Bedste hovedpude test – Find den bedste hovedpude 2022

pillow

Hvordan ved man, hvilken hovedpude eller dyne, der er den rigtige for en selv? Jo, det gør man ved at inddrage overvejelser om sin soveposition og undersøge markedet, så man ved, hvilke muligheder der findes.

Det kan dog være uoverskueligt bare at begynde at google internettet tyndt for de bedste hovedpuder, og derfor har vi skrevet denne guide til den bedste hovedpude, så du kan få lidt tips til, hvordan du finder verdens bedste hovedpude til dig. 

Til sidst i denne artikel finder du desuden lidt generel information om puder, som du med fordel kan læse, hvis du gerne vil vide mere om de forskellige valgmuligheder, og hvordan du bedst muligt holder din hovedpude ren og hygiejnisk.

Bedre Nætter Mayan Latex - Den bedste hovedpude

Hvis du lider af allergi eller blot vil være sikker på, at du har nemt ved at opretholde et hygiejnisk sovemiljø, vil vi anbefale dig at investere i denne Mayan Latex hovedpude fra Bedre Nætter. Puden er nemlig både allergivenlig og antibakteriel, hvilket skyldes opbygningen med en kerne af naturlatex. Mayan Latex bærer desuden OEKO-TEX certificering.

Latexen kan klare enhver belastning, uden at falde sammen eller miste sin elasticitet. Det sikrer dig en hovedpude, som du kan få glæde af i mange år – uden at kvaliteten falder. En anden klar fordel ved en opbygning med latex er, at puden så har temperaturregulerende egenskaber. Den ventilerer, når du har det varmt, og holder på varmen, når det er koldt. Det har en positiv virkning på nattesøvnen.

Derudover kan der nævnes, at hovedpuden er bæredygtig og miljøvenlig, da den netop består af naturlige materialer. Den er desuden omkranset af et blødt betræk af organisk og økologisk bomuld. Og bare rolig – pude er budgetvenlig!

Emma Original - Den bedste hovedpude med mulighed for tilpasning

  • Består af tre individuelle komfortlag, som kan justeres til alle sovestillinger
  • En af de bedste ergonomiske puder, der støtter både nakke og skuldre
  • Sælges til en fordelagtig pris, så flere kan få råd til en komfortabel pude

Vi vil anbefale enhver forbruger at investere i en Emma Original hovedpude – og derfor har vi også kåret modellen som bedst i test i denne hovedpude test. Der er flere gode grunde til, at en Emma Original er investeringen værd. Først og fremmest må det nævnes, at puden kan justeres, så den passer til lige præcis dine behov. Den består nemlig af tre forskellige lag, som du kan tage ud, ind og rykke rundt på, som det passer dig.

De tre lag er henholdsvis et Airgocell-skumlag, der sikrer god åndbarhed gennem hele natten, et HRX-skumlag, som garanterer optimal trykaflastning og støtte, og et lag af viskoelastisk memoryskum, der også hjælper med at fordele trykket. Du kan både bruge lagene for sig eller sammen. Og på den måde kan du bruge puden som både værende fast, blød, høj og lav.

Opbygningen med tre individuelle lag garanterer dig en behagelig hovedpude, som endda klarer sig godt i ergonomisk hovedpude test. Men fordelene stopper ikke her. For produktet er omkranset af et åndbart og elastisk pudebetræk, der er OEKO-TEX certificeret. Kort sagt er det en premium hovedpude til en god pris!

Tempur Original - Den bedste ergonomisk hovedpude til dårlig nakke

Lider du af diverse skavanker eller oplever problemer med ondt i nakken, hovedet eller skuldre, når du står op? I så fald er en Tempur Original nok den rigtige hovedpude for dig. Der er nemlig tale om en populær ergonomisk pude, som forhindrer hold i nakken og andre problemer ved at give ekstra støtte til nakke og ryg under søvnen.

