Bedste dyne test – De 8 bedste dyner 2022

duvet

Det kan være svært at danne sig et overblik over de mange valgmuligheder, der efterhånden findes, når man er på jagt efter en ny dyne eller hovedpude. Denne artikel fungerer derfor som en guide til de bedste dyner på markedet, så du kan være sikker på at komme hjem med en fabelagtig en af slagsen. Vi har samlet flere forskellige typer af modeller, så du får et indblik i, hvilke fyld varianter, du kan vælge imellem. Samtidig finder du også dyner i forskellige prisklasser, så du kan finde en model, der passer til lige netop dine behov og budget. Og hvis du har brug for lidt ekstra information om de forskellige fyld typer, så kan du med fordel læse med helt til bunden, da vi her forklarer lidt om mere om valgmulighederne. Du kan altså roligt lade dig inspirere af denne guide til den bedste dyne!

Frigus temperaturregulerende dyne - Den bedste dyne

Med denne lækre luftige OEKO-TEX certificerede dundyne fra Bedrenætter er det som at omsvøbe sig med den blødeste sky.

  • OEKO-TEX certificeret, NOMITE og DOWNAFRESH
  • Temperaturregulerende
  • Fyld af dun

Derfor skal du vælge Frigus dyne

Dynen består af Downafresh mærkede andedun, så du som forbruger kan være sikker på at de dunene er fri for fugleinfluenza, keratin og bakterier.

Dynen bærer desuden mærket NOMITE, så du ikke behøver at bekymrer dig om ubudne gæster i din dyne. Husstøvmider kan ikke trænge igennem polstringen, så hvis du er astmatiker eller allergiker, kan du stadig nyde en dyne med dun.

Frigus er desuden temperaturregulerende, så den er også idéel til dig, der får det varmt når du sover.

Den ene overfladeside er beklædt med mikrokapsler med et særligt materiale der skifter fra fast til flydende, når det kommer i kontakt med varme. Det er dette flydende materiale der leder varmen væk.

Balance Dyne - Den bedste moskusdundyne

Med en Balance Dyne får du en yderst isolerende og fugtledende dyne med hjem. Dynen består af 450 gram moskusdun og så er den endda både antibakteriel og allergivenlig.

  • OEKO-TEX, NOMITE og DownAfresh certificeringer for en mere hygiejnisk model
  • Allergivenlig, da husstøvmider ikke kan leve i materialet
  • Høj bæreevne på 11 for en god isoleringsevne

Derfor skal du vælge Balance Dyne

Denne Balance Dyne består af 450 gram kvalitets moskusdun fra Europa og så har den en bæreevne på 11. Det betyder kort sagt, at dynen har en god isoleringsevne og kan lede varme og overskydende fugt væk fra din krop, mens du sover. Dynen er både allergivenlig og antibakteriel, hvilket er indikeret via dens certificeringer fra OEKO-TEX, NOMITE og DownAfresh. Du kan derfor være sikker på at få en model med hjem, der lever op til strenge kvalitetskrav og er yderst optimal for allergikere.

Night and Day Lun Helårs Silkedyne - Bedste helårs silkedyne

Night and Day står også for en af de bedste helårsdyne af silke. Denne model er produceret i 100% cayman silke og er syet i punktstep, der sikrer optimal ventilering og åndbarhed i dynen. Som en ekstra bonus kan du både maskinvaske og tørretumble modellen.

  • Produceret af 100% cayman silke og håndlavet af lange silkefibre
  • Tåler både maskinvask og tørretumbling for nem vedligeholdelse
  • Vår i 100% bomuldscambric for en blød følelse

Derfor skal du vælge Night and Day Lun Helårs Silkedyne

Silke er klart noget af det bedste materiale til dyner og med denne model fra Night and Day får du endda en lun silkedyne, som du kan benytte hele året rundt. Dynen består af 100% cayman silke, der er håndlavet af lange silkefibre. Den lune silke helårsdyne lægger sig let om din krop og silken sikrer dig en model, der er yderst åndbar. Du har desuden mulighed for nemt at opretholde en optimal hygiejne i sengen, da modellen både kan tåle maskinvask (ved maks 30 grader) og tørretumbling.

