Vaske dyne – pleje og vedligeholdelse af dyne

duvet wash

Det er vigtigt at vaske sin dyne for at sikre et hygiejnisk sovemiljø. Det optimale er at vaske dyne og pude cirka to gange om året. Dog er det forskelligt, hvordan man skal vaske sin dyne alt efter, hvilket fyld den har. I denne artikel kan du således læse om, hvordan de forskellige typer af dyner skal vaskes og hvorfor det er vigtigt at pleje og vedligeholde din dyne med jævne mellemrum.

Vask af dyne og pude 

Det er optimalt at vaske sin dyne og pude minimum to gange om året. Måden hvorpå du vasker din dyne og pude afhænger dog af materialet indeni. Du kan læse en kort guide til, hvordan du vasker de forskellige materialer herunder.

Vask af dyne med fjer / dun

Du kan vaske de fleste dyner af dun i vaskemaskinen. Dette gælder for både både andedun, gåsedun og moskusdun. Du bør dog altid tjekke op med dynens vaskeanvisninger før du går i gang, så du kan tage hensyn til eventuelle forbehold. En dyne med fjer / dun skal gerne vaskes ved 60 grader med enzymfrit vaskemiddel og uden brugen af skyllemiddel. Det skyldes, at almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer, som er med til at ødelægge fjer og duns naturlige fedtlag. Af den grund vil din dyne miste dens isoleringsevne, hvis du benytter almindeligt vaskemiddel.

Du skal dog tage ekstra hensyn til din dyne, hvis den indeholder edderdun. Dette materiale kræver nemlig en ekstra skånsom vådrens, som ikke kan udføres ved maskinvask. Af den grund skal du have din edderdunsdyne forbi et professionelt renseri, der kender til rensning af edderdun.

Vask af dyne med silkefyld

Det kommer meget an på, hvilken type silkedyne du har derhjemme, hvordan den skal vaskes. Nogle silkedyner kan nemlig sagtens tåle at komme i vaskemaskinen, mens andre risikerer at gå i stykker ved maskinvask. Af den grund vil vi opfordre dig til at tjekke op med, hvad der står på din dynes vaskemærke før du nonchalant kaster dynen i vaskemaskinen på en skånsom vask.

Hvis du skal vaske din silkedyne derhjemme, så skal du altid benytte et skåneprogram og gerne holde dig til maksimalt 30 grader. Du kan også med fordel sende din silkedyne til et renseri med erfaring inden for rens af silkeprodukter. På den måde kan du nemlig være sikker på, at dynen vaskes på den mest skånsomme måde uden at silkefibrene lider skade.

Vask af polyester- / fiberdyne

De fleste fiberdyner kan udmærket tåle maskinvask. Det eneste du skal huske er at vaske dynen ved minimum 60 grader, så du får bugt med alle bakterier og husstøvmider. Du kan udmærket benytte dit almindelige vaskemiddel til dyner med fiberfyld.

Vask af kugledyne

I de fleste tilfælde kan du udmærket maskinvaske din kugledyne. Du skal dog være opmærksom på, om din maskine kan tåle vægten fra din kugledyne, når den bliver våd. Du skal altså benytte en vaskemaskine med en høj kapacitet. Det er vigtigt, at du benytter en gang vaskemiddel uden blegemidler, når du skal vaske din kugledyne.

Derfor er det vigtigt at vaske dyne og puder regelmæssigt

Det er umådelig vigtigt, at vaske sin dyne og hovedpude et par gange om året for at opnå et rent og hygiejnisk sovemiljø. Det er altså ikke nok bare at skifte sengetøj regelmæssigt, da både sved, bakterier og husstøvmider kan florere i dyne og puder, der ikke bliver rengjort. Levende organismer som bakterier og husstøvmider er med til at skabe et dårligt miljø i soveværelset og bliver kun fjernet ved at vaske dynen og puderne på minimum 60 grader.

Vask af dyne og puder er også med til at forlænge holdbarheden på dynen og opretholde dens bæreevne. Du skal dog ikke overvaske hverken dyne eller pude, da du ellers slider for meget på dynen. Du skal altså helst vaske dynen minimum to gange om året og maksimalt fire.

Selvom det kun anbefales at vaske sin dyne og puder et par gange om året, så kan du med fordel lufte dem lidt oftere, hvis du gerne vil være sikker på, at soveværelset og sengen altid føles frisk og rent. F.eks. kan det være en god ide at lufte ens dyne udenfor, så al sved og fugt fordamper, hvis man har svedt meget om natten. Derudover kan dynen også have godt af at blive rystet ind imellem, så den bevarer fylde og spændstighed.

Hvor tit skal jeg udskifte min dyne og pude? 

Det kommer lidt an på, hvor godt du passer på din dyne og hvilket materiale den er produceret i, hvor ofte du skal udskifte den. En god tommelfingerregel er, at en dyne gerne skal udskiftes efter cirka 5 til 10 år, mens en hovedpude gerne skal udskiftes efter kun to år. Det skyldes, at man slider mere på hovedpuden end på dynen under søvnen. Hører du dog til en af dem, der sveder meget om natten, så er du desværre nødt til at udskifte din dyne og hovedpude en smule oftere end andre. Både dyne og pude absorberer nemlig sveden i en vis grad, hvorfor det mest hygiejniske er at udskifte både dyne og pude lidt oftere.

Du kan dog også tage et kig på din dyne eller hovedpude for at se, om det er ved at være tid til at skifte dem ud. Hvis f.eks. din dyne var hvid, da du købte den og den nu er gul, så er det et tegn på, at den burde blive udskiftet. Du kan også mærke det på dynen eller puden efter, at de er blevet vasket, da de i så fald vil føles flade og klumpede.

Vask af dyne uden tørretumbler?

De fleste dyner, der kan tåle maskinvask kan også udmærket tåle en tur i tørretumbleren. Det er dog vigtigt, at du tjekker op med dynens vaskemærke først. Nogle typer af dyner har nemlig bedre af at blive lufttørret frem for tørretumblet i en maskine.

Hvis din dyne kan tåle tørretumbling, så skal du gerne benytte et par tennisbolde under tørringen. Tennisboldene vil nemlig sørge for at banke på dynen undervejs i tørringen, så fyldet fordeles jævnt og ikke klumper. Husk at lade dynen tørre ordentligt før du tager den i brug – det kan godt tage lidt tid før den er helt tør, så sæt god tid af til tørringen af din dyne.

Lack of sleep

Søvnmangel

Søvnen har en umådelig stor indvirkning på vores helbred og for, at vi kan fungere som vi skal i hverdagen. Det er nemlig under søvnen

Læs mere »