Kort sagt kan du aldrig gå galt i byen med en hovedpude af Tempur materiale, da det er udviklet til at understøtte din krop på den bedst mulige måde. Materialet består af viskoelastisk fyld. Du kan købe din Tempur Original hovedpude i flere forskellige størrelser og udformninger, f.eks. lav, mellem og høj pudehøjde. Det er således muligt at finde lige netop den model, der bedst understøtter dine behov, når du går efter Tempur.

Pudens ergonomiske form giver rigtig god støtte af både nakke og hoved, så de ligger i en naturlig forlængelse af rygsøjlen frem for at lave et unaturligt knæk. Ved at ligge med en lige rygsøjle, uanset hvilken liggeposition du sover i, kan du mindske risikoen for nakkeproblemer og dermed få en bedre søvn og efterfølgende dag.

Bedre Nætter Balance - Den bedste billige hovedpude

  • Sælges til en billig pris, så flere kan få råd til at sove godt
  • Allergivenlig og antibakteriel opbygning med OEKO-TEX og NOMITE certificering
  • God støtte af dit hoved og optimal komfort for personer uden særlige præferencer

En god hovedpude behøver ikke nødvendigvis at koste alverden. Det er denne Balance hovedpude fra Bedre Nætter et godt eksempel på. For selvom kvaliteten er god, og puden giver en optimal støtte, er hovedpuden langt billigere end flere af de andre modeller i denne hovedpude test. Så er budgettet til stramt, har du vist fundet den rette pude til dit hoved.

Balance hovedpuden er ideel til personer, der ikke har nogle særlige skavanker at tage hensyn til. Den sikrer en god liggeposition, da den har en opbygning med tre kamre. De to yderste er fyldt med 70 procent andedun og 30 procent småfjer, mens det midterste kammer er fyldt med fine småfjer.

Som en ekstra bonus er der tale om en allergivenlig hovedpude, da Balance både holder certificering fra OKEO-TEX 100, NOMITE og DownAfresh. Disse certificeringer er din garanti for, at puden ikke indeholder skadelige kemikalier og stoffer, er fri for støvmider og lever op til høje krav for hygiejne og renlighed.

Tempur Ombracio - Den bedste pude til at sove på maven eller siden

Det er langt fra alle hovedpuder, der er ideelle at ligge med, hvis ofte sover på maven. For det kræver nemlig en pude, der støtter dit hoved på en anden måde, og så skal den ej heller være for høj. Heldigvis kan du gå efter en hovedpude som denne Ombracio fra Tempur, hvis du er typen, der altid ender med at sove på maven, og derfor skal have en mere flad pude.

Tempur Ombracio har en lidt anderledes opbygning end andre hovedpuder med en buet kant, men det er kun for at sikre en bedre komfort, når du ligger på siden eller maven. Den består, ligesom den tidligere beskrevne Tempur model, af viskoelastisk skum, der former sig efter din krop. Dette sker ud fra din kropstemperatur, hvorfor puden vil tilpasse sig nat efter nat.

Denne pude er LGA testet og holder certificering fra TÛV Rheinland. Du kan således roligt stole på, at der her er tale om en pude, som stammer fra en kemikaliefri produktion. Hovedpuden vejer cirka 2 kg, og måler 60 x 50 cm. Den er en smule dyrere end de andre modeller i testen, men vi tør nu godt garantere, at puden er investeringen værd.

Tempur Traditional Easyclean - Vaskbar hovedpude i memory skum

Vi vil gerne have lov til at guide dig til endnu en Tempur hovedpude. Denne model adskiller sig dog fra de resterende Tempur-hovedpuder ved at ligne en almindelig pude. Mange af Tempurs hovedpuder har en lidt anderledes opbygning, men denne formår altså at være mere enkel og klassisk i sin opbygning. Alligevel får du stadig en god hovedpude, der støtter nakke og hoved.

Tempur Traditional Easyclean indeholder et særligt ekstra blødt viscoelastisk materiale, der er indkapslet i tusindvis af Tempur mikropuder. Det er muligt at få modellensom både blød, medium og fast pude. Den bløde variant er også den laveste, mens den faste hovedpude er lidt højere. Det kan altså være den rigtige pude uanset din soveposition. I alt måler hovedpuden 60 x 50 cm.