Night and Day Lun Helårs Silkedyne findes i både 135×200 og 135×220 cm, hvis du har brug for lidt ekstra længde til benene.

Temprakon Vinterdyne - Den bedste varme vinterdyne

Denne Temprakon Vinterdyne består af 90% dun og 10% småfjer. Den er en total bæreevne på 10 og så vil den hjælpe dig til en optimal kropstemperatur, da dynen har temperatur- og fugtregulerende egenskaber.

  • Bæreevne på 10 for en god isolering
  • Produceret med antimikrobiel teknologi, der eliminerer bakterier og husstøvmider
  • Temperatur- og fugtregulerende egenskaber for god hygiejne

Derfor skal du vælge Temprakon Vinterdyne

Hvis du er kuldskær og ofte fryser om natten (måske især i de kolde vintermåneder), så kan du med fordel investere i en Temprakon Vinterdyne. Dynens fyld består af 90% dun og 10% småfjer og så har den en bæreevne på 10, der sikrer en god isoleringsevne. Samtidig er dynen temperatur – og fugtregulerende, hvilket hjælper dig til den bedste sovetemperatur. Det særlige ved denne Temprakon Vinterdyne er, at naturmaterialerne er behandlet således, at husstøvmider og bakterier ikke kan leve i stoffet.

Quilts of Denmark Pure Sleep Helårsdyne - Den bedste edderdunsdyne

Quilts of Denmark Pure Sleep Helårsdyne indeholder edderdun fra Island. Dynen har en høj bæreevne på 16, hvilket er en indikator for dynens yderst isolerende egenskaber. Modellen her holder godt på varmen, men føles stadig luftig og let om din krop.

  • Bæreevne på 16 for fantastisk isolation – uanset om det er koldt eller varmt
  • OEKO-TEX 100, NOMITE, DownAfresh og Downpass certificeret for god hygiejne
  • Vår af bomuld og cashmere for yderligere blødhed

Derfor skal du vælge Quilts of Denmark Pure Sleep Helårsdyne

Du kan simpelthen ikke gå galt i byen med en edderdunsdyne – og hvis du gerne vil være sikker på at få en fremragende model med hjem, så skal du helt sikkert se nærmere på denne helårsmodel fra Quilts of Denmark. Dynen består af 625 gram islandske edderdun og har en bæreevne på 16. Dét sikrer dig en dyne med en fabelagtig isoleringsevne. Du får en dyne med hjem, der både føles luftig, let og blød grundet dunenes opbygning og sammensætningen af bomuld og cashmere i våret.

DanaDream Vinterdyne Varm - Den bedste tunge fiberdyne

En DanaDream Vinterdyne består af en blanding af mikrofibre og 3D fibre. Fibrene er med til at transportere overskydende fugt væk fra din krop, mens du sover, så du kan opnå et optimalt sovemiljø.

  • Fugtledende egenskaber, så du kan opnå en roligere nattesøvn
  • God holdbarhed grundet materialets solide opbygning

Derfor skal du vælge DanaDream Vinterdyne Varm

Hvis du ikke har det største budget, men gerne vil være sikker på at få en varm vinterdyne til de kolde måneder, så kan løsningen for dig være denne model fra DanaDream. Vinterdynen består af mikrofibre og 3D fibre på i alt 1320 gram. Fiberfyldet sørger for, at dynen har gode isoleringsegenskaber. Det betyder bl.a. også, at du får en dyne med hjem, der fungerer en smule temperaturregulerende og fugtledende, så du kan opnå den rette kropstemperatur for en god søvn.

Dynen kan fås i enten 200 eller 220 cm i længden.

