagende gab som et tegn på, at din krop har brug for hvile for at få energi igen. Man kan dog ikke bare lægge sig til at sove, hvornår man vil. Det kan dog være en fordel at sætte tid af til en powernap, hvis du oplever at blive meget træt i løbet af dagen. En powernap vil nemlig sikre ekstra energi til din hverdag. Læs mere om powernaps og hvordan du opnår den bedste af slagsen i vores artikel om emnet.