Det skal også nævnes, at denne Tempur Traditional Easyclean er nem at vedligeholde. Den kan nemlig tåle at komme i vaskemaskinen, samt at blive tørretumblet. Så bliver det vist ikke lettere at opretholde en god hygiejne i soveværelset. Betrækket kan endda også maskinvaskes. Puden er desuden testet af et uafhængigt laboratorium for skadelige stoffer.

Nænsom Dunhovedpude - Den bedste miljøvenlige hovedpude

Går du op i, at dine produkter til hjemmet belaster miljøet mindst muligt? I så fald kan du få en god nattesøvn med denne Nænsom hovedpude. For denne model er Svanemærket og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Du kan derfor være sikker på, at der her er tale om en bæredygtig, miljø- og allergivenlig pude, som enhver forbruger vil være glad for at sove med.

Derudover er hovedpuden omkranset af et økologisk vår af bomuld. Bomulden er fremstillet uden brugen af skadelige stoffer, hvorfor den lever op til sin OEKO-TEX 100 certificering. Stoffet er endda vævet så tæt, at du ikke skal være nervøs for snavs, bakterier eller husstøvmider i puden.

Hvor flere af de andre puder i denne hovedpude test har en opbygning med skum eller latex, indeholder denne model en blanding af støttende småfjer og moskusdun. Disse er både vasket og varmebehandlet for at garantere en god hygiejne. Samtlige dun og fjer kommer desuden fra produktioner, der lever op til de højeste dyreetiske standarder. Pudehøjden er lav, så den kan bruges til at sove på maven.

Temprakon Zone V - Kølende hovedpude med dun og fjer

Temprakon Zone V er endnu en udfordrer til at være den bedste ergonomiske hovedpude på markedet. Modellen er udviklet i tre lag, hvilket giver dig mulighed for at regulere puden i højden, så den passer perfekt til dit hoved og nakke. På den måde kan du også selv skifte mellem at have en høj hovedpude eller lav hovedpude – alt efter hvad der fungerer for dig den pågældende nat.

Hovedpuden har en opbygning med tre kamre, hvor de to yderste kamre består af bløde dun og fjer. Det inderste kammer er lidt anderledes, da det består af små skumkerne. Disse er med til at garantere en god støtte. Du får desuden en hovedpude med et bølgeformet Plus+ indlæg, der også støtter nakken.

Andre fordele ved en Temprakon Zone V hovedpude er, at den er betrukket med et temperaturregulerende betræk, der er udformet af bomuldsbatist med PCM materiale. Dette betræk er således med til at sikre en god temperatur for dit hoved, nakke og skuldre, selv når du er i dyb søvn. Du kan maskinvaske pudens betræk, og så er det OEKO-TEX 100 certificeret og NOMITE behandlet.

Sådan finder du den bedste hovedpude til dig

Det kan både være svært og relativt let at finde sin nye pude. Det afhænger af, hvor god en fornemmelse du har for udvalget, og om du har indsigt i, hvilke typer der passer bedst til dig. Af den grund vil vi anbefale dig at sætte dig godt ind i udvalget før du trykker på ‘bestil’-knappen, så du ikke bare vælger den første hovedpude du ser. 

Hovedpude markedet har heldigvis udviklet sig så meget gennem tiden, at du i dag ikke burde have problemer med at finde en hovedpude, der understøtter lige netop dine behov. Men da der er mange valgmuligheder, får du herunder nogle gode råd til, hvordan du finder den rette hovedpude.

  • Overvej om du skal tage hensyn til en bestemt liggeposition (det er særligt relevant, hvis du ofte vender tilbage til den samme liggeposition hver nat)
  • Overvej hvilken type støtte og aflastning, du har brug for
  • Gå efter en model med temperaturregulerende og fugtledende egenskaber
  • Vælg et materiale, som du er komfortabel med

Hvilket materiale skal jeg vælge til min hovedpude?

For at finde frem til den bedste hovedpude til dig, er du nødt til at overveje, hvilket materiale der bedst understøtter dine behov. Herunder har vi samlet nogle af fordelene ved de forskellige materialer, så du nemt og hurtigt kan få et overblik over mulighederne – uanset om du foretrækker naturligt eller syntetisk fyld.