Quilts of Denmark Pure Sleep Premium Helårsdyne og Pude - Den bedste helårsdyne og pude

Dette dyne- og hovedpude sæt er opbygget af fyld af moskusdun. Dynen hjælper dig til den rette kropstemperatur grundet dens høje isoleringsevne og puden er inddelt i tre kamre for at give dig optimal støtte.

  • Lun helårsdyne, der er optimal til dig, der bliver varm om natten
  • 100% bomuldssatin for en ekstra blød og smidig dyne
  • 3 lags hovedpude fyldt med moskusdun og andedun og -fjer for god støtte

Derfor skal du vælge Quilts of Denmark Pure Sleep Premium Helårsdyne og Pude

Hvis du er på jagt efter et eksklusivt dyne og hovedpude sæt, så er du kommer til den helt rette model. Quilts of Denmark Pure Sleep Premium Helårsdyne består nemlig af 400 gram moskusdun og er omkranset af et 100% bomuldssatin betræk. Dynen har desuden en bæreevne på 11, der sikrer god isolering, og så er den velegnet til personer, der ofte bliver varme i løbet af natten.

Quilts of Denmark Pure Sleep Premium Pude består af tre individuelle lag, hvor yderkamrene hver består af 150 gram moskusdun og inderkamret indeholder 500 gram andedun og -fjer. Det giver puden blødhed og fylde, så du kan opnå en god nats søvn.

Temprakon Zone Babydyne - Den bedste Temprakon babydyne

Denne Temprakon Zone Babydyne sikrer dig en fugt- og temperaturregulerende model, der sikrer et optimalt sovemiljø for dit barn. Modellen er desuden allergivenlig, da materialet eliminerer bakterier og støvmider.

  • Temperaturregulerende egenskaber for et optimalt sovemiljø
  • Afvisende over for støvmider og bakterier for en sundere seng
  • Fugtregulerende så varmen lettere ledes væk fra kroppen

Derfor skal du vælge Temprakon Zone Babydyne

En Temprakon Zone Babydyne er absolut et optimalt valg, hvis du gerne vil sikre dit barn de bedste betingelser for en god søvn. Dynen består af 140 gram fyld af henholdsvis 70% gåsedun / småfjer og 30% viskose fibre. Babydynen har temperatur- og fugtregulerende egenskaber, hvilket hjælper dit barn til den rette kropstemperatur under søvnen. Fyldet er desuden med til at eliminere støvmider og bakterier og dét sikrer et sundere og mere hygiejnisk sovemiljø.

Alt hvad du skal vide, inden du køber ny dyne

For at finde frem til den rigtige dyne variant for dig, er det vigtigt, at du overvejer, hvordan du normalt sover om natten. F.eks. kan din almindelige kropstemperatur hjælpe dig i dit valg, da du i så fald kan udelukke nogle varianter. Er du den kuldskære type, skal du f.eks. ikke gå efter en kølig model, men i stedet en type, der holder bedre på varmen. Herunder får du et par guidelines, som du altid burde indtænke i dit valg af dyne:

  • Gå efter en model med temperaturregulerende og fugtlafedende egenskaber
  • Find en model, der bedst muligt hjælper dig til den rette kropstemperatur
  • Overvej på forhånd om du vil have en sommer-, vinter- eller helårsdyne
  • Overvej på forhånd, hvilken type fyld, der passer til dine behov og dit budget
  • Hvis du går efter en dundyne, skal du vælge en med høj bæreevne / isoleringsevne
  • Invester i en allergivenlig model, da du i så fald opnår en bedre hygiejne

Sommer-, vinter- eller helårsdyne?

En af de ovenstående punkter er, at du skal overveje, om du helst vil have en sommer-, vinter- eller helårsdyne. Men hvordan finder du ud af, hvad der passer bedst til dig? Her vil vi give dig lidt info, så du forhåbentlig er bedre klædt på til at tage valget.

Sommerdyne

Hvis du er typen, der ofte bliver varm i løbet af natten og kaster dynen af dig, så kan det være en fordel for dig at investere i en sommerdyne til de varme måneder. Her er det ekstremt vigtigt, at du finder en model med god åndbarhed og fugtafledende egenskaber. På den måde vil du ikke opleve irritation og problemer med eventuel overskydende fugt.

