Vi har en tendens til at inddele os selv og andre i, hvad man kalder for A og B mennesker – altså i bund og grund om du er et morgenmenneske eller en natteravn. Men hvad betyder det egentlig at være det ene eller det andet? Hvor mange kan siges at være A- og hvor mange B mennesker? Og er det farligt at være A eller B menneske? Alle disse spørgsmål kan du få svar på i denne artikel om A og B mennesker.
A og B mennesker forskning
Gennem årene har der været meget forskning om A og B mennesker. Man kan dog ikke skære alle mennesker over én kam. For faktisk er det langt fra alle, der enten er det ene eller det andet. Studier tyder nemlig på, at de fleste ligger et sted midt imellem at være A og B menneske, samt at ens præferencer i forhold til søvn o.l. både kan være påvirket af genetiske træk og skifte med alderen. Du kan således godt være B menneske, mens du er ung og med tiden udvikle dig til at være mere A menneske.
Forskel på A og B mennesker
Generelt inddeler man folk i A og B mennesker i forhold til, hvordan deres søvnrytme og livsstil forløber. Den generelle holdning er, at A mennesker ofte står tidligt op og går tidligt i seng, mens B mennesker går sent i seng og har svært ved at komme i gang med dagen. Det er dog ikke den eneste ting, der adskiller den generelle forståelse for A og B mennesker. Her er flere eksempler på forskellen mellem A og B mennesker:
A mennesker…
- Er ofte mere friske om morgenen, hvilket resulterer i, at de eventuelt vågner før vækkeuret ringer og generelt føler sig mere veludhvilede
- Går tidligt i seng
- Sover i gennemsnit mere end B mennesker
- Har et højt energiniveau i løbet af dagen
- Trives bedst ved at udføre almindeligt dagsarbejde
- Vil oftest dyrke mere motion end B mennesker
- Er kendetegnet ved struktur og orden
- Får generelt bedre karakterer end B mennesker
- Har generelt et bedre helbred end B mennesker, da de sover længere og bedre
B mennesker…
- Har svært ved at stå op om morgenen. Snooze knappen er ofte i brug
- Er søvnige, når de står op og skal bruge længere tid før de føler sig friske
- Har et højt aktivitetsniveau mellem sen eftermiddag og aften
- Trives med aftenarbejde eller skiftende vagter
- Trives generelt bedre i weekender og ferier end på hverdage
- Har ikke det samme behov for struktur og orden som A mennesker
- Får helt generelt mindre søvn i hverdagen end A mennesker
Er det skadeligt at være B-menneske?
Det er måske så meget sagt, at det er decideret skadeligt blot at være B menneske. Men der er desværre visse risici forbundet med at være B menneske, som man skal være opmærksom på. Helt grundlæggende munder flere af disse ud i, at man som B menneske ikke får nok søvn. Dette kan have en negativ indvirkning på dig som person, da din krop i så fald ikke får mulighed for at restituere ordentligt.
Der er flere faldgruber, når du er B menneske, hvilket diverse studier har bevist. Det kan være alt fra, at du spiser mere sukker i hverdagen, konstant føler dig træt, har svært ved at stå op eller gå i seng etc, som alle kan lede hen til en ustruktureret hverdag, koncentrationsbesvær, kronisk træthed, større sandsynlighed for depression og generelt et dårligere helbred.
Du kan læse mere om, hvordan søvnmangel påvirker dit helbred i vores artikel om emnet her. Vi har også skrevet en artikel om generelt søvnbehov for både voksne og børn i forskellige aldre, som du med fordel kan læse, hvis du er i tvivl om, hvor mange timers søvn, der er ideelt for din krop. Du finder artiklen om søvnbehov her.