Memory skum

  • Fast skumtype, der ved hjælp af din kropsvarme former sig efter dit hoved
  • Yder optimal støtte og aflastning af dit hoved, nakke og skuldre
  • Du kan godt opleve, at dit hoved ‘synker ned’ i materialet
  • Allergivenlig, da husstøvmider ikke kan leve i materialet
  • God til folk, der sover på siden eller har ryg- / nakkeproblemer

Latex

  • God elasticitet og yder en stabil støtte
  • En pude med latex er en kølende hovedpude og leder hurtigt overskydende varme væk
  • Holder i de fleste tilfælde din rygsøjle lige under søvnen
  • Velegnet til personer, der sover på siden

Fiberfyld

  • De fleste varianter af fiberfyld efterligner duns egenskaber
  • Afhængigt af modellen kan fiberfyld give fylde, isolering og varmeafledning
  • Er nemmere at vaske og tørre end puder med naturfyld
  • Ofte en billigere investering end hovedpuder med naturfyld

Ønsker du en eksklusiv fiberpude, skal du gå efter en Fossflakes model. En sådan model består af polyetylen og polyesterkuglefibre og har næsten samme opbygning som dun, samt flere af de samme egenskaber. 

Dun

  • Puderne fyldes ofte med en blanding af dun og småfjer for optimal opbygning
  • En pude af dun og fjer former sig efter din sovestilling og kan holde i mange år
  • Knap så dyre som puder af silke eller andet naturmateriale

Tempur

  • Puder med Tempur materiale yder ergonomisk korrekt støtte af bl.a. hoved og nakke
  • Findes i flere forskellige størrelser og fastheder, så de passer til alle liggepositioner
  • Fri for husstøvmider, bakterier og kemikalier

Luksuriøst naturfyld

Andre typer af naturfyld med yderst gode egenskaber er f.eks. silke, kapok, temprakon. Fordelene ved en ny hovedpude af disse materialer er:

  • Du investerer i både naturligt, økologisk og bæredygtigt materiale
  • Gode fugtafledende og temperaturregulerende egenskaber
  • Materialerne er allergivenlig, da husstøvmider og bakterier ikke kan leve i stoffet

Sådanne hovedpuder kan dog være en del dyrere end dun, fiberfyld o.l.

Den bedste hovedpude til nakkesmerter

En hovedpude skal optimere din søvnoplevelse ved at understøtte dit hoved og nakke, samt i visse tilfælde dine skuldre, mens du sover. Hovedpudens funktion er vigtig for alle mennesker, da den rigtige hovedpude kan være med til at mindske ømhed og smerter i hoved- og nakkeregionen. Samtidig skal en hovedpude gerne hjælpe dig med at holde rygsøjlen lige hele natten, så ryggen ikke får vredet sig, da det også kan give smerter i længden.

Netop grundet ovenstående pointer, er det vigtigt, at alle finder en god hovedpude, der bedst muligt understøtter deres behov og yder støtte. Den helt rigtige hovedpude er dog fuldstændig afgørende for personer, der på forhånd oplever nakke- eller rygproblemer. Her bliver puden en afgørende del af personens velbefindende, og sørger desuden for en (så vidt mulig) smertefri nattesøvn. Se også vores artikel om ergonomiske hovedpuder lige her.

Eksisterende nakke- eller rygproblemer

Flere personer nyder godt af at vælge en hovedpude efter deres soveposition, da de i så fald er sikker på en god støtte i den pågældende position. For personer med eksisterende smerter i nakke eller ryg, kan det dog være en fordel at tænke skavanken ind i billedet, når der skal vælges hovedpude. Her kan du læse lidt om, hvilken type pude du bør vælge, hvis du f.eks. lider af diskusprolaps, piskesmæld eller hold i nakken.