Vinterdyne

Vinterdynen er primært til folk, der har svært ved at holde varmen i de kolde vintermåneder. Det er en hel del bedre at investere i en vinterdyne frem for at skrue ekstra op for radiatoren, da man i så fald får sovet i et dårligt indeklima. De fleste, der investerer i en vinterdyne har en anden dyne, som de benytter, når det bliver varmere i vejret. Der der dog nogle personer, der er så kuldskære, at du også benytter deres vinterdyne om sommeren, men hvis du gerne vil have en model, der holder hele året, vil vi anbefale dig at investere i en helårsdyne.

Du kan læse mere om gode vinterdyner her.

Helårsdyne

Fordelen ved at investere i en helårsdyne er, at du ikke behøver at udskifte din dyne i løbet af året (eller i hvert fald så kun i meget kolde / varme perioder). Du har desuden mulighed for at vælge helårsdyner med forskellige varmeniveauer, såsom en varm eller lun model. Den varme helårsdyne er bedst til kuldskære personer, hvorimod en lun helårsdyne er god til dig, der normalt hverken bliver for varm eller kold i løbet af natten.

Du kan læse meget mere om helårsdyner og de forskellige valgmuligheder i vores guide til de bedste helårsdyner her.

Hvad betyder bæreevne?

Bærevnen refererer til en dynes isoleringsevne. Jo højere end isoleringsevne, des højere er dynens isoleringsevne – og den er med til at sikre dig en bedre nats søvn. Dyners bæreevne er kun noget, der bliver målt på dundyner og ikke f.eks. dyner af silke, kapok eller mikrofibre. Det er dunenes kvalitet, der afgør dynens bæreevne. Du burde altid gå efter en dundyne med en så høj bæreevne som muligt, da en lav bæreevne kan have en negativ effekt på din nattesøvn og komfortoplevelse. 

Det afhænger lidt af, hvilken type dundyne, du har med at gøre, om hvor høj en ‘høj bæreevne’ er. F.eks. har edderdun generelt en højere bæreevne end andedun. Du kan dog med fordel gå efter en model med en bæreevne over 11 – så burde du meget gerne have fat i en god og brugbar model.

De forskellige typer af dyne fyld

Du kan vælge mellem mange forskellige typer af dyne fyld – og på den måde kan du altid finde frem til en model, der passer til lige præcis dine behov. De fleste dyner består af naturfyld, men der findes naturligvis også både dyner med fiberfyld og blandingsdyner, der er halvt natur- og halvt fiberfyld. Disse to sidste varianter er ofte billigere, da fiberfyldet ikke koster lige så meget at producere.

Silke

Fordele:

  • Naturprodukt og du undgår dermed kemikalier og kunstige stoffer
  • Yderst allergi- og astmavenligt, da husstøvmider ikke trives i stoffet
  • Temperatur- og fugtregulerende egenskaber
  • Selvrensende egenskaber

Ulemper:

  • Flere silkedyner skal vaskes på et renseri frem for derhjemme
  • De fleste silkedyner er ret dyre

Silke er klart en af de fyld typer, der er lidt mere eksklusive end andre. Silkens opbygning sikrer dig en allergivenlig dyne, da dynen fungerer selvrensende, så f.eks. støvmider og bakterier ikke kan leve i stoffet. Samtidig har en silkedyne en god åndbarhed og temperaturregulerende egenskaber, hvilket hjælper dig til en jævn og optimal sovetemperatur. Den største ulempe ved en silkedyne er, at mange modeller ikke tåler maskinvask. Du er derfor nødt til at sende dynen til et renseri – og af den grund er du også nødt til at have en løsning i den periode, hvor din dyne bliver renset.

Vil du vide mere om silkedyner? Så kan du med fordel læse vores guide til de bedste silkedyner her.

Andedun

Fordele:

  • Naturprodukt og du undgår dermed kemikalier og kunstige stoffer
  • Billigere end andre dun typer

Ulemper:

  • Knap så høj en bæreevne som moskus- og gåsedun

Dyner med andedun er ikke længere så populære, da flere i stedet investerer i moskus- og gåsedunsdyner. Andedun har nemlig ikke en lige så høj bæreevne som andre dun typer, men det betyder dog også, at de ofte er en del billigere end andre dundyner.

Gåsedun

Fordele:

  • Naturprodukt og du undgår dermed kemikalier og kunstige stoffer
  • Mange gåsedunsdyner har en høj bæreevne
  • God fyld type til både vinter-, sommer- og helårsdyner
  • Billigere end moskus- og edderdun

Ulemper:

  • Dyrere end andedun
  • Dynen skal have en høj bæreevne for at fungere optimalt

Der er mange fordele og knap så mange ulemper ved en gåsedunsdyne. De er lidt dyrere end en model med andedun, men samtidig er de dog også en del billigere end modeller med moskus- og edderdun. Gåsedun kan desuden også oftest tåle både maskinvask og tørretumbling.

Du kan læse mere om fordelene ved gåsedunsdyner og se vores udvalg af nogle fabelagtige modeller her.

Moskusdun

Fordele:

  • Naturprodukt og du undgår dermed kemikalier og kunstige stoffer
  • Fine, lette og bløde dun med en høj isoleringsevne
  • Minder om edderdun, men er langt billigere

Ulemper:

  • Dyrere end både ande- og gåsedun

Hvis du har budgettet til det, så kan du ikke gå galt i byen med en moskusdundyne. De fleste modeller har automatisk en høj bæreevne og så minder moskusdun en del om edderdun (som er noget af det bedste du kan få!). En anden fordel ved moskusdun er desuden, at de er lette, så dynen ikke føles alt for tung. Mange moskusdundyner kan vaskes derhjemme.

Vi har samlet nogle af de bedste moskusdunsdyner på markedet i denne artikel.

Edderdun

Fordele:

  • Eksklusivt naturmateriale, der både er økologisk, bæredygtigt og allergivenligt
  • Yderst isolerende materiale, der sikrer en optimal sovetemperatur
  • Dynen produceres oftest først, når du bestiller den
  • Kan holde i mange år – nærmest livsgaranti

Ulemper:

  • Edderdunsdyner skal vaskes på et renseri med vådrens
  • De dyreste dun på markedet
  • Dynen produceres oftest først, når du bestiller den

Edderdun er simpelthen de bedste og mest eksklusive dun, du kan benytte i en dyne. Edderdun bliver samlet i edderfuglenes reder ude i naturen og produktionen er derfor både økologisk og bæredygtig. Samtidig sikrer naturmaterialet at dynen er allergivenlig. Edderdunsdyner har altid en høj isoleringsevne og kan hjælpe dig til en optimal sovetemperatur. Ulempen ved en edderdunsdyne er dens pris og at den ofte først bliver produceret, når du har bestilt den, så du skal vente længe på at få dynen hjem.

Hvis du er lun på en edderdunsdyne, kan du læse meget mere i vores guide til de bedste edderdunsdyner her.

Fiber

Fordele:

  • En hel del billigere end dyner af naturmateriale
  • Kan maskinvaskes og tørretumbles derhjemme

Ulemper:

  • Kunstigt materiale, der ikke nødvendigvis er allergivenligt, bæredygtigt o.l.
  • Lever ikke altid op til naturdyners kvalitet
  • Holder ikke lige så lang tid som dyner med naturfyld

Hvis du ikke har et særlig stort budget, så kan det være en fordel for dig at investere i en fiberdyne. De er langt billigere end dyner med naturfyld og så kan de oftest både maskinvaske og tørretumble dem. Du skal dog være opmærksom på at finde en model med en god isoleringsevne, da dynen ellers nærmest er spild af penge.