Hold i nakken

De fleste personer vil i løbet af livet opleve at vågne op med hold i nakken. Smerterne kan variere fra person til person, men helt grundlæggende indikerer de, at dine muskler har ‘været på overarbejde’ i løbet af natten for at yde korrekt støtte til dit hoved. Mange oplever problemer med hold i nakken, når de har ligget dårligt i løbet af natten, hvilket ofte skyldes en enten for lav er for høj hovedpude. 

Hvis du er typen, der ofte oplever problemer med hold i nakken, vil vi anbefale dig at finde en regulérbar pude, da du i så fald har bedre mulighed for at tilpasse puden til lige netop den højde, der passer til dig. Her kan det være en fordel at se efter hovedpuder med ergonomisk korrekt støtte, da en ‘normal’ hovedpude ikke muligvis vil yde den støtte, du har brug for.

Diskusprolaps og piskesmæld

En diskusprolaps kan gøre mange ting i livet en smule besværligt og smertefuldt. For at mindske ubehaget, når du sover, skal du helst investere i en ergonomisk korrekt hovedpude med en opbygning af memory skum. Lige netop disse modeller yder god støtte uden at trykke for meget på blodårer og muskler, hvilket vil give dig en roligere søvn. 

Der findes exceptionelt mange hovedpuder med memory skum (også kaldet viskoelastisk-, celsius- og trykaflastende skum), så det er vigtigt, at du kun går efter modeller, der yder ergonomisk korrekt støtte, da det vil lade dig sove bedre / mere behageligt.

Hvis du lider af piskesmæld, vil vi anbefale dig at investere i en lav hovedpude. På den måde risikerer du ikke at ligge for højt med hovedet i løbet af natten. Hvis du ligger for højt med hovedet kan det skabe ubalance i din rygsøjle, hvilket i længden kan give både ømhed og stivhed i nakken (og måske endda hold i nakken). 

Hvis du ikke har lyst til at investere i en helt lav pude, kan du vælge en regulérbar pude, der tillader dig at tilpasse mængden af fyld i puden. På den måde kan du altid finde den højde, der bedst muligt understøtter dine behov og sørger for, at din nakke og ryg ligger korrekt. Hvis du døjer med smerter i ryg eller krop kan du med fordel også se om en lang pude kunne være løsningen for dig. De er nemlig skabt ikke kun til at støtte hovedet men hele kroppen.

Størrelsen på hovedpuden er vigtig

Størrelsen på din hovedpude er også et element, der kan sikre en bedre komfort i længden. Du skal praktisk talt tænke på din hovedpude som den del, der skal udfylde ‘tomrummet’ mellem din nakke og madras. Puden skal hjælpe dig til ikke at overanstrenge dine muskler og led for at holde hovedet oppe, mens du sover. 

De fleste ligger med en hovedpude á 60×63 cm. Det er en standard størrelses pude og normalt også den type, du vil få med, hvis du køber et samlet dyne og hovedpude sæt. En sådan pude kan være helt fin for dig, der ikke har eksisterende skavanker eller problemer med nakke og ryg.

En anderledes hovedpude variant

Hvis du har andre præferencer end en normal hovedpude, så er der heldigvis god mulighed for at finde den perfekte hovedpude alligevel. Du kan få puder i alverdens størrelser, så det burde ikke være umuligt at finde en variant, der understøtter dine behov. 

Du kan f.eks. gå på jagt efter en længere og mere aflang hovedpude á 50×60 cm, hvis du er meget høj. En sådan pude kan nemlig hjælpe dig med at holde skuldrene væk fra hovedpuden, da det kan være med til at gøre søvnen ukomfortabel i længden. Du kan desuden også få hovedpuder, der er formet som et kryds eller er meget små. Disse kan bl.a. være en god investering til folk, der ofte sover på maven eller har brug for at puden yder en bestemt type støtte, som man ikke vil få med en normal hovedpude.

Hvor ofte skal du udskifte din hovedpude?

Det pudsige ved hovedpuder er, at de ofte skal udskiftes en del tid før de faktisk går i stykker. Du kan således godt blive ved med at benytte din hovedpude, men dit komfortniveau og hygiejnen i sengen vil blive betragteligt bedre, hvis du sørger for at udskifte din hovedpude med jævne mellemrum. 

Du kan regne med, at din nye hovedpude kan holde i ca. 2 år – det afhænger dog af, hvilket materialet, den består af og hvor meget du sveder i løbet af natten. For flere modeller, bl.a. de ovenstående i denne hovedpude test, er udviklet med tanke for god hygiejne over flere år.

Men hvordan finder du så ud af, hvornår det er på tide at udskifte din hovedpude? Jo, heldigvis ‘afslører’ puden selv, når det er på tide at udskifte den. Du kan f.eks. kigge efter en ny hovedpude, hvis din pude skifter farve – eksempelvis fra hvid til gullig. Samtidig kan manglen på fylde og ‘klumpet’ eller sammenfiltret indhold betyde, at det er ved at være på tide at udskifte puden. I så fald yder den ikke lige så god støtte længere.

Rengøring af hovedpuder

Selvom din hovedpude ikke holder i lige så mange år som f.eks. din dyne, er det stadig utrolig vigtigt, at du regelmæssigt rengør din hovedpude. Det kan være en god ide både at vaske puden et par gange om året og lufte den udenfor i frisk luft med jævne mellemrum. På den måde får du en renere og friskere pude, hvilket vil skabe et bedre sovemiljø. Du skal dog som minimum vaske din pude én gang om året for at opretholde en god hygiejne.

Vi vil dog anbefale dig at tjekke op med vaskemærket, før du kaster din hovedpude i vaskemaskinen. Det er nemlig ikke alle modeller og fyld typer, der kan tåle maskinvask. Samtidig er der nogle modeller, såsom silke, der virker selvrensende og afvisende over for bakterier og husstøvmider. De har ikke altid godt af at blive vasket yderligere.

Undgå allergi og støvmider

Helt grundlæggende opnår du en bedre hygiejne i dit soveværelse, hvis du følger ovenstående retningslinjer for vask og luftning af din hovedpude. Den vigtigste grund til at vaske din hovedpude er, at du får renset den for husstøvmider og bakterier. Hvis ikke din hovedpude virker afvisende over for lige netop disse to organismer, så vil der være en stor sandsynlighed for, at de lever i dit sengetøj. Du kommer af med snavs, husstøvmider og bakterier ved at vaske din pude ved 60 grader, hvis din pude altså kan tåle maskinvask. 

Modeller med OEKO-TEX, NOMITE og DownAfresh certifikater er yderst gode for allergikere, da husstøvmider og bakterier ikke har mulighed for at leve i stoffet, og samtidig er puden i så fald produceret uden kemikalier. 

I disse tilfælde vil puden ikke genere nattesøvnen eller give irritation på huden. Det kan dog stadig være en god ide at lufte puden med jævne mellemrum – og hvis du alligevel har mulighed for det (og puden kan tåle det), så kan du med fordel stadig overholde retningslinjerne, om at vaske puden to gange om året.

FAQ

Hvilken hovedpude er den bedste?

Den bedste hovedpude er en Bedre Nætter Mayan latex. Puden er lavet i naturlatex med kølende egenskaber og er tilmed OEKO-TEX certificeret. 

Hvilket materiale skal min hovedpude bestå af?

Din hovedpude bør bestå af det materiale, som du finder mest behageligt. Om det er andedun, latex, memory skum eller noget helt andet, er op til dig. Læs alt om de forskellige materialer i artiklen.

Hvor høj skal en hovedpude være?

Højden på hovedpuden skal passe til din soveposition. Sover du på ryggen, er en høj pude god, mens en medium højde er bedst, når du sover på siden. Lave puder er egnet til dem, der sover på maven.

Bør jeg vælge en ergonomisk pude?

Vi vil anbefale dig at købe en ergonomisk hovedpude, uanset om du oplever skavanker eller ej. I så fald giver puden en bedre støtte og komfort, så hovedet og nakken holdes på linje med rygsøjlen.

sleep walker

Søvngænger

Flere oplever søvngængeri i en eller anden udstrækning i løbet af livet. Selve tilstanden er fuldstændig ufarlig, men det kan være en god ide at

Læs mere »