Er det en fiberdyne, der lokker? Så kan du se nærmere på de forskellige varianter her.

Kapok

Fordele:

  • Naturprodukt og du undgår dermed kemikalier og kunstige stoffer
  • Allergivenligt, antibakterielt, økologisk og bæredygtigt materiale  
  • Fugt- og temperaturregulerende egenskaber, samt god åndbarhed

Ulemper: 

  • Kan til tider være dyrt
  • I visse tilfælde kan der være mangel på produktet, da det er et naturprodukt

Kapok materialet er begyndt at vinde frem og det er der ikke noget at sige til. Naturmaterialet er både fugt- og temperaturregulerende, har god åndbarhed og så er det allergivenligt og antibakterielt. Som om alt dette ikke var nok, så er produktionen af kapok både økologisk og bæredygtigt, da naturfibrene plukkes og ekstraheres fra træet uden, at man skader træet.

Kugledyne

Fordele:

  • Hjælper personer med søvnbesvær og psykiske lidelser til en bedre søvn
  • Forhindrer flere sanseindtryk på samme tid – hjælper mod sanseinteregationsbesvær
  • Dynens vægt kan reguleres ved hjælp af vægtposer

Ulemper:

  • Kan være ret dyre – alt efter hvor stor en model, du skal have
  • Kan give åndedrætsbesvær og hæmme din bevægelsesfrihed

En kugledyne kan hjælpe nogle personer til en bedre nats søvn. Den er især designet til personer med søvnbesvær eller psykiske lidelser, da en kugledyne er lidt tungere end en normal dyne og derfor påvirker kroppen på en anden måde. Man skal dog være opmærksom på at finde den helt rigtige kugledyne, da man ellers kan få en dårlig oplevelse.

Vil du gerne finde en god kugledyne til enten dig selv eller dit barn? Så kan du med fordel læse vores guide til de bedste kugledyner her.

Blandingsdyne

Fordele: 

  • Billigere end dyner med 100% naturfyld
  • Har både egenskaber fra fiber- og naturdyner

Ulemper: 

  • Ikke helt lige så god som en dyne af 100% naturmateriale
  • Ikke nødvendigvis allergivenlig
  • Ingen garanti for, at dynen har gode isoleringsevner

En blandingsdyne kan være en god investering for personer, der ikke har det største budget, men stadig gerne vil have en dyne af naturfyld. De er en del billigere end dyner med 100% naturfyld, men samtidig skal man også acceptere, at dynen ikke har samme kvalitetsniveau.

Astma- og Allergivenlig dyne

Hvis I har allergikere eller astmaramte personer i familien, så kan det være en fordel at investere i en astma- og allergivenlig dyne til alle familiens medlemmer, så der ikke opstår irritation på nogen måde. For at være sikker på, at I har fundet en god allergivenlig dyne kan I med fordel se efter modeller med certifikater fra NOMITE, OEKO-TEX eller DownAfresh – eller er Svanemærket. Disse mærker indikerer, at der enten ikke er benyttet kemikalier i produktionen eller at modellen er afvisende over for husstøvmider og bakterier, som kan forstyrre allergikeres søvn.

Det er også relevant for dig, at finde en model du kan vaske, da det hjælper dig med at opretholde en god hygiejne i soveværelset. Der findes efterhånden flere og flere modeller, der udmærket kan tåle maskinvask, så du ikke behøver at sende dynen til et renseri. Du kan også med fordel se efter modeller, der kan tåle tørretumbling, så du ikke skal vente flere dage på, at dynen tørrer efter vask. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst muligt vasker din dyne, så kan du altid tjekke op med vaskemærket eller tage dynen forbi et professionelt renseri.

Hvilken type fyld skal jeg gå efter?

Det er ikke umuligt at finde allergivenlige dyner i mange forskellige slags fyld, men hvis du vil være sikker på at få en model med hjem der er ekstra god for allergikere, så burde du gå efter en dyne med fyld af kapok, silke eller dun. Her får du nemlig naturligt fyld og så er du også sikker på at komme hjem med en model i ordentlig kvalitet.

Hvilken størrelse dyne skal du vælge?

Helt grundlæggende har du selv rigtig meget at skulle have sagt i forhold til, hvilken størrelse din dyne skal have. Du har mulighed for at vælge både en standard størrelses dyne á 135×200 cm, men flere forhandlere tilbyder også længere og bredere dyner, hvis du gerne vil dele med din partner – eller bare gerne vil have lidt ekstra længde, så dine tæer ikke stikker ud. Vi vil anbefale dig at investere i en model, der passer til din kropsstørrelse / -længde, så du hverken har al for meget dyne omkring dig eller for lidt.

Hvad koster en dyne?

Du kan altid finde en dyne, der passer til lige netop dine behov og dit budget, da dyner findes til priser mellem et par hundrede kroner og op mod 30.000 kroner, hvis du gerne vil have en eksklusiv model. Der er altså et ret stort spænd fra den billigste type til den dyreste. Når du er på jagt efter din nye dyne, behøver du således ikke at se alt for meget på prisen. Det vigtigste er, at du finder en dyne, der understøtter dine behov. 

Naturligvis hænger pris og kvalitet i en vis grad sammen, men du kan f.eks. sagtens finde en fabelagtig moskusdundyne, der ikke ruinerer dig. Samtidig kan du altid gå efter en model med fiberfyld, hvis du har et småt budget at gøre godt med. Nogle af de dyreste modeller på markedet er af edderdun og her er du garanteret en fantastisk kvalitet hele vejen igennem, men du burde ikke se på edderdunsdyner medmindre du også har budgettet til det.

Hvor lang er min dynes levetid?

Dynens levetid afhænger primært af det valgte materiale. Nogle fyld typer holder i ekstremt mange år, som edderdun, mens f.eks. fiberfyld har en kortere levetid. Du bestemmer i høj grad selv, hvornår du vil skifte din dyne ud. De fleste dyner kan holde i minimum fem år før du behøver at overveje at udskifte modellen. Mange dyner af naturmaterialer, såsom silke, kapok, temprakon, gåsedun og moskusdun, kan sagtens holde endnu flere år, hvis du passer godt på dem.

Din dynes levetid kan naturligvis også forlænges yderligere ved at du investerer i to (eller flere) forskellige dyner, der kan benyttes i hver deres årstid. På den måde slider du nemlig ikke lige så meget på dynen, da den jo ikke benyttes hele året igennem.

Hvordan rengør jeg min dyne?

Det skifter lidt fra fyld type til fyld type – og model til model – hvordan du har mulighed for at rense dynen. Helt generelt kan de fleste gåseduns-, andeduns-, moskusdun- og fiberdyner sagtens tåle at blive vasket i en vaskemaskine. Der er også en del kugledyner, der udmærket kan tåle maskinvask. Gåsedunsdyner og fiberdyner kan desuden også ofte tåle tørretumbling, men her burde du altid dobbelttjekke med vaskemærket før du kaster dynen ind i tørretumbleren. 

Du kan så vidt muligt sende både din edderdunsdyne og silkedyne til et professionelt renseri med erfaring inden for den type materiale. Nogle silkedyner kan tåle at blive maskinvasket ved 30 grader på et skåneprogram, men du skal være absolut sikker på, at din dyne kan tåle det, da du ellers risikerer at ødelægge silken. Edderdunsdyner kræver en så skånsom vådrens, at de ikke kan tåle at blive vasket derhjemme.

Hvor ofte skal jeg vaske min dyne?

De fleste dyner har godt af at blive luftet flere gange og vasket minimum to gange om året. På den måde opretholder du også en god hygiejne i soveværelset, som du helt sikkert vil sætte pris på i længden. Samtidig skal du naturligvis sørge for at udskifte dit sengetøj regelmæssigt, så det yderste lag også er rent. Dét gør nemlig også noget for din overordnede komfortoplevelse i sengen.